Τι πρέπει να κάνεις όταν το παιδί σου γκρινιάζει thumbnail
Ένα συχνό ερώτημα που θέτουν οι γονείς είναι γιατί το παιδί τους γκρινιάζει και δεν είναι ποτέ ευχαριστημένο. Τα παιδιά αυτά σπάνια συμφωνούν με τους κανόνες των γονιών τους, είναι ανυπάκουα και αρνητικά σε οτιδήποτε καινούργιο

Τι πρέπει να κάνεις όταν το παιδί σου γκρινιάζει

Ένα συχνό ερώτημα που θέτουν οι γονείς είναι γιατί το παιδί τους γκρινιάζει και δεν είναι ποτέ ευχαριστημένο. Τα παιδιά αυτά σπάνια συμφωνούν με τους κανόνες των γονιών τους, είναι ανυπάκουα και αρνητικά σε οτιδήποτε καινούργιο.


Προκειμένου να περάσει το δικό τους, κλαψουρίζουν για ώρες και είναι πάντα μουτρωμένα.


Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να το βοηθήσουν


Είναι μία δύσκολη φάση που θα περάσει


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο γονέας όταν αντιμετωπίσει μία τέτοιου είδους συμπεριφορά από το παιδί του είναι να καταλάβει τον λόγο για το οποίο συμβαίνει. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής επισημαίνει ότι όταν ένα παιδί από «χαρούμενο» μετατραπεί σε «ιδιότροπο» πιθανόν να αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση/φάση. Προσπαθεί να τραβήξει τα βλέμματα όλων και να τους κάνει να το λυπηθούν.  Εάν αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με μία μεταβατική κατάσταση (π.χ. μία μετακόμιση, γέννηση άλλου παιδιού) η κατανόηση, η καλή διάθεση και η υπομονή αρκούν για να το ξεπεράσει.


Πρόκειται για στοιχείο του χαρακτήρα του


Εάν το παιδί σας είναι αρκετά ευαίσθητο και αδυνατεί να ανταποκριθεί σε έντονες αλλαγές τότε ακόμη και το παραμικρό «μη» είναι ικανό για να το αναστατώσει. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποδείξετε στο μικρό σας ότι είστε διαθέσιμος, προστατευτικός και μπορεί να σας εμπιστευτεί για το οτιδήποτε.


Το κάνει απλά για να τραβήξει την προσοχή σας


Πολλές φορές ένα παιδί γκρινιάζει μόνο και μόνο για να τραβήξει την προσοχή των γονέων του και να γίνει το επίκεντρο. Αναρωτηθείτε εάν του δίνεται την απαραίτητη προσοχή και στοργή  και αν ενδιαφέρεστε για εκείνο μόνο όταν το «απαιτεί» μέσα από το κλάμα. Εάν έχει αποκτήσει την συνήθεια να βασίζεται σε εσάς και περιμένει πάντα τη δική σας καθοδήγηση καλό θα ήταν να το παροτρύνετε να παίρνει πρωτοβουλίες, να γίνει πιο αυτόνομο και  να το επιβραβεύετε συχνότερα όταν το κάνει.


 


Συμβουλή Ειδικού


Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, συμβουλεύει τους γονείς προτού ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαπαιδαγώγηση  να λάβουν υπόψη τους τον χαρακτήρα του παιδιού τους. Στην προσπάθεια των γονέων να εξελίξουν θετικά το παιδί τους είναι σημαντικό να προβάλλουν τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα του και να του δείχνετε συνεχώς οτι το αγαπάτε για αυτό ακριβώς που είναι. Εάν έχετε ακολουθήσει διάφορους τρόπους για την θετική εξέλιξη και συμπεριφορά του παιδιού σας χωρίς αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν Ειδικό ώστε να σας συμβουλεύσει και να σας καθοδηγήσει.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X