Γιατί μια γυναίκα κάνει έρωτα με τον φίλο της αδερφής της;

Διαβάζοντας τις τελευταίες μέρες το περιστατικό στη Νέα Μάκρη σχετικά με τη δολοφονία της Φαίης στην Νέα Μάκρη, ήθελα να ρωτήσω τι είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα να επιλέγει ένα τόσο βίαιο άνδρα και να μην απομακρύνεται από αυτόν. Επίσης, μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση το ότι η αδερφή της έκανε έρωτα μαζί του. Γιατί μια γυναίκα να θέλει να κάνει έρωτα με τον φίλο της αδερφής της; Μου φαίνεται απίστευτο. 

Ελένη, Θεσσαλονίκη.

Αγαπητή Ελένη. Μιλήσαμε για το περιστατικό με τον καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριο Παύλο Σακκά θέτοντάς του τα ερωτήματά σας.

 

Το θέμα είναι πώς ανέχονται κάποιες γυναίκες την τόσο έντονα βίαιη συμπεριφορά ορισμένων ανδρών.Διότι εδώ πέρα και τη συγχωρεμένη την είχε ξυλοκοπήσει και είχε εκφραστεί βίαια αλλά συνέχισε να έχει σχέση μαζί του. Όταν έχεις σχέση με έναν άνθρωπο που είναι βίαιος πρέπει να περιμένεις κάποια στιγμή πως θα εισπράξεις και εσύ αυτή την επιθετικότητα.

 Αυτήν την επιθετικότητα την εισέπραξε και η αδερφή της που απειλήθηκε με το βίντεο όπου είχαν καταγράψει την ερωτική τους συνεύρεση. Πιστεύουμε ότι ο σύντροφός μας μπορεί να αλλάξει ή εμείς μπορεί να τον αλλάξουμε. Εμπλεκόμαστε έτσι, με ανθρώπους ερωτικά, που είναι εμφανές ότι δεν μπορούν να αλλάξουν και όμως επειδή είσαι ερωτευμένη πιστεύεις ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

 Αλλάζει η βίαιη προσωπικότητα;

 Συνήθως στην Ψυχιατρική λέμε ότι αυτό που θα γίνει μια φορά δεν επαναλαμβάνεται.. Ακόμα και η φυλακή ο σωφρονισμός δεν είναι ικανός να αλλάξει πολλές από αυτές τις βίαιες προσωπικότητες. Μια τόσο βίαιη προσωπικότητα είναι πολύ πιθανόν να έχει υποστεί βία μέσα στην οικογένειά του και η βία αυτή επαναλαμβάνεται. Μπορεί και να δημιουργείται και από γενετικούς παράγοντες. Ίσως υπάρχουν και γονίδια που κάνουν ένα άνθρωπο βίαιο. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα αλλά ίσως έτσι εξηγείται το γιατί ένα παιδί μπορεί να είναι βίαιο και το αδερφάκι του όχι, ή γιατί ένα υιοθετημένο παιδί που μεγάλωσε μέσα σε μια ήρεμη οικογένεια να είναι τόσο επιθετικό.

 Είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε μια τόσο βίαιη προσωπικότητα;

Όσο καλά και αν κρύβεται θα έρθει η στιγμή που θα ξεπεράσει τα όρια στη συμπεριφορά του ένα άτομο. Κάποιος τσαμπουκάς σε ένα μπαρ, ένας καβγάς στο δρόμο με το αυτοκίνητο υπάρχουν δυστυχώς στις μέρες μας αρκετές αφορμές για να εκδηλώσει κάποιος μια βίαιη συμπεριφορά. Εκεί η ένταση της βίας θα προδώσει αυτό το άτομο, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι συνηθίζεται. Και πρέπει να μάθουμε να δίνουμε σημασία σε αυτές τις ενδείξεις. Πολλές γυναίκες λένε είναι συμπεριφορά προς τους τρίτους. Αλλά όπως συμπεριφερόμαστε στους τρίτους κάποια στιγμή θα συμπεριφερθούμε και στη σχέση μας. Αυτό είναι βέβαιο. Μια γυναίκα πρέπει να παρατηρεί πόσο ευέξαπτος είναι ο σύντροφός της και αν ξεπερνάει τα όρια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιλογή ενός ματσό τύπου άνδρα σχετίζεται και με την απουσία του πατέρα που ήταν ναυτικός;

Ο πατέρας μπορεί να είναι απών ακόμα και όταν είναι κοντά. Ωστόσο αυτή η απουσία μπορεί να ωθεί κάποιες φορές τη γυναίκα να επιλέξει ένα ματσό τύπο άνδρα. Η επιλογή αυτή μπορεί να έχει σχέση με την πατρική φιγούρα κάποιες γυναίκες όταν έχουν έναν χαλαρό πατέρα ή έναν πατέρα που δεν είναι παρών ίσως δοκιμάσουν να επιλέξουν ένα πολύ σκληρό και πολύ ανδροπρεπή τύπο. Μπορεί όμως να είχε στο νου της και έναν πατέρα είτε απόντα είτε παρόντα πολύ σκληρό που να τον αναζητά μετά στην ερωτική ζωή. Δεν είναι πάντα τόσο γραμμικά τόσο εύκολα τα πράγματα.

Γιατί μια γυναίκα θέλει να κάνει έρωτα με τον άνδρα της αδερφής της;

Είναι μια ένδειξη χαλαρής ηθικής. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο ξεφεύγουμε από τους κανόνες της ηθικής όπως τους γνωρίζουμε στη δική μας κοινωνία. Μια γυναίκα να κάνει έρωτα με τον φίλο της αδερφής της που είναι μικρότερος και μάλιστα όταν η ίδια είναι παντρεμένη σημαίνει σίγουρα μια χαλαρότητα στην ηθική. Και βέβαια υπάρχει και ένας μεγάλος ανταγωνισμός στην αδερφική σχέση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτός ο ανταγωνισμός για να υπάρχει ερωτική επαφή τέτοιου τύπου.

Όλοι σχολιάζουν πώς ήταν δυο πολύ όμορφες κοπέλες. Υπάρχει όμως ενδεχόμενο η επιλογή του συγκεκριμένου άνδρα ως εραστή να σημαίνει χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Μπορεί να σημαίνει χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί όμως να σημαίνει και ακριβώς το αντίθετο. Ότι εγώ αυτόν τον άνδρα θα τον καταφέρω, θα τον κατακτήσω. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι να διαπαιδαγωγήσουμε τη νέα γενιά να είναι κάθετη από την αρχή να μην δέχεται τη παραμικρή έκφραση βίας. Όχι μόνο σωματικής βία. Αν αρχίζεις και το αποδέχεσαι τότε πέφτεις σε μια ιστορία που δεν ξέρεις πως θα καταλήξει.

Σχετικά άρθρα