Η εκπληκτική επίδραση της διατροφής στις αλλαγές της διάθεσης!

<p style="text-align: justify;">Τι βοηθά στην μείωση της χοληστερίνης; Η διατροφή. Στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης; Η διατροφή. Στην πρόληψη του ζαχαρώδη διαβήτη; Η διατροφή. Όλοι ξέρουν πως η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να δράσει «θεραπευτικά» σε πολλές καταστάσεις. Πολύ λιγότερα όμως είναι γνωστά για τον ρόλο που παίζουν οι τροφές στις ασθένειες της ανθρώπινης «ψυχής».</p>
<p style="text-align: justify;">Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, 1 στους 7 ανθρώπους αναμένεται πως θα περάσει από μία περίοδο «κακής διάθεσης» στη ζωή του. Επίσης, λιγότερο <strong>από το 60% εκείνων που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη, θα αισθανθούν βελτίωση</strong>. Έτσι το ενδιαφέρον των ειδικών έχει τραβήξει ο ρόλος που μπορεί να παίξει η διατροφή και τα συστατικά στη διατήρηση της καλής ψυχολογίας.</p>
<p style="text-align: justify;">Οι παθήσεις της διάθεσης έχουν τις ρίζες τους σε ορμονικούς, βιοχημικούς, ανοσοποιητικούς και εκφυλιστικούς παράγοντες. Τους τελευταίους μπορεί να επηρεάσει μία ισορροπημένη δίαιτα μέσω μηχανισμών που ρυθμίζουν την υγεία του νευρικού συστήματος και την καταπολέμηση φλεγμονών και οξειδωτικού στρες.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Όσο για το εάν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που συμβάλλουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης και της κακής διάθεσης, η απάντηση είναι κατηγορηματικά πως ναι!</strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>1. Βρώμη</strong>: Εξαιρετική πηγή <strong>βιταμινών του συμπλέγματος Β</strong>, έλλειψη των οποίων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, μειωμένη διάθεση και επιθετικότητα.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>2. Λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλες, ρέγγες, σκουμπρί):</strong> Πηγή των καλών <strong>ωμέγα 3 λιπαρών</strong>. Σύμφωνα με μελέτες σε χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών είναι αυξημένη, τα ποσοστά κατάθλιψης είναι χαμηλά. Υπεύθυνη είναι η αντιφλεγμονώδης δράση των ωμέγα 3!</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>3. Τόνος</strong>: Ψάρι πλούσιο <strong>στη βιταμίνη Β6</strong>, βιταμίνη απαραίτητη για τη σύνθεση της ορμόνης σεροτονίνης στο σώμα, που σας φτιάχνει τη διάθεση!</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>4. Σπανάκι: </strong>Όπως και αρκετά άλλα πράσινα λαχανικά, το σπανάκι κρύβει σημαντική ποσότητα <strong>φολικού οξέος</strong>. Το τελευταίο μειώνει την κούραση και φαίνεται πως βελτιώνει τη δραστικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>5. Όσπρια:</strong> Οι φακές, τα ξερά φασόλια, τα ρεβίθια και τα υπόλοιπα όσπρια περιέχουν <strong>πρωτεΐνες</strong>, <strong>βιταμίνες Β</strong>, αλλά και <strong>ψευδάργυρο </strong>που λόγω της αντιοξειδωτικής του προστασίας διατηρεί σε άριστη κατάσταση τα κύτταρα του εγκεφάλου.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>6. Γαλακτοκομικά:</strong> Στις τροφές αυτές θα βρείτε το<strong> μαγνήσιο</strong> που συντονίζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και τη <strong>βιταμίνη Β12</strong> η οποία σας κάνει να βλέπετε τη θετική πλευρά της ζωής.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>7.</strong> <strong>Ξηροί καρποί</strong>: Εκτός από φυτική πηγή <strong>ωμέγα 3 λιπαρών</strong>, οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές <strong>μαγνησίου </strong>και <strong>φολικού οξέος</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>8. Χρωματιστά λαχανικά και φρούτα:</strong> Κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μωβ, άσπρα και πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι όλα απαραίτητα για να αντισταθείτε στο οξειδωτικό στρες που «γερνάει πρόωρα» τα κύτταρα του εγκεφάλου.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>9. Υδατάνθρακες</strong>: Τους βρίσκουμε στα σιτηρά, στα λαχανικά, στα φρούτα, στα όσπρια και στα γαλακτοκομικά και ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σας κάνουν να αισθάνεστε χαρούμενοι (σεροτονίνη).</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>10. Πρωτεΐνες:</strong> Μία από τις σημαντικότερες τροφές για την υγεία του «πνεύματος». Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και η σόγια είναι άκρως απαραίτητα να την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, παράγονται από τις πρωτεΐνες για να μεταφέρουν μηνύματα στο νευρικό σύστημα και να εξασφαλίζουν την ηρεμία και την ανεβασμένη σας διάθεση!</p>
<p style="text-align: justify;">Άλλες συμβουλές που σχετίζονται άμεσα με την υγείας ψυχής και πνεύματος είναι:</p>
<ul style="text-align: justify;">
<li>Άτομα με περιττά κιλά έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Την ίδια στιγμή η <strong>απώλεια βάρους</strong> έχει συνδεθεί με σημαντική βελτίωση στη διάθεση, πιθανά γιατί δίνει ώθηση στην αυτοπεποίθηση!</li>
<li>Μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό ατόμων μετά από σεισμό, έδειξε πως η συστηματική χορήγηση πολυβιταμινών μείωσε σημαντικά το αίσθημα φόβου και άγχους. Γιατί <strong>όλα τα θρεπτικά συστατικά έχουν σημασία</strong>!</li>
<li>Αντισταθείτε σε τροφές με πολύ <strong>ζάχαρη και λιπαρά</strong>, διότι είναι αιτία δημιουργίας φλεγμονών στο σώμα.</li>
<li>Το 70% του εγκεφάλου είναι νερό, άρα μην ξεχνάτε ποτέ την επαρκή <strong>ενυδάτωση</strong>.</li>
<li>Η <strong>φυσική δραστηριότητα</strong> προκαλεί την έκκριση ενδορφινών στο σώμα, των ορμονών που φέρνουν ευφορία!</li>
</ul>
<p style="text-align: justify;"><strong>Με λίγα λόγια αλλάξτε τη διατροφή σας, αλλάξτε διάθεση</strong>!</p>
<p style="text-align: justify;">Βιβλιογραφία:</p>
<p style="text-align: justify;">1. Popa TA1, Ladea M. Nutrition and depression at the forefront of progress. J Med Life. 2012 Dec 15;5(4):414-9. Epub 2012 Dec 25.</p>
<p style="text-align: justify;">2. Rao TS, Asha MR, Ramesh BN, Rao KS. Understanding nutrition, depression and mental illnesses. Indian J Psychiatry. 2008 Apr;50(2):77-82.</p>
<p style="text-align: justify;">3. Rucklidge JJ1, Andridge R, Gorman B, Blampied N, Gordon H, Boggis A. Shaken but unstirred? Effects of micronutrients on stress and trauma after an earthquake: RCT evidence comparing formulas and doses. Hum Psychopharmacol. 2012 Sep;27(5):440-54.</p>
<p style="text-align: justify;">4. Jacka FN1, Pasco JA, Mykletun A, Williams LJ, Hodge AM, O'Reilly SL, Nicholson GC, Kotowicz MA, Berk M. Association of Western and traditional diets with depression and anxiety in women. Am J Psychiatry. 2010 Mar;167(3):305-11.</p>
<p style="text-align: justify;">5. Popa TA1, Ladea M. Nutrition and depression at the forefront of progress. J Med Life. 2012 Dec 15;5(4):414-9.</p>

Σχετικά άρθρα