Οι "μυρωδιές" που μας κάνουν να ερωτευόμαστε!  thumbnail
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι κάθε τι που μυρίζουμε, που πίνουμε, που τρώμε είναι χημικά μόρια; Το σώμα μας είναι το πιο τέλειο χημικό εργαστήρι!

Οι "μυρωδιές" που μας κάνουν να ερωτευόμαστε!


Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι κάθε τι που μυρίζουμε, που πίνουμε, που τρώμε είναι χημικά μόρια; Το σώμα μας είναι το πιο τέλειο χημικό εργαστήρι!
Παράγει ουσίες που διαβαθμίζουν ή πυροδοτούν τα συναισθήματα της χαράς ή της θλίψης, της αισιοδοξίας ή της απαισιοδοξίας, της βιαιότητας ή της πραότητας που βιώνουμε. Φυσικά και ο έρωτας είναι θέμα χημικών ουσιών!


Υπάρχουν κάποιες χημικές ουσίες που ονομάζονται φερομόνες και μεταφέρουν μηνύματα από ένα άτομο σε άλλο άτομο του ίδιου είδους. Χρησιμεύουν για να έλκουν άτομα του αντίθετου φύλου. Οι φερομόνες των εντόμων έχουν μελετηθεί πολύ καλά.  Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινωνία των μελισσών. Η βασίλισσα εκκρίνει μια φερομόνη που προσελκύει τους κηφήνες στη διάρκεια των γαμήλιων πτήσεών της. Επιπλέον η φερομόνη αυτή προλαμβάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων βασιλισσών διότι εμποδίζει την ανάπτυξη των ωοθηκών στις εργάτριες. 


Τα θηλαστικά χρησιμοποιούν κι αυτά φερομόνες για την επικοινωνία τους που μπορεί να αποκαλύπτουν αν ένα θηλυκό είναι δεκτικό στη σύζευξη, αν γαλουχεί ή αν εγκυμονεί. Στο σάλιο των αρσενικών γουρουνιών έχει βρεθεί μια ουσία η οποία ερεθίζει τα θηλυκά και διευκολύνεται η συνεύρεσή τους. Η δομή της ουσίας αυτής διευκρινίστηκε, παρασκευάστηκε συνθετικά, κυκλοφορεί στο εμπόριο και χρησιμοποιείται στην τεχνητή γονιμοποίηση.


Στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιο είδος χημικής επικοινωνίας στον άνθρωπο, μερικοί επιστήμονες έχουν αντιρρήσεις αλλά οι περισσότεροι απαντούν καταφατικά. Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται να γίνουν πολλές μελέτες ακόμη. 
(Απόσπασμα από το βιβλίο «Έρωτας, Χημεία & Σεξ-Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ 2011Χαρά Ζήκα είναι χημικός, δρ Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. seleo.gr)


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X