Υγιεινή στην «ευαίσθητη» περιοχή της γυναίκας thumbnail
Συχνή απορία των γυναικών, που πρέπει να απαντηθεί, είναι για τη σωστή φροντίδα των γεννητικών οργάνων τους. Πολλές γυναίκες αγνοούν τους σωστούς κανόνες τοπικής υγιεινής και έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν την εμφάνιση γυναικολογικών προβλημάτων.

Υγιεινή στην «ευαίσθητη» περιοχή της γυναίκας

Συχνή απορία των γυναικών, που πρέπει να απαντηθεί, είναι για τη σωστή φροντίδα των γεννητικών οργάνων τους. Πολλές γυναίκες αγνοούν τους σωστούς κανόνες τοπικής υγιεινής και έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν την εμφάνιση γυναικολογικών προβλημάτων.


Τι πρέπει να κάνει η γυναίκα καθημερινά


Η φροντίδα της γεννητικής υγιεινής πρέπει να είναι καθημερινή, χωρίς να φτάνουμε όμως σε υπερβολές. Η γυναίκα πρέπει να χρησιμοποιεί άφθονο νερό και ουδέτερο σαπούνι ή χαμομήλι ή κάποιο εξειδικευμένο για τα γεννητικά όργανα καθαριστικό προϊόν από αυτά που κυκλοφορούν. Απαλά καθαριστικά σε μορφή αφρού αποτελούν ιδανική λύση για αντισηπτική προστασία καθώς τα ισχυρά διαλύματα πρέπει να αποφεύγονται γιατί καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα των γεννητικών οργάνων, επιτρέποντας έτσι την παρουσία παθογόνων οργανισμών και τη συχνότερη εμφάνιση λοιμώξεων. 


Εβδομαδιαία υγιεινή της γυναίκας


Μία καλή λύση, μια φορά περίπου την εβδομάδα, εκτός των ημερών της περιόδου, είναι και οι κολπικές («εσωτερικές») πλύσεις, που βοηθούν στην απομάκρυνση των εκκρίσεων του κόλπου και την προστασία από την ανάπτυξη μικροβίων. Για τις πλύσεις αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαμομήλι ή διάλυμα νερού και σόδας ή ενδοκολπικά καθαριστικά που περιέχουν χαμομήλι, ξύδι ή σόδα . Τα ισχυρά αντισηπτικά πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά.


Υγιεινή κατά τη διάρκεια της «περιόδου»


Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις, που κάνουν οι γυναίκες στο γυναικολόγο τους,  είναι κατά πόσο η γυναίκα πρέπει να φροντίζει την ατομική της υγιεινή κατά τις ημέρες της περιόδου. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι η εμφάνιση της περιόδου δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την καθημερινή φροντίδα της τοπικής καθαριότητας. Η γυναίκα πρέπει ακόμα και τις ημέρες της περιόδου, να συνεχίσει να έχει την ίδια τακτική φροντίδα, όπως και τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα. Φυσικά, αυτό το οποίο πρέπει να θυμάται, είναι το ότι πρέπει να αποφεύγει την είσοδο του νερού στον κόλπο, καθώς αυτό μπορεί να συμπαρασύρει μικρόβια στο εσωτερικό της μήτρας. Στα έξω γεννητικά όργανα όμως, μπορεί και πρέπει να έχει μια προσεγμένη και επιμελή φροντίδα. Ίσως μάλιστα να πρέπει να τονίσουμε ότι τις ημέρες της περιόδου, η φροντίδα αυτή πρέπει να είναι ακόμη πιο επιμελής, καθώς και η παρουσία του αίματος στο δέρμα, αποτελεί ένα άριστο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων.


Η γυναίκα και οι συμβουλές του γυναικολόγου


Κάθε γυναίκα και ιδίως οι έφηβες, στις οποίες πρωτοεμφανίζεται έμμηνος ρύση, θα πρέπει να έχουν μια συμβουλευτική συνάντηση με το γυναικολόγο τους (παιδογυναικολόγο για τις έφηβες). Σε αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να υπάρξει εκτενής ενημέρωση και απλές, πρακτικές συμβουλές για τα θέματα της υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής.  Σε γενικές γραμμές, ο γυναικολόγος, πρέπει να ενθαρρύνει τη γυναίκα να φροντίζει τακτικά την τοπική της υγιεινή, και κατά τις ημέρες της περιόδου, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, σε καθημερινή βάση, καθώς αυτό μόνο όφελος μπορεί να έχει για τη γυναίκα, αποτρέποντας τη συχνή εμφάνιση λοιμώξεων από μικρόβια. Πρέπει όμως αν τονίσουμε ότι οι υπερβολές μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.


 


 


Γράφει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAGΜαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος


Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων


Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης


Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X