Το ψυχιατρικό προφίλ των 5 πολιτικών αρχηγών!

Αλήθεια ποιοι είναι οι άνθρωποι που μας κυβερνούν; Που παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή μας; Που κλείνουν κανάλια και αποφασίζουν απολύσεις; Που διευθετούν τα ζητήματα της χώρας μας; Είναι ικανοί ηγέτες; Είναι ισχυρές προσωπικότητες; Το boro.gr ήθελε να μάθει… Ρωτήσαμε τον συνεργάτη μας , ψυχίατρο- νευρολόγο κύριο Παύλο Σακκά και εκείνος μας ανέλυσε το ψυχιατρικό προφίλ 5 Ελλήνων πολιτικών αρχηγών. Των κυρίων, Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη,Τσίπρα και Κουτσούμπα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τωνπροσωπικοτήτων τους; 

Φώτης Κουβέλης: Αμφίθυμος, χωρίς αρχηγικές ικανότητες.

Ας ξεκινήσουμε από τον πρωταγωνιστή που είναι ο κ. Κουβέλης. Από ό,τι φαίνεται είναι μια προσωπικότητα που δεν είναι αρχηγική, δεν μπορεί να πάρει το παιχνίδι πάνω του. Εξαρτάται  από τους ανθρώπους που είναι γύρω του, είναι εκείνοι που κάποια στιγμή τον έσπρωξαν να φύγει από το Συνασπισμό. Δεν έχει αρχηγικές ικανότητες. Αρχηγικές ικανότητες σημαίνει να μπορείς να παίρνεις αποφάσεις  με  ρίσκα, χωρίς επιφυλάξεις γιατί πιστεύεις ότι οι αποφάσεις αυτές είναι καλές. Αυτό κάνει ο αρχηγός, μπαίνει μπροστά, σκέφτεται “πρέπει να πάμε στη …μάχη… όλοι μαζί”. Και πρέπει και να εμφυσήσει αυτό το ιδεολόγημα στους συνεργάτες του, αυτός να είναι μπροστά και οι άλλοι πίσω. Ο Κουβέλης δεν έχει την προσωπικότητα να κάνει κάτι τέτοιο.

Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, έχει δείξει μια σημαντική αμφιθυμία. Ας θυμηθούμε την περίπτωση που διέσπασε τον συνασπισμό… γνωρίζουμε από τα μέσα και τις εφημερίδες πως ένας πυρήνας ανθρώπων γύρω από τον κ. Κουβέλη, τον πίεζαν ώστε να γίνει η διάσπαση. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα πάρει το παιχνίδι πάνω του. Είναι μία προσωπικότητα που οδηγείται από τις εξελίξεις δεν τις οδηγεί.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του είναι το ψυχαναγκαστικό. Εμμένει στους τύπους δεν έχει  φαντασία, και θέλει όλα να πάνε καλά, να τα έχει καλά με όλους, όλα να βρίσκονται σε τάξη.

 Ευάγγελος Βενιζέλος:Υπερβολικά φιλόδοξος, δεν μπορεί να κρατήσει μια ομάδα.

Ο Βενιζέλος, ο οποίος είναι πολύ καλός υποστηρικτής της γλώσσας, έχει μεγάλη φαντασία και είναι αρχηγική προσωπικότητα. Δυστυχώς, ίσως, του  ήρθαν όλα λίγο εύκολα στη ζωή του και έτσι έχει αποκτήσει μία υπερβολική αυτοπεποίθηση. Η υπερβολική φιλοδοξία του, τον οδηγεί να κάνει κινήσεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από όσο θα έπρεπε. Και με λιγότερη περίσκεψη.

Από την άλλη μεριά η μεγάλη αυτοπεποίθηση, κάνει  την ομάδα του, να  δυσανασχετεί. Όταν πηγαίνει πολύ μπροστά ο αρχηγός τότε η ομάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει. Και σκέφτεται “γιατί αυτός στο άλογο και εγώ πεζός;” Δημιουργούνται αντιπάθειες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε διάσπαση. Δεν έχει την ικανότητα να κρατήσει μια ομάδα και να της εμπνεύσει την ομαδικότητα. Δεν το κάνει διότι δεν τον αφήνει η υπέρμετρη πρώτα φιλοδοξία του και έπειτα η αυτοπεποίθησή του. Όπως λέμε εμείς οι ψυχίατροι είναι μία “Υστερική προσωπικότητα”, θέλει να είναι πάντα στο προσκήνιο. Αυτό είναι βέβαια καλό αλλά αν συνοδεύεται από υπερβολική αυτοπεποίθηση καταλήγει σε αρνητικά αποτελέσματα.

Αντώνης Σαμαράς: Υστερική προσωπικότητα.

 

Μπορεί να το διακινήσει το συναίσθημα. Δεν έχει βέβαια το “μέγεθος”, του κυρίου Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος έχει περισσότερη θεατρικότητα και  μιλά πιο συναισθηματικά. Ο Σαμαράς  δεν την αναδεικνύει αυτή την ικανότητα  γιατί είναι “ανεσταλμένη υστερική προσωπικότητα”. Σαν πιτσιρικάς έπρεπε να είχε ακούσει πολλά όχι και μάλλον κατέπνιγε αυτά που ήθελε να κάνει. Από μικρός αυτό το υστερικό που μπορεί αν είχε μέσα του κάποιος του το είχε  συγκρατήσει. Όταν θέλει να κάνει μια σημαντική κίνηση την κάνει απότομα. Κάποια στιγμή ξεπερνά την αναστολή του και κάνει πράξεις άκομψες. Και τότε μπορεί να γίνει καταστροφικός.

Ίσως, να μην πολυσκέφτεται τις συνέπειες των πράξεων του. Ίσως, είναι λίγο πιο παρορμητικές, από όσο θα έπρεπε. Αν σκεφτούμε όλη του την ιστορία από το 93 που πραγματικά ήταν ο πρωταγωνιστής πίσω από τον κ. Μητσοτάκη,  κάνει μια κίνηση προς τα μπρος και φέρνει  μια μεγάλη διάσπαση που τελικά καταλήγει για τον ίδιο, αρνητική. Οι κινήσεις του είναι αποφασιστικές αλλά  πολλές φορές σημασία έχει το πώς κάνεις την κίνηση και πως την προβάλλεις προς τα έξω. Και ενώ σήμερα, αρκετός κόσμος  συντάσσεται με την απόφασή του να κλείσει  την ΕΡΤ, κατάφερε να κάνει πολλούς να είναι επιφυλακτικοί απέναντί του.

Έχει όλα τα χαρακτηριστικά της υστερικής προσωπικότητας, όμως είναι αρκετά ανεσταλμένος. (Η υστερική προσωπικότητα είναι αυτή που θέλει να βγαίνει στο προσκήνιο, να έχει μια θεατρικότητα, να δείχνει το συναίσθημα).

Ποιος είναι ο πιο … νάρκισσος;

Ναρκισσιστικά στοιχεία έχουν όλοι. Για να ασχοληθεί ένα άτομο με την πολιτική πρέπει η προσωπικότητά του έχει ναρκισσιστικά στοιχεία. Στην κλίμακα όμως των 3 πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης ο κύριος Βενιζέλος προηγείται, ο κύριος Σαμαράς έρχεται δεύτερος και ο κύριος Κουβέλης τρίτος και μάλλον καταϊδρωμένος.

Τσίπρας: Ικανός, ασυγκράτητος δίχως το χάρισμα του λόγου. 

Ο κύριος Τσίπρας είναι και αυτός κάπου μεταξύ Βενιζέλου και Σαμαρά. Λίγο πιο χαμηλά από τον Βενιζέλο όσον αφορά τον ναρκισσισμό. Δεν έχει το χάρισμα το φυσικό του λόγου όπως ο κύριος Βενιζέλος που είναι απαραίτητο για έναν πολιτικό αρχηγό ώστε να παίρνει θετικό feedback από τον κόσμο.

Eίναι αλήθεια όμως, ότι ο κύριος Τσίπρας από τότε που εμφανίστηκε πήρε αρκετά θετικά σχόλια που τον βοήθησαν να εξελίξει τη σημερινή του πολιτική προσωπικότητα.  Χαρακτηρίζεται και ως υστερική αυτή η προσωπικότητα  και από όσο γνωρίζω  έτσι ήταν και στα φοιτητικά του χρόνια, τότε που άρχισε να εμπλέκεται με την πολιτική. Από τότε εισέπραττε  το χειροκρότημα και μέχρι και σήμερα φαίνεται πως όλα καλά του πάνε σχετικά με την αποδοχή από τον κόσμο.

Είναι μικρός σε ηλικία και ο κίνδυνος είναι μήπως “καεί” πολύ νωρίς. Δεν έχει την πείρα να φυλάγεται από  άστοχες κινήσεις που του υποδεικνύουν οι χειροκροτητές. Το να βρίσκεσαι σε μια θέση εξουσίας και να μην παρασύρεσαι από αυλικούς είναι εξαιρετικά δύσκολο στην πολιτική γενικότερα, πόσο μάλλον στην ηλικία του Τσίπρα. Δεν έχει δείξει ακόμα, μεγάλα δείγματα σοφίας και αυτοσυγκράτησης. Μπορεί και υποστηρίζει την ηγετική προσωπικότητα αλλά δεν είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν έχει την ίδια “στόφα”. Είναι και αυτός μια προσωπικότητα υστερική με ναρκισσιστικά στοιχεία.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ικανός να ακολουθεί πιστά οδηγίες.

Το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι υπηρετείται από προσωπικότητες ψυχαναγκαστικές. Οι ηγέτες του είναι υποχρεωμένοι να κινούνται με έναν “μπούσουλα” συγκεκριμένο. Υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές δυνάμεις σε αυτό τον χώρο που κινούν τα νήματα και έτσι οι πολιτικοί του πρέπει να είναι άνθρωποι που ακολουθούν πιστά οδηγίες και δεν ξεφεύγουν. Αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό των ψυχαναγκαστικών προσωπικοτήτων. Τέτοια προσωπικότητα έπρεπε να είναι και ο καινούργιος γραμματέας.

Είναι ικανοί οι ψυχαναγκαστικοί; 

Ψυχαναγκασμός σημαίνει ότι μας αρέσει η τάξη. Οι ψυχαναγκαστικοί δίνουν σημασία στην λεπτομέρεια. Και χρειάζονται κανονισμούς όπως προείπαμε, για να λειτουργήσουν. Από την άλλη μεριά παρουσιάζουν έντονο άγχος όταν βρίσκονται μπροστά στο “χάος”. Εκεί δεν τα καταφέρνουν.

Ας δούμε ένα πολύ απλό παράδειγμα. Οι πιλότοι βομβαρδιστικών πρέπει να είναι πολύ ψυχαναγκαστικοί ώστε  να καταφέρουν να πετάξουν πάνω από την Ελλάδα  με ακρίβεια, σε ύψος 200 μέτρων και να ακολουθήσουν συγκεκριμένο δρομολόγιο για να μην τους εντοπίσει το εχθρικό ραντάρ. Τους πιλότους όμως των μαχητικών αεροσκαφών τους θέλουν να  έχουν φαντασία ώστε να κάνουν ελιγμούς. Πρέπει να είναι δηλαδή “υστερικές προσωπικότητες”.

Το θέμα  είναι οι δικοί μας “πιλότοι” να κάνουν ελιγμούς αλλά να μην φτάσουν στο σημείο να ρίξουν το αεροσκάφος.

Σχετικά άρθρα