Φακοί επαφής: 3 Βασικοί κανόνες  thumbnail

Νικόλας, 34 ετών

Πόσο σημαντικό είναι να φοράω και γυαλιά μυωπίας στο σπίτι; Έχω ακούσει πως εάν φοράω συνεχώς τους φακούς μου θα μειωθεί και η μυωπία

Φακοί επαφής: 3 Βασικοί κανόνες

 ΕΡΩΤΗΜΑΕίμαι 34 ετών και φοράω φακούς επαφής εδώ και 12 χρόνια. Πόσο σημαντικό είναι να φοράω και γυαλιά μυωπίας στο σπίτι; Έχω ακούσει πως εάν φοράω συνεχώς τους φακούς μου θα μειωθεί και η μυωπία. Ισχύει κάτι τέτοιο; Τα γυαλιά που θα αγοράσω πρέπει να έχουν τον ίδιο βαθμό; Σας ευχαριστώ.


Στο ερώτημα απάντησε η Ελενα Κεφάλα, Χειρουργός Οφθαλμίατρος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Είναι πολύ σημαντικό να διακόπτει κανείς την πολύωρη χρήση των φακών επαφής, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και μέσα στην ημέρα.


Κάποιος για παράδειγμα που επιστρέφει στο σπίτι το μεσημέρι έστω για 2 ώρες, θα ξεκουράσει πολύ τα μάτια του εάν το διάστημα αυτό βγάλει τους φακούς επαφής και φορέσει τα γυαλιά του.


Είναι μια πάρα πολύ καλή και υγιεινή συνήθεια, μόλις μπαίνει κανείς στο σπίτι, όπως συνήθως βγάζει τα παπούτσια του ή αλλάξει ρούχα, να συνηθίσει να βγάζει τους φακούς επαφής του και να φοράει τα γυαλιά του.


Σημαντικό θέμα αποτελεί επίσης και η τήρηση σωστών κανόνων συντήρησης των φακών επαφής.


 


Η χρόνια χρήση των φακών επαφής επιβαρύνει τα μάτια, όσο άνετη και χωρίς προβλήματα και να είναι η χρήση τους. Γι’ αυτό είναι καλό τα μάτια μας να ξεκουράζονται παίρνοντας μια «ανάσα».


Η χρήση ενυδατικών τεχνητών δακρύων επίσης βοηθάει πολύ.


 


Μειώνεται η μυωπία με τους φακούς επαφής;


Όσον αφορά στη μυωπία, κανένα όφελος δεν υπάρχει από τη συνεχή χρήση των φακών επαφής, η οποία δεν επιφέρει καμία επίπτωση στην εξέλιξη της μυωπίας. Πρόκειται για έναν μύθο, ένα λάθος, η αντίληψη ότι η συνεχής χρήση φακών επαφής μειώνει τη μυωπία.


 


Διαφοροποίηση βαθμών γυαλιών και φακών


Οι φακοί επαφής συνήθως είναι 0,25 β. λιγότερο από τα γυαλιά, εάν δεν συνυπάρχει αστιγματισμός. Γι’ αυτές τις μεταβολές θα πρέπει ο ασθενής να συμβουλεύεται τον οφθαλμίατρό του.


 


Πληροφορίες-Πηγή: www.lasermiopias.gr


 


Έλενα Κεφάλα, MICOpth


Χειρουργός Οφθαλμίατρος


Αθανασιάδη 3-5 – Αθήνα (στάση metro Αμπελόκηποι)


τηλ. 210 645 89 59


site: http://lasermiopias.gr


email: info@lasermiopias.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X