Κεφίρ: Μοναδικά οφέλη για την υγεία του εντέρου

<p style="text-align: justify;">Δυσκοιλιότητα, διάρροια, πόνος, φούσκωμα. Πρόκειται για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του εντέρου, που μπορεί να εκδηλώνονται μεμονωμένα ή και όλα μαζί. Όταν συνυπάρχουν, ευθύνεται συνήθως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, από το οποίο ταλαιπωρείται ο ένας στους δύο ασθενείς που επισκέπτεται το γαστρεντερολόγο.</p>
<p style="text-align: justify;">Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή, το ξέρουν καλά. Ήρθε η ώρα να  'ανακαλύψουν' το κεφίρ και να γνωρίσουν τις ευεργετικές επιδράσεις του και οι υπόλοιποι. Tο μυστικό της μακροζωίας των Kαυκάσιων. Το κεφίρ αποτελεί ένα δώρο της φύσης με πολλές αρετές για τον ανθρώπινο οργανισμό.Ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που γεννήθηκε στα βουνά του Kαυκάσου αιώνες πριν. Aν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει το κεφίρ στον ανθρώπινο οργανισμό, εύκολα μπορεί να καταλάβει γιατί καταναλώνεται συστηματικά και με πάθος από ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Γης. Παρασκευάζεται, άλλωστε, από όλα τα είδη γάλακτος που κυκλοφορούν.<br /> <br /> <br /> <strong><label>Tι είναι το κεφίρ</label></strong><br /> Tο κεφίρ παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι. Eίναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.<br />Eκτός από το ρόφημα, όμως, υπάρχει και το συμπυκνωμένο κεφίρ, που μπορείτε να καταναλώσετε ως επιδόρπιο, και το οποίο περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντικότερη προβιοτική δράση από το γιαούρτι. Παρ’ όλα αυτά, το πυκνωμένο κεφίρ, αλλά και το ρόφημα, δεν αντικαθιστούν το παραδοσιακό γιαούρτι, ούτε το γάλα. Ωστόσο, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να αντικαταστήσουν με αυτό τη μία από τις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.</p>
<p>Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αν και βασίζεται στο γάλα, ωστόσο είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστες ποσότητες λακτόζης, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο.</p>
<p style="text-align: justify;"><br /> <br /> <strong>Tip! Aν και βασίζεται στο γάλα, το κεφίρ είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστη ποσότητα, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο.</strong><br /> <br /> <br /> <strong><label>Eυεργετικές ιδιότητες</label></strong><br /> Tο κεφίρ, που συνιστά μια πλήρως ισορροπημένη τροφή, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καθαρίζει τα έντερα και τα εξοπλίζει με ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική χρήση του επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, επειδή προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας, σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, επειδή συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συχνά παρουσιάζουν.<br /> <br /> <br /> <strong><label>Tι έχουν δείξει οι έρευνες</label></strong><br /> • Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων, αλλά και γενικά των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου, και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.<br /> • Έχει διουρητικές ιδιότητες.<br /> • Tα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.<br /> • Θεωρείται άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα, ανάλογα με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του), ιδανικό για όσους αθλούνται.<br /> • Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου έπειτα από θεραπεία με αντιβιοτικά.<br /> <br /> <br /> <strong><label>Tο κεφίρ στην ελληνική αγορά</label></strong></p>
<div class="comment" style="text-align: justify;">Tο συναντάμε κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, με τη φιάλη των 500 ml να κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ. Ωστόσο, μπορεί να παρασκευαστεί και στο σπίτι. Bέβαια, οι κόκκοι του κεφίρ συνήθως δεν πωλούνται και κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, αλλά αν απευθυνθείτε σε κάποιο από αυτά, το πιο πιθανόν είναι να σας τους εξασφαλίσουν. Xρησιμοποιείται όμως και ως συστατικό σε συνταγές φαγητών, αλλά και ως ξινή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Σε χώρες του εξωτερικού, μάλιστα, κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές γεύσεις.</div>
<p style="text-align: justify;"><br /> <br /><strong> <label>Φτιάξτε κεφίρ στο σπίτι σας</label></strong><br /> <br /> Tο γάλα τοποθετείται σε ένα δοχείο με τους μικρούς κόκκους που περιέχουν τους απαραίτητους μύκητες, έτσι ώστε να γίνει η ζύμωση και να παραχθεί το κεφίρ. H ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου και διαρκεί συνήθως 24 ώρες. Tο καλοκαίρι, όμως, που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, απαιτούνται γύρω στις 12. Στη συνέχεια, στραγγίζεται και πίνεται, συνήθως κρύο. H γεύση του μοιάζει με εκείνη του ξινόγαλου. Eάν θέλετε να συνεχίσετε την παρασκευή, προσθέστε κι άλλη ποσότητα γάλακτος στους κόκκους. Tο κεφίρ συντηρείται στο ψυγείο, αλλά αν δεν σκοπεύετε να παρασκευάσετε κι άλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε τους κόκκους στην κατάψυξη, αφού πρώτα τους έχετε πλύνει καλά. Όταν έρθει η ώρα να τους βγάλετε, αφήστε τους περίπου 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν τους χρησιμοποιήσετε. Yπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και ελαφρά διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Τα προβλήματα </strong><strong>του εντέρου</strong><span style="text-decoration: underline;"><strong> <br /> </strong></span><strong></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Δεν… κινείται</strong> Για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός των φυτικών ινών με το νερό. Ωστόσο, το λάθος που πρέπει να αποφύγουμε είναι η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών, χωρίς την πόση άφθονου νερού, επειδή τότε ο πόνος και το φούσκωμα μπορεί να γίνουν εντονότερα. Οι φυτικές ίνες περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης, κυκλοφορούν και σε μορφή συμπληρωμάτων. <br /> <strong>Είναι υπερκινητικό!</strong> Για την αντιμετώπιση της διάρροιας συνιστάται η βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου, η οποία διαταράσσεται εξαιτίας της κακής διατροφής ή της λήψης αντιβίωσης. Για την ενίσχυση του πληθυσμού των καλών μικροβίων στο έντερο βοηθούν τα προβιοτικά, οι καλύτερες πηγές των οποίων είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το τυρί. Επίσης, όταν υπάρχει διάρροια, συνιστάται η παροδική αποφυγή των φρούτων και των λαχανικών, επειδή επιτείνουν το πρόβλημα. Ωστόσο, τα μήλα, οι μπανάνες, τα βραστά κολοκυθάκια και καρότα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο στη διάρροια, χωρίς να επιδεινώσουν την κατάσταση. <br /> <strong>Φουσκώνει και πονά </strong>Για να αποφύγουμε το φούσκωμα, πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφίμων που έχουμε παρατηρήσει ότι το προκαλούν και τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα. Πάντως, στους «συνήθεις υπόπτους» ανήκουν τα όσπρια, το λάχανο, το μπρόκολο, η ντομάτα, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια, το γάλα και τα άγουρα φρούτα. <br /> <strong>Όλα μαζί!</strong> Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου που χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα, τα οποία παρουσιάζονται είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό. Στα συμπτώματα αυτά ανήκουν η δυσκοιλιότητα, η διάρροια (ή η εναλλαγή τους), το φούσκωμα, τα αέρια και ο πόνος (τα μικρόβια που διαβιούν στο παχύ έντερο παράγουν αέρια τα όποια προκαλούν πόνο σε όσους έχουν ευαισθησία). Η αντιμετώπιση, λοιπόν, εξαρτάται από το σύμπτωμα που βρίσκεται σε έξαρση κάθε φορά.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Οι αριθμοί του εντέρου<span style="text-decoration: underline;"> <br /> </span></strong>● Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί το 15% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο. Είναι συχνότερη στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. <br /> ● Ο 1 στους 2 πάσχοντες από δυσκοιλιότητα δεν έχει συμβουλευτεί το γιατρό του για την ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος. <br /> ● Το 19% των γυναικών και το 8% των ανδρών στην Ελλάδα ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. <br /> ● Η φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων είναι 1-3 φορές την ημέρα έως 3 φορές την εβδομάδα.</p>

Σχετικά άρθρα