Πελεγρίνης: Ποιος ο ανατρεπτικός πανεπιστημιακός-ηθοποιός, νέος υφυπουργός Παιδείας thumbnail

Πελεγρίνης: Ποιος ο ανατρεπτικός πανεπιστημιακός-ηθοποιός, νέος υφυπουργός Παιδείας

Μεγάλη έκπληξη της νέας κυβέρνησης είναι αναμφίβολα ο νέος υφυπουργός Παιδείας,Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο τέως Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε γίνει ευρέως γνωστός από τις καταλήψεις των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο.


Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των υπουργών της νέας κυβέρνησης, ο πανεπιστημιακός καθηγητής, Θεοδόσης Πελεγρίνης έδειξε αιφνιδιασμένος με την υπουργοποίηση του.

Αναμφίβολα ήταν μια από τις εκπλήξεις του νέου κυβερνητικού σχήματος, καθώς ούτε και ο ίδιος γνώριζε κάτι ή έστω είχε μια ένδειξη για την πρόταση που θα του γινόταν από τον Αλέξη Τσίπρα.


Μάλιστα, δεν δίστασε να πει στους δημοσιογράφους πως, «έβλεπα τον Ολυμπιακό εκείνη την ώρα (σ.σ.: αγωνιζόταν με την Ξάνθη για το πρωτάθλημα) και με πήραν τηλέφωνο για να πουν ότι μου προτείνουν τη θέση του θέση του υφυπουργού Παιδείας».


Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης γεννήθηκε το 1948, στο Σουδάν. Εργάστηκε ως καθηγητής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του ΄Εξετερ της Αγγλίας και διδάκτωρ της Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου αυτού.


Διδάσκει στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήναςαπό το 1977. Διετέλεσε Κοσμήτωρ της ΦιλοσοφικήςΣχολής από το 2001 έως το 2007, Πρόεδρος του ΤμήματοςΦιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίαςαπό το 2007 έως το 2011, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμ­ματος Σπουδών στη Φιλοσοφία από το 2005, και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2014.Ο νέος υφυπουργός Παιδείας, πέρα από το διδακτικό και συγγραφικό του έργο συνεργάστηκε με την δημόσια τηλεόραση, παρουσιάζοντας τις σειρές εκπομπών Την Ταυτότητά Σας, Παρακαλώ (1999), Και το Ταξίδι Συνεχίζεται (2000) και 25ηΏρα (2002), στο πλαίσιο των οποίων σκιαγραφήθηκαν κορυφαίες στιγμές τής νεότερης Ελλάδας, μέσα από τα οράματα και τη δράση ορισμένων ξεχωριστών ιστορικών μορφών και διαπρεπών διανοουμένων. Συνεργάστηκε επίσης, με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζοντας ιδέες και πρόσωπα από τον κόσμο της διανόησης στο πλαίσιο των εκπομπών Εγχειρίδιο φιλοσοφίας (2001) και Λεξικό της Φιλοσοφίας (2002).Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης παρουσίασε από το 2006 έως το 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη σειρά «Η Φιλοσοφία στην Σκηνή». Πρόκειται για 14 πρωτότυπα θεατρικά έργα (Θαλής, Ηράκλειτος, Πυθαγόρας, Σωκράτης, Πλάτων,Αριστοτέλης, Μάρκος Αυρήλιος, Καρτέσιος, Χιουμ, Καντ, Νίτσε Σοπενχάουερ, Κίρκεγκωρ και Βιτγκενστάιν), μέσα από την πλοκή των οποίων εκτίθεται η ζωή και η πνευματική δράση των εν λόγω κορυφαίων φιλοσόφων, με τη σύμπραξη επαγγελματιών σκηνοθετών, ηθοποιών και άλλων συντελεστών.Τον χειμώνα του 2011 παρουσίασε σε μπαρ του Κολωνακίου τον μονόλογό μου Φθορά, φθορά, φθορά, ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 ανέβασε με τον Κώστα Καζάκο στην σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης τον έργο μου Ιουλιανός.Το ίδιο έργο παρουσιάστηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 1913. Τον Οκτώβριο του 2014 τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο με το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για τον ρόλο μου στην ταινία του Δημήτρη Πιατά, Πανδημία –ταινία η οποία απέσπασε, επίσης, τα βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου σεναρίου.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X