Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να κάνει οικονομία  thumbnail
Στην εποχή μας, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα χρήματα από την ηλικία κιόλας των 3 ετών. O κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας εξηγεί ότι τα παιδιά, από αυτή την ηλικία των τριών, μπορούν να μάθουν για την αποταμίευση και οικονομία! Στους βρεφικούς-π

Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να κάνει οικονομία

Στην εποχή μας, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα χρήματα από την ηλικία κιόλας των 3 ετών. O κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας εξηγεί ότι τα παιδιά, από αυτή την ηλικία των τριών, μπορούν να μάθουν για την αποταμίευση και οικονομία!


Στους βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς ξεκινούν να διδάσκουν στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται το «χαρτζιλίκι» τους, φτιάχνοντας κουμπαράδες και εξηγώντας πώς να τους χρησιμοποιούν.
Ένα από τα ερωτήματα που θέτουν οι γονείς, είναι πως θα καταφέρουν να μάθουν με απλούς τρόπους την έννοια της αποταμίευσης στο παιδί τους ώστε να μη γίνει απαιτητικό και πως να αποκτήσει καταναλωτική συνείδηση. Παρακάτω, ο κ. Στέλιος Μαντούδης, παραθέτει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να το πετύχουμε!• Μιλάμε στο παιδί για την αποταμίευση. Του εξηγούμε τι είναι και για ποιο λόγο είναι απαραίτητη σε κάθε οικογένεια
• Βγείτε μαζί με το παιδί σας μία βόλτα στα μαγαζιά και αγοράστε τον πρώτο του κουμπαρά. Ο κουμπαράς αποτελεί το πρώτο και σημαντικό εργαλείο για να διδαχτεί το παιδί την έννοια της οικονομίας. Αφήστε να τον διαλέξει μόνο του ή ακόμα πιο δημιουργικά μπορείτε με απλά υλικά να το φτιάξετε μαζί και να το χρωματίσετε
• Τοποθετήστε τον κουμπαρά στο δωμάτιο του και εξηγήστε του τη χρησιμότητα του με απλά λόγια π.χ. σε αυτό εδώ το «δοχείο» τοποθετούμε μέσα τα χρήματα μας για ένα κοινό στόχο
• Θέστε ένα κοινό στόχο π.χ. «αν μαζέψουμε τα χρήματα που μας χρειάζονται θα πάμε τη βόλτα που ήθελες στο Λούνα Παρκ»
• Δημιουργήστε του το αίσθημα της προσμονής π.χ. «τα Χριστούγεννα θα σπάσουμε τον κουμπαρά και με όσα χρήματα έχει μέσα θα αγοράσουμε τα δώρα μας». Η όλη ιδέα θα του εξάψει το ενδιαφέρον και θα ανυπομονεί για τη στιγμή της «αποκάλυψης»
• Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους και με αυτό τον τρόπο η διαδικασία της αποταμίευσης θα γίνει πιο κατανοητή για εκείνα, αν παρατηρήσει ότι είναι κάτι που κάνει όλη η οικογένεια. Τοποθετήστε π.χ. έναν ακόμα κουμπαρά σε ένα κοινό δωμάτιο για όλους και αποταμιεύετε και εσείς χρήματα, πάντα με την ιδέα του κοινού στόχουΣυμβουλή Ειδικού:
Οι γονείς συχνά αδυνατούν να θέσουν τα όρια στο παιδί τους και να αρνηθούν να εκπληρώσουν τις επιθυμίες του. Είναι όμως στο χέρι του κάθε γονέα να διδάξει την αποταμίευση, από μικρή ηλικία, αποφεύγοντας να αποκτήσει το παιδί του τη συνήθεια να ζητάει και να ξοδεύει χρήματα, χωρίς να αντιλαμβάνεται την αξία τους. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει την έννοια της αποταμίευσης, να γίνει πιο υπεύθυνο και να μην υποτιμά ή να υπερεκτιμά την αξία του χρήματος, δίνοντας εσείς πρώτα το σωστό παράδειγμα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X