Τρώτε πολύ κατά τη διάρκεια της περιόδου; Τρόποι να το αποφύγετε thumbnail
Πολλές γυναίκες έχουν έντονη επιθυμία για φαγητό κατά τη διάρκεια του κύκλου τους. Η επιθυμία αυτή μαζί με τα άλλα συμπτώματα μπορεί να τους καταστήσει πολύ δύσκολο να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής καθώς και τη συνήθεια να ασκούνται.

Τρώτε πολύ κατά τη διάρκεια της περιόδου; Τρόποι να το αποφύγετε


Πολλές γυναίκες έχουν έντονη επιθυμία για φαγητό κατά τη διάρκεια του κύκλου τους. Η επιθυμία αυτή μαζί με τα άλλα συμπτώματα μπορεί να τους καταστήσει πολύ δύσκολο να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής καθώς και τη συνήθεια να ασκούνται.
Πολλές φορές τα τρόφιμα που επιλέγουν οι γυναίκες είναι συχνά άμεσο αποτέλεσμα των διακυμάνσεων των ορμονών. Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν λαιμαργία για γλυκά, όπως το παγωτό ή η σοκολάτα, ενώ άλλες αναζητούν κάτι αλμυρό. Φυσικά, όλες οι γυναίκες κατηγορούν τις ορμόνες για τα ιδιαίτερα αυτά συμπτώματα της περιόδου. Όπως παρουσιάζονται διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων, το ίδιο συμβαίνει και με τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες. Το σώμα θέλει να κρατήσει αυτά τα επίπεδα σταθερά, προκαλώντας στις γυναίκες αυτό το συναίσθημα της λαχτάρας για φαγητό, είτε είναι υδατάνθρακες είτε λίπος είτε και τα δύο μαζί. Στο ένα χέρι μπορεί να κρατάνε το παγωτό και στο άλλο πατατάκια.


Η εν λόγω διαταραχή χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας. Καθ' ένα από αυτά τα επεισόδια υπερφαγίας χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία. Πρώτο, την κατανάλωση μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, π.χ. μέσα σε δύο ώρες, μιας ποσότητας τροφής σαφώς μεγαλύτερης απ' ότι οι περισσότερες γυναίκες θα μπορούσαν να φάνε μέσα σε μια παρόμοια χρονική περίοδο κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Το δεύτερο έχει να κάνει με την αίσθηση της απώλειας ελέγχου στην πρόσληψη της τροφής κατά την διάρκεια του επεισοδίου δηλαδή, το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει ή δεν μπορεί να ελέγξει την ποσότητα και το είδος του φαγητού που καταναλώνει.


Άλλος ένας ένοχος εδώ είναι η σεροτονίνη, η οποία είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που αυξάνει το αίσθημα της ικανοποίησης. Η τροφή μπορεί να προκαλέσει έκκριση σεροτονίνης, όπως και η άσκηση. Εάν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι υψηλά, και της σεροτονίνης είναι χαμηλά, οι γυναίκες θα λαχταρούν απλούς υδατάνθρακες και λιπαρά φαγητά, συνήθως ό,τι έχει πολλή ζάχαρη όπως οι καραμέλες και οι σοκολάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι απλοί υδατάνθρακες θα ανεβάσουν γρήγορα τα επίπεδα της σεροτονίνης. Εάν, όμως, η κορτιζόλη είναι αυξημένη, αλλά η σεροτονίνη είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε θα επιθυμούν υδατάνθρακες και λιπαρά τρόφιμα, αλλά όχι κατ 'ανάγκην ό,τι περιέχει πολλή ζάχαρη. Μπορεί να νοιώσετε πως επιθυμείτε κρουασάν ή ψωμί με φυστικοβούτυρο ή κάποιο κρεμώδες τυρί.


Αυτό συμβαίνει γιατί τις κρίσεις υπερφαγίας, τις διαδέχονται στερητικού τύπου δίαιτες με συνέπεια την εμφάνιση του φαινομένου «γιο – γιο» κατά το οποίο το βάρος ανακυκλώνεται συνεχώς.


Είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει κανείς τα υπερφαγικά επεισόδια αλλά όχι ακατόρθωτο. Αυτό που πρέπει να διορθωθεί είναι η σχέση του με το φαγητό. Θα ήταν ωφέλιμο να αναπτύξει μια πιο υγιεινή σχέση μ' αυτό η οποία θα βασίζεται στις πραγματικές διατροφικές ανάγκες και όχι στις συναισθηματικές. Επομένως, χρειάζεται να σχεδιάσουμε σωστά και ισορροπημένα γεύματα στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής. Στόχος είναι να εξασφαλίζεται η σωστή ποσότητα ενέργειας, καθώς και οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Είναι σημαντικό να περιορίσετε τα επεισόδια υπερφαγίας και να μάθετε να ακούτε τις ανάγκες του σώματος τρώγοντας όταν το έχετε ανάγκη.


Οι διαιτολόγοι συστήνουν την καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος. Είναι απαραίτητη γιατί παραλείποντας το έχετε αυξημένες πιθανότητες να κάνετε κάποιο επεισόδιο υπερφαγίας κατά την διάρκεια της μέρας.


Το πρωινό φαίνεται να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και βάση ερευνών όσοι καταναλώνουν συστηματικά πρωινό τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος απ' αυτούς που δεν τρώνε καθόλου. Φροντίστε επίσης, να αδειάσετε τα ντουλάπια σας και το ψυγείο σας από τα ένοχα τρόφιμα. Πρόχειρο φαγητό, γλυκά και ανθυγιεινά γεύματα πρέπει να απομακρυνθούν σίγουρα. Αποφύγετε τις στερητικές διατροφές γιατί αυξάνουν τις πιθανότητες για υπερφαγία. Μην ξεχνάτε και την άσκηση η οποία δεν βοηθά μόνο στην απώλεια του βάρους αλλά και στην βελτίωση της διάθεσης μιας και μειώνει το στρες. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή για να κατορθώσετε να καταπολεμήσετε την συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή. Πρέπει να ζητήσετε την βοήθεια των ειδικών (ψυχοθεραπευτών και διαιτολόγων) αλλά και των δικών σας ανθρώπων. onmed


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X