Η υγιεινή διατροφή σύμμαχος στην πρόληψη εμφάνισης του καρκίνου

<div class="pos-content">
<div class="element element-textarea first last">
<div>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Η προσπάθεια ανεύρεσης τρόπων μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κατά της διάρκεια ζωής ενός ατόμου, η οποία θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έλαβε σάρκα και οστά με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα ενάντια στον Καρκίνο (</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">European</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Code</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Against</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Cancer</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">), που αποτελείται από 12 «εντολές»-τρόπους για να μειωθεί δραστικά η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας κακοήθειας.<br /><br />Γράφει ο Μιχάλης Γαλανόπουλος<br />Ειδικευόμενος Γαστρεντερολογίας-Ηπατολογίας, ΓΝΑ Ευαγγελισμός<br /></span></p>
</div>
<div style="text-align: justify;">
<p> </p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Μία από αυτές τις εντολές αφορά την <strong>υγιεινή διατροφή,</strong> η οποία έχει υπολογιστεί (στον ευρωπαϊκό πληθυσμό) ότι μειώνει κατά 18% τον καρκίνο συγκριτικά με τα άτομα που δεν την ακολούθουν και δεν προσέχουν το βάρος σωματός τους. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι πιο βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή και «προλαμβάνουν» την «ανίατη νόσο» είναι:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Το φυσιολογικό σωματικό βάρος με ένα </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">BMI</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';"> μεταξύ 18,5 έως 24,9 </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Kg</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">/</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">m</span><sup><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">2 </span></sup></li>
<li><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Η αποφυγή ζαχαρούχων και αλκοολούχων ποτών και τροφών τύπου «</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">fast</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">foods</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">» </span></li>
<li><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Η μέτρια σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα)</span></li>
<li><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Ο θηλασμός για τις γυναίκες</span></li>
<li><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Η δίαιτα βασισμένη σε φυτικά προϊόντα</span></li>
<li style="text-align: left;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Ο περιορισμός λήψης κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος</span><br /><br /></li>
</ul>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal;"><strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Τί είναι υγιεινή διατροφή;<br /></span></strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Όσον αφορά την υγιεινή διατροφή, αυτή συνίσταται από τη σωστή ποσότητα και ποικιλία διαφορετικών τροφών που παρέχουν όλες αυτές τις θερμίδες και τα μικροστοιχεία που είναι σημαντικά για το σώμα μας. Ο σκοπός βέβαια δεν είναι άλλος από το να υπάρχει μια φυσιολογική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία και εφηβεία, να διατηρηθεί η ομοιοστασία του οργανισμού στην ενήλικο ζωή και να φτάσουμε στην ηλίκια του γήρατος με όσον το δυνατόν λιγότερες ασθένειες και προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, η «αντικαρκινή διατροφή» ως βασικούς άξονες έχει: </span></p>
<ol>
<li><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Τα προϊόντα πλούσια σε <strong>φυτικές ίνες</strong> όπως λαχανικά (κουνουπίδι, καρότα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτες), φρούτα, όσπρια (φασόλια, φακές και μπιζέλια) και ολικής άλεσης προϊόντα (όπως ολικής άλεσης μακαρόνια, ψωμί και καφέ ρύζι).</span></li>
<li><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Το<strong> άπαχο κρέας </strong></span></li>
<li><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Τα<strong> πουλερικά </strong>και τα<strong> ψάρια</strong></span></li>
<li><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Τα προϊόντα<strong> χαμήλων λιπαρών</strong></span></li>
<li><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Τα<strong> φυτικά έλαια, </strong>όπως το ελαιόλαδο (πλούσιο σε μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα), το ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο καικραμβέλαιο (πλούσια σε πολυ-ακόρεστα λιπαρά οξέα) </span></li>
<li><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Τους<strong> ξηρούς καρπούς, </strong>όπως καρύδια, φυστίκια, φουντούκια, αμύγδαλα και σπόροι κολοκύθας</span></li>
<li><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Την αποφυγή: </span></li>
</ol>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; text-indent: -18pt; line-height: normal;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';">      <span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-</span> </span></span><strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Αλατιού ή παστών τροφών.</span></strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';"> Συνιστάται η ενασχόληση με το μαγείρεμα, ώστε να γνωρίζουμε κάθε στιγμή πόσο αλάτι χρησιμοποιούμαι. Ως οδηγό καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε γενικά το πολύ μέχρι 5-6 γρ. αλάτι καθημερινώς, ώστε να παρέχουμε μία ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο στομάχου, την αρτηριακή υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια και την καρδιαγγειακή νόσο.</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; text-indent: -18pt; line-height: normal;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';">      <span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-</span> </span></span><strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Κόκκινου κρέατος,</span></strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';"> δηλαδή μοσχάρι, αρνί και χοιρινό, προσφέροντας έτσι προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Συνιστάται η λήψη όχι πάνω από 500 γρ. την εβδομάδα μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; text-indent: -18pt; line-height: normal;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';">      <span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-</span> </span></span><strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Επεξεργασμένου κρέατος,</span></strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';"> αυτού δηλαδή που διατηρείται με αλάτισμα, κάπνισμα ή προσθήκη χημικών συντηρητικών. Κάποια παραδείγματα είναι το σαλάμι, το μπεϊκον και τα λουκάνικα.</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; text-indent: -18pt; line-height: normal;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';">     <span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';"> <span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-</span></span> </span></span><strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Σακχαρούχων ποτών,</span></strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';"> όπως χυμοί φρούτων και ανθρακούχα ποτά. Συνιστάται η λήψη νερού ή καφέ (λιγότερο από 4 κούπες την ημέρα).</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; text-indent: -18pt; line-height: normal;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';">      <span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-</span> </span></span><strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Θερμιδογόνων τροφών</span></strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">, πλούσιων σε λιπαρά (&gt;20γρ. λίπους σε 100 γρ. λαμβανόμενης τροφής) και ζάχαρη (15 γρ. σε 100 γρ. λαμβανόμενης τροφής) </span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; text-indent: -18pt; line-height: normal;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-<span style="font: 7pt 'Times New Roman';">      <span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-</span> </span></span><strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Αλκοόλ </span></strong></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">-</span><strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Επεξεργασμένων γενικά τροφών</span></strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';"> (</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">fast</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">foods</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">), όπως burgers, τηγανητές πατάτες, milkshakes κ.λπ.<br /><br /></span><strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Προσοχή στην ποσότητα!<br /></span></strong><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Όσο καλή, όμως, κι αν είναι η διαιτά μας, το πιο σημαντικό είναι η σωστή ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνουμε, επαληθεύοντας την με τη συχνή μέτρηση του σωματικού μας βάρους. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι οι υπερτροφές (</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">superfoods</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">) καθώς και συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν ουσιές όπως σελήνιο, λυκοπένιο και βιταμίνη </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">D</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">, μείωνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή άλλων σοβαρών ασθενειών. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η σωστή διατροφή δεν φαίνεται να σχετίζεται με καλύτερη πρόγνωση σε άτομα πάσχοντα ήδη από κάποιας μορφής καρκίνο. Μία εξαίρεση ίσως φαίνεται να υφίσταται στον καρκίνο του μαστού, όπου το φυσιολογικό βάρος σώματος και η καλή φυσική κατάσταση σχετίζεται με βελτίωση ποιότητας ζωής και αυξημένη επιβίωση.</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η καλή διατροφή, σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα και το φυσιολογικό σωματικό βάρος, δεν προστατεύει μόνο απο την εμφάνιση του καρκίνου αλλά βοηθά και στη φυσιολογική και συγκροτημένη ανάπτυξη της ψυχοσύνθεση ενός ατόμου επι μακρόν. Όπως άλλωστε έλεγε και ο Δημόκριτος, από τα Άβδηρα της Θράκης (460-370 π/Χ): </span><em><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">«Όσοι επιζητούν τις γαστριμαργικές ηδονές ξεπερνώντας το σωστό στα φαγητά, τα ποτά ή τα αφροδίσια, σε όλους τούτους οι ηδονές είναι μικρές και σύντομες».</span></em></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal;"><em><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Ελληνικό Ιδρυμα Γαστρετερολογιας και Διατροφής<br /></span></em></p>
</div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα