Πόσο παρορμητική είναι η προσωπικότητά σου;  thumbnail

Kατερίνα, αναγνώστρια του boro.gr

Πόσο παρορμητική είναι η προσωπικότητά σου;

Αναγνώστρια ρωτά: 


Διαβάζοντας τα άρθρα συνειδιτοποίησα ότι έχω παρορμητική προσωπικότητακαχυποψία ανταγωνιστικότητα κάποιες νευρωτικές ανάγκες όπως για ανεξαρτησία τελειότητα μόνιμο σύντροφο δύναμη Αναρωτιέμαι αν είναι φυσιολογικό να αναγνωρίζω κάποια από αυτά τα στοιχεία στο χαρακτήρα μου ή αν η έντασή τους τα κατατάσσει στο φυσιολογικό ή στο πρόβλημα. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν όλα οσα ανέφερα έχουν ένα κοινό παρονομαστή και ποιον ή δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 


Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Φαίνεται να σας απασχολεί το πως λειτουργείτε ως άνθρωπος και προσωπικότητα. Να θυμάστε όμως πως οι όροι και οι ορολογίες δεν έχουν σκοπό να καταδείξουν κάποια παθολογία παρά βοηθήσουν ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά τα θέματα (ας πούμε τους ειδικούς) να συνεννοηθούν μεταξύ τους χωρίς να πλατειάζουν με χρονοβόρες λεπτομέρειες. Είναι συνηθισμένη αντίδραση όταν κάποιος ακούει τη λέξη "νευρωτικός" να θεωρεί πως πρόκειται για άνθρωπο που πάσχει από ασθένεια, όμως σήμερα περισσότερο αποτελεί ένα όρο που δείχνει σε ποιο χαρακτηρολογικό είδος προσανατολίζεται ένα άτομο. Eπίσης έχετε υπόψη σας πως όταν διαβάζει κανείς ένα άρθρο για ψυχοπαθολογία είναι πολύ πιθανό να ταυτιστεί με πολλά από τα συμπτώματα που αναφέρονται σε αυτό. Είναι η φυσική διαδικασία της εμπαθητικότητας που έχουμε σαν άνθρωποι: Η διάθεση να μπούμε στη θέση του άλλου. Ένας κανονικός άνθρωπος κάνει πέρα-δώθε σαν εκκρεμμές ανάμεσα στη σχιζοειδή/παρανοειδή και την καταθλιπτική θέση. Δε σημαίνει όμως ούτε ότι είναι σχιζοειδής ούτε ότι έχει κατάθλιψη, ούτε ότι είναι μανιακός, ούτε ότι είναι διπολικός. Μπορεί να σημαίνει πως κάτι τον τρόμαξε, το αντιμετώπισε αποτελεσματικά και διδάχτηκε κάτι απ' αυτή την συνθήκη. Αυτό τον έβαλε σε σκέψεις και μελαγχόλησε τη γλυκιά μελαγχολία της ζωής. Δεν είναι κακή ιδέα αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για σας και την ορολογία του ψυχικού οργάνου να απευθυνθείτε σε κάποιον οργανισμό εκπαίδευσης ή σε κάποιο θεραπευτή.


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X