«Ο πρώην μου με θέλει πίσω και δεν ξέρω τι να κάνω… Είμαι σε αδιέξοδο!»

Βρίσκομαι σε αδιέξοδο και νιώθω κενό. Ήμουν με έναν σύντροφο 3 χρόνια και συγκατοικούσαμε αλλά χωρίσαμε πριν έναν μήνα. Ένιωθα πως δεν με καταλάβαινε, είχαμε συγκρούσεις και αισθανόμουν να «πνίγομαι». Διαρκώς ήταν επικριτικός απέναντί μου.

Όσο ήμαστε όμως, δεν έψαχνα κάποιον άλλον γιατί για κάποιο λόγο τον αγαπούσα. Πριν από έναν χρόνο όλα άλλαξαν όταν γνώρισα έναν νέο συνάδερφο στη δουλειά. Αμέσως αισθανθήκαμε κάτι και οι δύο. Με έκανε να τον εμπιστευτώ και να νιώσω πως είμαι ασφαλής.

Ξεκινήσαμε ως φίλοι αλλά η έλξη μεταξύ μας φούντωσε…

Όλο ξεκίνησε πολύ φιλικά και του μιλούσα για τα προβλήματα της σχέσης μου. Σιγά σιγά η έλξη φούντωσε και πήρα την απόφαση να του μιλήσω. Παραδέχτηκε πως του αρέσω πολύ και θέλαμε να είμαστε μαζί. Είπα όμως ότι θα χωρίσω πρώτα.

Αλλά ο επί χρόνια σύντροφός μου όταν έληξα τη σχέση μας, παραδέχτηκε όλα του τα λάθη, όλα του τα «στραβά» και με διεκδικεί. Είμαι πολύ μπερδεμένη… Πώς θα ρισκάρω να μην γυρίσω πίσω σε έναν τέτοιο άνθρωπο;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχοθεραπεύτρια – σύμβουλος ψυχικής υγείας Φένια Θεοχάρη

Οι διαπροσωπικές και κυρίως οι ερωτικές σχέσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους. Τα διλήμματα και τα μπερδέματα είναι συνήθως αναπόφευκτα ενώ τα πισωγυρίσματα στις σχέσεις οδηγούν όλο και περισσότερο σε προσωπικά αδιέξοδα.

Σε κάθε σχέση καθένας από εμάς καλείται να πάρει ένα ρίσκο. Η πορεία και η εξέλιξη της σχέσης είναι άγνωστα δεδομένα. Σταθερός παράγοντας στις σχέσεις αποτελούμε εμείς οι ίδιοι. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στις πραγματικές μας ανάγκες και τα θέλω μας, τόσο πιο πολύ θα επέρχεται η σταθερότητα στη σχέση μας.

Θα ήταν καλό να βρούμε την αρχή του νήματος

Οι ενδοιασμοί και οι φόβοι πολλές φορές θεωρούμε ότι σχετίζονται με τους άλλους ,αλλά τελικά ξεκινούν από εμάς. Στα διλήμματα και τα ερωτήματα που συνεχώς έρχονται, καλούμαστε να αγκαλιάζουμε τα θέλω μας ,να κοιτάμε τι είναι αυτό που μας προσφέρει ηρεμία και γαλήνη, να ελέγχουμε συνεχώς που είμαι καλά για να μπορώ να βρίσκω την δική μου γαλήνη.

Για το μπέρδεμα επομένως, στις σχέσεις θα ήταν καλό να προσπαθούμε να βρούμε την αρχή του νήματος: «Γιατί νιώθω έτσι;», «Τι μου προκαλεί αυτά τα συναισθήματα;», «Πώς θα μπορούσα να με φροντίσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;». Όσο εμείς φτιάχνουμε γερές ρίζες, με τον χρόνο θα γίνουμε δέντρο που ανθίζει και θα καρποφορεί όσο και ο αέρας και η βροχή το πολεμούν.

Φένια Θεοχάρη
Ψυχοθεραπεύτρια – σύμβουλος ψυχικής υγείας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χωρισμός ή… διάλειμμα; Αυτή είναι η διαφορά τους

Χωρισμός, δεύτερος γάμος και νέα οικογένεια: Τι είναι χρήσιμο να ξέρετε

Σχετικά άρθρα