Ένα ογκίδιο στο στήθος είναι πάντα καρκίνος; Τι πρέπει να προσέχουν όλες οι γυναίκες;

Οι γυναίκες που πανικοβάλλονται με το οποιοδήποτε ογκίδιο στο στήθος και ο νους τους πάει στο… κακό, ίσως θα έπρεπε να είναι περισσότερο ψύχραιμες και να γνωρίζουν ότι κάθε τέτοιο ογκίδιο δεν είναι πάντα καρκίνος.

Ελστογραφία, η εξέταση που δείχνει πολύ εύκολα τι συμβαίνει με το ογκίδιο στο στήθος

Και αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα με τον υπέρηχο με ελαστογραφία που θα καταδείξει άμεσα αν αυτό το ογκίδιο χρειάζεται βιοψία ή πρέπει απλά να παρακολουθείται. Η εξέταση αυτή που συνδυάζεται με τον τρισδιάστατο υπέρηχο θα περιγράψει το ακριβές μέγεθος, τα όρια και τη μορφολογία του όποιου ύποπτου ευρήματος.

Συγχρόνως θα διερευνήσει τη σκληρότητά του, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση. Αυτό τονίζει καθησυχάζοντας τις γυναίκες που μετά από αυτοεξέταση μαστού νιώθουν ότι… κινδυνεύουν, ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού.

Τι γίνεται αν το εύρημα χαρακτηρίζεται ύποπτο;

Σε περίπτωση που το εύρημα χαρακτηρίζεται ύποπτο και πρέπει να σταλεί για βιοψία, η γυναίκα δεν χρειάζεται να υποστεί την ταλαιπωρία μιας χειρουργικής διαδικασίας, γιατί σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της διαδερμικής βιοψίας με κόπτουσα βελόνα και καθοδηγούμενη υπερηχογραφικά.

Πρόκειται για μία ιατρική πράξη τελείως ανώδυνη, που πραγματοποιείται με απλή τοπική αναισθησία, μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα, χωρίς ράμματα και χωρίς καμία παραμονή στην κλινική, πράγμα που συνεπάγεται και μικρότερο κόστος για την εξεταζόμενη.

Μπορεί να φύγει μόνο του αυτό που έχει βρεθεί;

Μάλιστα, όπως προτάσσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν είναι μικρό το εύρημα, αυτό εξαφανίζεται και στη θέση του τοποθετείται ειδικό κλιπ σήμανσης για την περίπτωση που η βιοψία αποδειχθεί θετική για κακοήθεια. Οπότε θα χρειασθεί πιθανότατα ο περαιτέρω χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής.

Πέτρος Μαλακάσης
Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού
Μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε)
Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών
Διευθυντής στην Ψηφιακή Τομοσύνθεση και Διάγνωση

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος του μαστού. Τα 5 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις! Πώς θα τα αντιληφθείς;

Πιο ευάλωτοι οι καρκινοπαθείς στον κορωνοϊό; Οι 3 ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο…

Σχετικά άρθρα