Αυξημένος κίνδυνος για την καρδιά με ένα ρόφημα με ζάχαρη την ημέρα

<p style="text-align: justify;">Η καθημερινή κατανάλωση έστω και ενός γλυκού ροφήματος μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα, διαβήτη και εγκεφαλικό, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.</p>
<p style="text-align: justify;">Στην μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για το θέμα, διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος για έμφραγμα ή θανατηφόρο καρδιαγγειακή νόσο αυξάνεται κατά 35% σε όσους πίνουν συστηματικά αναψυκτικά, ισοτονικά ροφήματα, φρουτοχυμούς, φρουτοποτά και άλλα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε επιτραπέζια ζάχαρη (σουκρόζη) ή σε σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS).</p>
<p style="text-align: justify;">To σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (ή σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, όπως επίσης αποκαλείται) είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό, που αποτελείται κατά 55% από φρουκτόζη και κατά 45% από γλυκόζη (δηλαδή ζάχαρη).</p>
<p style="text-align: justify;">Παρότι περιείχε κάπως λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με την σκέτη ζάχαρη (281 έναντι 387 ανά 100 γρ., αντιστοίχως), έχει πιο γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή γλυκισμάτων.</p>
<p style="text-align: justify;">Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC), βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση δεκάδων προγενέστερων μελετών και διερεύνησε τις επιδράσεις που έχουν τα διάφορα είδη σακχάρων στον οργανισμό.</p>
<p style="text-align: justify;">Εκτός από τον κίνδυνο για την καρδιά, η συστηματική κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη ή σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης συσχετίσθηκε επίσης με αύξηση κατά 26% του κινδύνου εμφάνισης τύπου 2 διαβήτη και κατά 16% του κινδύνου για εγκεφαλικό.</p>
<p style="text-align: justify;">«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για υιοθέτηση στρατηγικών προστασίας της δημοσίας υγείας, ούτως ώστε να μειωθεί η κατανάλωση αυτού του είδους των ροφημάτων και να μειωθούν οι καρδιομεταβολικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Διατροφής &amp; Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.</p>
<p style="text-align: justify;">Τα τελευταία χρόνια, ολοένα περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την ζάχαρη, τους συνδυασμούς της και τα προϊόντα που τους περιέχουν με πολλαπλά προβλήματα υγείας.</p>
<p style="text-align: justify;">Η έκταση των προβλημάτων που προκαλεί είναι τέτοια, ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άλλαξε πέρυσι τις συστάσεις του και πλέον συνιστά να μην υπερβαίνει η ζάχαρη που τρώμε το 5% των ημερήσιων θερμίδων μας (αντιστοιχούν σε λιγότερο από 6 κοφτά κουταλάκια του καφέ ζάχαρη την ημέρα).</p>
<p style="text-align: justify;">Δεδομένου ότι πάρα πολλά τρόφιμα (από φρυγανιές και ψωμιά έως προϊόντα τομάτας) περιέχουν μικρές ποσότητες ζάχαρης, ένας τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι να μην προσθέτει κανείς ζάχαρη στα ροφήματα που πίνει και να επιλέγει ροφήματα με μη-ζαχαρούχα τεχνητά γλυκαντικά και 100% φυσικούς χυμούς φρούτων, λένε οι ειδικοί.</p>
<p style="text-align: justify;">tanea</p>

Σχετικά άρθρα