Αδύνατοι: Τι τρώνε και διατηρούνται σε φόρμα χωρίς προσπάθεια thumbnail
Οι άνθρωποι που διατηρούνται αδύνατοι δίχως να καταβάλλουν προσπάθεια έχουν την τάση να τρώνε πλούσιο πρωινό γεύμα και άφθονες σαλάτες και λαχανικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αδύνατοι: Τι τρώνε και διατηρούνται σε φόρμα χωρίς προσπάθεια

Οι άνθρωποι που διατηρούνται αδύνατοι δίχως να καταβάλλουν προσπάθεια έχουν την τάση να τρώνε πλούσιο πρωινό γεύμα και άφθονες σαλάτες και λαχανικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Το πρωινό τους αποτελείται κυρίως από φρούτα, γαλακτοκομικά και δημητριακά, ενώ το μεσημέρι ο ένας στους τρεις τρώνε καθημερινά σαλάτα. Για την πλειονότητα, εξάλλου, το αγαπημένο κρεατικό είναι το κοτόπουλο, ενώ έξι στους δέκα τρώνε λαχανικά με το δείπνο τους.


Στην πραγματικότητα, ο ένας στους δέκα είναι χορτοφάγοι, ο ένας στους πέντε δεν πίνει αλκοόλ, σχεδόν οι μισοί (το 47%) δεν έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους δίαιτα και πάνω από ένας στους δέκα (το 16%) δεν ζυγίζονται ποτέ.


Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από ένα διαδικτυακό μητρώο αδύνατων ανθρώπων (Slim by Design registry) το οποίο δημιούργησαν επιστήμονες από το Food and Brand Lab του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι ήθελαν να μάθουν τι τρώνε όσοι δεν έχουν αντιμετωπίσουν ποτέ στη ζωή τους πρόβλημα βάρους.


Οι επιστήμονες ενέταξαν στο μητρώο 147 εθελοντές με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 21,7 (οι φυσιολογικές τιμές του κυμαίνονται μεταξύ 18,5 και 24,9, σύμφωνα με την ιατρική βιβλιοθήκη του βρετανικού ΕΣΥ, το NHS Choices).


Το 72% των εθελοντών ήσαν γυναίκες.


Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτήματα όπως «Σε μία συνηθισμένη μέρα, τι τρώτε για πρωινό» ή «Πόσο συχνά γυμνάζεστε» και οι απαντήσεις τους συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν συνδυαστικά.


Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα τρόφιμα που συνηθέστερα έτρωγαν για πρωινό οι εθελοντές ήταν τα φρούτα (51%), τα γαλακτοκομικά (41%) και τα κρύα δημητριακά (33%), ενώ ακολουθούσαν το ψωμί (32%), τα αυγά (31%), τα ζεστά δημητριακά (29%) και ο καφές (26%).


Σε αντίθεση με όσους κάνουν δίαιτα, οι οποίοι κατά κανόνα παραλείπουν το πρωινό γεύμα, ελάχιστοι αδύνατοι εθελοντές της νέας μελέτης (μόλις το 4%) υιοθετούσαν την ίδια τακτική.


Επιπλέον, ακολουθούν τη σύσταση των ειδικών για μικρά και συχνά γεύματα, αφού οι περισσότεροι δήλωσαν πως τρώνε δεκατιανό και απογευματινό, με τα φρούτα (39%) και τους ξηρούς καρπούς (20%) να είναι οι αγαπημένες τους επιλογές για ενδιάμεσο γεύμα.


Επιπλέον, το 61% δήλωσαν πως το κοτόπουλο είναι το αγαπημένο τους κρεατικό, το 35% είπαν ότι καθημερινά τρώνε σαλάτα με το μεσημεριανό τους φαγητό, ενώ το 63% δήλωσαν πως τρώνε λαχανικά για βραδινό.


Όσον αφορά το τι πίνουν, το 35% είπαν ότι δεν πίνουν καθόλου αναψυκτικά, το 33% ότι πίνουν λάιτ αναψυκτικά και μόνο το 10% ότι πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη.


Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 90% δήλωσαν πως γυμνάζονται, με το 38% να γυμνάζονται μία έως τρεις ημέρες την εβδομάδα, το 27% τέσσερις έως πέντε και το 25% καθημερινά.


Επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών που πραγματοποίησαν τη μελέτη είναι ο καθηγητής δρ Μπράιαν Γουάνσινγκ, διευθυντής του Food and Brand Lab.


Η νέα έρευνα παρουσιάσθηκε στην ετήσια συγκέντρωση των ειδικών στην παχυσαρκία Obesity Week 2015, που διεξήχθη 2-7 Νοεμβρίου 2015 στο Λος Άντζελες.
tanea/ugeia

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X