Μακαρόνια Σκιουφιχτά

<div class="ingredients">
<div class="title">Υπέροχα ζυμαρικά από τα χεράκια σας! </div>
</div>
<div class="text">
<p><strong>Για τα σκιουφιχτά</strong></p>
<ul>
<li>200 γρ. σταρένιο αλεύρι κοσκινισμένο (ψωμιού)</li>
<li>400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο &amp; έξτρα για πασπάλισμα</li>
<li>5 κ.σ ελαιόλαδο</li>
<li>300 γρ. χλιαρό νερό</li>
<li>αλάτι</li>
</ul>
<p><strong>Για τη σάλτσα</strong></p>
<ul>
<li>500 γρ. μανιτάρια</li>
<li>αλάτι</li>
<li>πιπέρι</li>
<li>1 σκ. σκόρδο</li>
<li>50 ml κρασί λευκό</li>
<li>100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη</li>
<li>1 κρεμμύδι</li>
<li>4-5 φύλλα θυμάρι φρέσκο</li>
<li>μαϊντανό ψιλοκομμένο</li>
<li>150-200 ml από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια</li>
</ul>
<p>Μέθοδος Εκτέλεσης</p>
<div class="text">
<p><strong>Για τα σκιουφιχτά</strong></p>
<ul>
<li>Βάζουμε όλο το αλεύρι (σταρένιο και άσπρο), και 1 κ.γ. αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.</li>
<li>Ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση και βάζουμε το νερό και τις 3 κ.σ ελαιόλαδο.</li>
<li>Ζυμώνουμε με τα χέρια ή στο μίξερ με το γάτζο μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.</li>
<li>Στη συνέχεια, ρίχνουμε και την άλλη κουταλιά ελαιόλαδο και ξαναζυμώνουμε για 1 λεπτό.</li>
<li>Βάζουμε τη ζύμη σε ένα σακουλάκι ή τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά.</li>
<li>Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, κόβουμε ένα κομμάτι και ανοίγουμε ένα λεπτό κορδόνι σε αλευρωμένο πάγκο.</li>
<li>Έπειτα, κόβουμε το κορδόνι σε κομμάτια των 2 εκ. περίπου.</li>
<li>Για να δώσουμε σχήμα στα μακαρόνια, παίρνουμε ένα ένα το κομμάτι των 2 εκ. και το τρίβουμε – το ρολάρουμε – με τα δυο μας δάχτυλα στον πάγκο φτιάχνοντας ένα μακαρόνι αδειανό στη μέση.</li>
<li>Κάθε φορά που τελειώνουμε ένα κορδόνι ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι στα μακαρόνια για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.</li>
<li>Τέλος, βάζουμε τα μακαρόνια σε δόσεις σε ένα κόσκινο και τα κοσκινίζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.</li>
<li>Βράζουμε τα μακαρόνια για περίπου 2-3 λεπτά σε καλά αλατισμένο νερό μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει 1 κ.σ ελαιόλαδο.</li>
<li>Το ρίχνουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας με το πίσω μέρος μιας μακριάς τρυπητής κουτάλας.</li>
</ul>
<p><strong>Για τη σάλτσα</strong></p>
<ul>
<li>Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα.</li>
<li>Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.</li>
<li>Όταν έχουν πάρει ένα ωραίο χρώμα και είναι έτοιμα αφήνουμε για λίγο στην άκρη σε ένα μπολ.</li>
<li>Στο ίδιο τηγάνι, σκουπίζουμε με λίγο χαρτάκι, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο.</li>
<li>Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφού ζεσταθούν καλά ξανά, σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.</li>
<li>Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει από τα ζυμαρικά, το αφήνουμε να πάρει βράση μέχρι να δέσει η σάλτσα.</li>
<li>Τέλος, εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το βούτυρο, τα μυρωδικά και την παρμεζάνα και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.</li>
</ul>
<p> </p>
<p><span>Μπορούμε να σερβίρουμε με λίγο σταφύλι.  Τα μακαρόνια συνοδεύονται με κόκορα κοκκινιστό ή κατσικάκι βραστό. Αν τα συνοδεύσετε με κατσικάκι βραστό, αντί να χρησιμοποιήσετε αλατισμένο νερό για να βράσετε τα μακαρόνια, χρησιμοποιήστε το ζουμί από το βραστό αφού πρώτα το έχετε σουρώσει για πιο εύγεστο αποτέλεσμα.       </span></p>
<p><span><a href="http://akispetretzikis.com/">http://akispetretzikis.com/</a></span></p>
<p><span><br /></span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα