Κάστανα: Τα οφέλη της χειμωνιάτικης υπερτροφής

<div class="itemIntroText">
<p style="text-align: justify;"><strong>Τα κάστανα αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, που όταν καταναλώνονται σε λογική ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.</strong></p>
</div>
<div class="itemFullText" style="text-align: justify;">
<p>Παρά τις υψηλές θερμίδες που παρέχουν (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων.</p>
<p>Μάλιστα η βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους, είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.</p>
<p>Είναι επίσης <strong>πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες</strong>, αλλά <strong>φτωχότερα σε λίπος</strong> σε σχέση με άλλους καρπούς.</p>
<p>Είναι <strong>καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων</strong>, όπως ολεϊκού και παλμιτολεϊκού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της καλής (HDL).</p>
<p>Περιέχουν πολλές<strong> διαιτητικές φυτικές ίνες</strong>, που βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.</p>
<p>Συμβάλλουν ακόμη στην <strong>καλή λειτουργία του εντέρου</strong>, ως υποκατάστατο δημητριακών.</p>
<p>Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν <strong>βιταμίνες Β1 και Β2</strong>, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φυλλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).</p>
</div>
<p> </p>

Σχετικά άρθρα