Πάριος. "Ανακαλύπτεις ότι ήσουν ερωτευμένος, αφού χωρίσεις"

Τα «σ΄αγαπώ» του Γιάννη Πάριου συντρόφευσαν αμέτρητους έρωτες και καρδιοχτύπια μας, παρηγόρησαν χωρισμούς και λύπες. Μελωδίες και στίχοι που όλοι σιγοτραγουδήσαμε, σαράντα χρόνια ιστορίας του ερμηνευτή θα φιλοξενεί μέχρι τα μέσα του Γενάρη το Παλλάς. Του «τραγουδιστή του έρωτα» που όμως, προτιμά την αγάπη… 

Συνέντευξη στην Άννα Δρούζα. 

Μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στο τραγούδι, έτσι;

Δε θα έλεγα μία μόνο. Οι ζωές άλλωστε, δε μετριούνται με τα χρόνια αλλά με την ένταση του κάθε χρόνου.

-Πως μπορεί κανείς σε μια συνέντευξη με τον Πάριο να μη ξεκινήσει μιλώντας για τον έρωτα… Ναι, είσαι ο άνθρωπος του έρωτα!

Ο έρωτας ο έρωτα!  Κάνει κύκλους ο έρωτας, και μέσα σε αυτούς τους κύκλους βρίσκεις την αγάπη. Αν δεν υπάρχει αγάπη τότε ο έρωτας είναι για πέταμα. Και πληγές μπορεί να κρύβει ο έρωτας και η πληγή αφήνει σημάδι κάτι  μαθαίνεις και από αυτά. Το περίεργο με τον έρωτα είναι ότι δε σε ρωτάει και αυτή είναι και η ομορφιά του. Σε ρωτάει αφού τελειώσει.  Ανακαλύπτεις ότι ήσουνα ερωτευμένος όχι ότι είσαι ερωτευμένος αφού χωρίσεις. Αυτό σημαίνει μια μοναξιά πολυτελείας…

-Ποια είναι η διαφορά της αγάπης και του έρωτα; Τι ένιωσες εσύ στην πράξη;

Πολύ μεγάλη ο έρωτας ζητάει ανταλλάγματα η αγάπη ποτέ.

-Λένε ότι  έρωτας είναι να ζεις για τον άλλον.

Γιατί να μην αγαπάμε; Γιατί να μην το κάνουμε άμα μπορούμε. Ο μόνος αδικημένος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο εαυτός σου.

Το κατάφερες, να αγαπάς;

Το καταφέρνω. Αλλά έχω και μια γωνιά που κλαίω.

-Παρέα με τον εαυτό σου…

Δε θα το έλεγα παρέα. Κλαίω με τον εαυτό μου που τον αδίκησα ρε Άννα! Δε λες πάντα ήμουν για τους άλλους και για μένα ποτέ;

-Ο έρωτας υποτίθεται δίνει χαρές…

Όταν συμμετέχεις σε χαρές. Αλλά δεν είναι μόνο χαρές η ζωή μας, δεν είναι  ένα πάρτι όπως μου έλεγε πρόσφατα, ένας γνωστός. Το πάρτι έχει και μεθύσι και το μεθύσι σε κάνει αλλιώς, παραμορφώνει τα πάντα. Όταν ξεμεθύσεις βλέπεις τα αποκαΐδια, βλέπεις τα πράγματα ρεαλιστικά. Και τότε, κάθεσαι και κλαις…

-Είναι λυτρωτικό το κλάμα για σένα;   

Πιστεύω πως ναι. Μαλακώνει την ψυχή, νιώθεις καλύτερος άνθρωπος.

-Και ως το θάνατο να πας για μια γυναίκα που αγαπάς. Πραγματικά το πιστεύεις;

Ούτως η άλλως είναι μεταφορικό. Δεν αξίζει για κανένα να πεθάνεις. Ούτε να πεθάνει για σένα βέβαια. Υπάρχουν πολλών ειδών θάνατοι. Και ένας χωρισμός είναι θάνατος.

-Σαράντα χρόνια καριέρας. Αν  ξαφνικά κάποιος σου έλεγε θα χάσεις τη μνήμη σου αλλά μπορείς να κρατήσεις μονάχα πέντε πράγματα που δε θα ξεχάσεις, ποια θα ήταν αυτά;

Ένα, δυο, τρία… τέσσερα: Ο Χάρης μου, ο Θανάσης μου ο Μιχαήλ μου και ο Νικόλας μου. Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα. Μόνο τα ονόματα των παιδιών μου θα κρατούσα.

-Ποιες συμβουλές δίνει ο Γιάννης Πάριος για τη ζωή;

Να έχεις την ευθύνη και το κουράγιο του να μη γίνεσαι νούμερο, να μη ρεζιλεύεσαι χωρίς βέβαια να καταπιέζεις τον εαυτό σου. Να κάνεις αυτό που νιώθεις αλλά μη ρεζιλεύεις τον εαυτό σου. Πως το έλεγε ο Καφάβης… «και αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θες, τουλάχιστον μην την εξευτελίζεις».

-Η νύχτα κρύβει παγίδες;

Δεν υπάρχει νύχτα αγάπη μου. Ό, τι σχεδιάζεται την ημέρα γίνεται τη νύχτα. Από ανθρώπους της ημέρας γίνεται ό,τι γίνεται .

-Μες το σκοτάδι βγαίνουν τα πάθη μας αφηνόμαστε. Ένιωσες κάποια στιγμή να παρασύρεσαι;

Στα άκρα και στα πάθη ποτέ μου. Ούτε τα ήπια ούτε τα κάπνισα. Έγώ ένα ψώνιο είχα να τραγουδάω. Ακόμα και τζάμπα θα τραγουδούσα…

-Η φωνή Γιάννη πεθαίνει;

Ποτέ! Μόνο αν πεθάνει η ψυχή πεθαίνει και η φωνή.

-Όταν λέμε μεγάλη φωνή εννοούμε  «μεγάλη ψυχή»  και όχι την κατασκευή των φωνητικών χορδών…

Είναι και αυτό ένα θείο δώρο. Σε χαϊδεύει ο Θεός σε ακουμπάει. Αλλά και τη μεγαλύτερη πηγή, μια πετρελαιοπηγή να μας δώσει ο Θεός, φαντάσου τι θα γίνει αν δεν την εκμεταλλευτούμε σωστά, αν την αφήσουμε να τρέχει στερεύει. Βέβαια, ποτέ δεν είσαι ικανοποιημένος. Ακόμα και εγώ που τραγουδάω σαράντα χρόνια δεν είμαι ακόμα, ευχαριστημένος. Χωρίς να είμαι τελειομανής, πιστεύω ότι πάντα κρατάω ένα ποτήρι χαράς για να ξεδιψάσω τους άλλους. Δε σταματώ να θέλω να δώσω χαρά. Εγώ, δυο πράγματα δεν αντέχω. Το κλάμα ενός παιδιού  και τον άνθρωπο που του έκοψαν το χαμόγελο σήμερα.

-Με τους πολιτικούς έχεις θυμώσει;

Είμαι πρώτα από όλα θυμωμένος με μένα. Ξεγελάστηκα, όλοι ξεγελαστήκαμε, Μας χώσανε στον παράδεισο  σαν πειραματόζωα και μας βγάλανε και μας πήγαν στην κόλαση . Είμαι θυμωμένος γιατί δεν το κατάλαβα.  Και  νοιάζομαι για τα παιδιά μου, για τις γενιές που έρχονται, όχι για εμάς… Αυτοί οι άνθρωποι τα είχανε κανονισμένα κάνανε και τη μπάζα τους και κάποια στιγμή θα πάρουν ένα αεροπλάνο και θα φύγουν. Και θα πεθάνουν με το στίγμα. Όλοι.

-Αν δεν είχες φυλακιστεί στο ταλέντο σου θα είχες κάνει άλλη ζωή; Πήγαινες για γιατρός…

Βλέπω ένεση και τρέχω! Θες να σου πω κάτι; Ήταν μοιραίο εδώ που οδηγήθηκα. Το ταλέντο είναι μια φυλακή με ανοιχτή πόρτα λες μπορώ να βγω δε θες όμως… Χρυσή φυλακή θα το έλεγα. Το αηδόνι άμα το βάλεις στο κλουβί θα πεθάνει και άμα το καναρίνι το βγάλεις από το κλουβί του πάλι θα πεθάνει. Το κλουβί θέλει.

-Η σφραγίδα του ερωτικού σε περιόρισε ποτέ;

Καθόλου. Και είναι τιμή για μένα. Και δεν το περιορίζω στον έρωτα βάζω και την αγάπη μέσα. Προτιμώ να είμαι στην αγάπη παρά στον αναβρασμό του έρωτα.

Έχει περάσει η εποχή με τα μεγάλα κέντρα; Κάνεις πια άλλες επιλογές χώρων;  

Δε μου αρέσουν τα βαρύγδουπα λόγια δε θέλω να λέω φαμφάρες. Είμαι από την Πάρο, είμαι Πάριος εγώ… Υπηρετώ την αλήθεια της ψυχής μου. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι το μπάνιο μου ή η κουζίνα μου που τραγουδώ… η αλήθεια μου μετράει.

-Έχεις δώσει πολλά τραγούδια σε καλλιτέχνες, σε μεγάλους καλλιτέχνες, Καζαντζίδη, Διονυσίου. Δεν ήθελες να τα έχεις πει εσύ;

Όχι λες χαλάλι! Έλεγα χαλάλι και  ότι θα τα ερμηνεύσω και εγώ όταν έρθει η ώρα γιατί είναι και παιδιά μου.

-Συνθέτες μεγάλοι υπάρχουν σήμερα;

Πως δεν υπάρχουν! Όπως ο Τσιτσάνης ο Θεοδωράκης δεν υπάρχουν ακόμα αλλά αυτοί που υπάρχουν χρειάζονται χρόνο να δικαιωθούν. Μια φορά ρώτησα ένα φίλο μαέστρο και του λέω «Νίκο γιατί να υπάρχουμε ακόμα… εγώ, ο Γιώργος, η Δήμητρα, η Μαρινέλλα, η Χαρούλα… και δεν έχουμε πάει στην άκρη να τελειώνουμε»; «Εσείς» μου απαντά,  «εκτός από μεγάλοι δημιουργοί και ερμηνευτές είστε και ψώνια». Οι σημερινοί δεν είναι ψώνια. Λείπει το ψώνιο της δημιουργίας.

-Ξεχωρίζεις καλλιτέχνες από τη νέα γενιά;

Πάρα πολλούς. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι σπουδαίος δημιουργός. Ο Μάλαμας, ο Περίδης είναι παιδιά πολύ σημαντικά αλλά με στεναχωρούν που περιθωριοποιούνται από μόνα τους λες και ζουν σε ερημικό νησί.  Αλλά πιστεύουν ότι τους πάει και έχουν αγοραφοβία, καλά κάνουν.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την παράσταση!

Ξεκίνησε από 14/12 και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Το Παλλάς βρίσκεται στο CityLink, Βουκουρεστίου 5 Αθήνα. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 20 ευρώ και 15 ευρώ είναι το εισιτήριο για τους ανέργους. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείς στο 2103213100, 2108938100.  Οι ώρες των παραστάσεων είναι: Τετάρτη, Κυριακή 20.00 Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα