Έρευνα: Ποιους τύπους γυναίκας παντρεύονται οι πλούσιοι thumbnail

Έρευνα: Ποιους τύπους γυναίκας παντρεύονται οι πλούσιοι

Γάμος με Συντρόφους Ανώτερου Κοινωνικοοικονομικού Επιπέδου


Δυστυχώς τα συναισθήματα και η αληθινή επικοινωνία δεν είναι πάντα πρώτα στις λίστες των κριτηρίων με τα οποία κάποιςο επιλέγει σύντροφο. Όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες που μας παρουσιάζει ο Τζον Ταουνσεντ συγγραφέας και ψυχοθεραπευτής, τα πιο επιφανειακά κριτήρια όπως η εξωτερική εμφάνιση και όχι η εσωτερική ομορφιά, η κοινωνική τάξη και το χρήμα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Θυμηθείτε όμως! Τα κριτήρια αυτά επιλογής ευτυχώς είναι απλά ένας "κανόνας" που συναντάμε πολύ συχνά. Ευτυχώς,δεν είναι ο μοναδικός. 


Σε μια έρευνα που έκανε αίσθηση το 1969, ο Glen Elder κατάληξε ο συμπέρασμα όχι σι άντρες, ως υποψήφιοι σύζυγοι, καθορίζουν, οε μεγάλο βαθμό, το ρόλο που παίζει η εξωτερική εμφάνιση, όταν εηιλέγουν τη σύντροφό τους για γάμο. Οι άντρες τοποθετούν την εξωτερική ελκυστικότητα των γυναικών στην κορυφή, ή σχεδόν στην κουφή της λίστας με τα χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσαν.


Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους  φιλόδοξους άντρες με γρήγορη κοινωνικοοικονομική ανοδο. Κατά συνέπεια, οι εκλυστικές γυναίκες  χρησιμοποιούν αυτό το  πλεονέκτημα κι εξασφαλίζουν τους πιο επιτυχημένους άνδρες για σύντροφό τους. Όσο ανώτερο είναι το κοινωνικό επίπεδο ενός άνδρα πριν από το γάμο τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να είναι η σύζυγός τους εξαιρετικά εκλυστική. 


Έρευνεε που έγιναν στην Αμερική έδειξαν ότι, η εξωτερική εμφάνιση των λευκών γυναικών που προέρχονται από μέσοαστικές  οικογένειες κι έχουν σπουδάσει σε κολέγια, δεν φαίνεται να συνδέεται με την κοινωνικοοικονομική θέση του άντρα που παντρεύονται. Όσο για τις  έγχρωμες γυναίκες, η εξωτερική τους εμφάνιση συνδέεται άμεσα με την κοινωνικοοικονομική θέση των συζύγων τους και αυτός ο συσχετισμός είναι ακόμα πιο έντονος γι αυτές που έχουν σπουδάσει σε κολέγια.


Το πρόβλημα μ’ αυτού του είδους τις έρευνες είναι ότι μετρούν την κοινωνικοοικονομική άνοδο των γυναικών μέσω του γάμου τους, και συγκρίνουν το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο του συζύγου τους μ’ αυτό του πατέρα τους. όμως, αφού οι περισσότεροι σπουδαστές κολεγίων προέρχονται από μεσοαστικές οικογένειες, οι περισσότερες γυναίκες δεν θα φαίνεται ότι ανεβαίνουν κοινωνικοοικονομικά με το γάμο τους, γιατί παντρεύονται άντρες που προέρχονται κι εκείνοι από τη μεσοαστική τάξη. Σύμφωνα μ’ αυτές τις μετρήσεις, μια γυναίκα που ο πατέρας της είναι γιατρός θα φαίνεται ότι δεν ανεβαίνει κοινωνικοοικονομικά αν παντρευτεί ένα γιατρό . Όμως, μια γυναίκα με πτυχίο Αγγλικής φιλολογίας, ή κάποιο άλλο πτυχίο που θα της παρέχει μηδαμινά εισοδήματα, κερδίζει τρομερά σε εισοδήματα κι επαγγελματικό κύριος, αν παντρευτεί ένα γιατρό – παρόλο που και η ίδια μπορεί να προέρχεται από μια οικογένεια που ανήκει στην ανώτερη μεσοαστική τάξη.


Έτσι, αν συγκρίνουμε τη δυνατότητα οικονομικών απολαβών και το κύρος των επαγγελμάτων μιας γυναίκας και του συζύγου της, η επίδραση της γυναικείας ομορφιάς γίνεται ακόμα πιο εμφανής. Οι άντρες που έχουν γρήγορη άνοδο σε επαγγέλματα με μεγάλο κύρο\ς είναι ευαίσθητοι όταν διαπιστώνουν στη σύντροφό τους κατάλοιπα της μεσοαστικής της ανατροφήε, αλλά είναι σχετικά αδιάφοροι για το εισόδημα και το επαγγελματικό κύρος της. Αυτή η αδιαφορία επιτρέπει στις ελκυστικές γύναικες από μεσοαστικές οικογένειες, όπως; και στις εκλυστικές ελκυστικές γυναίκες της εργατικής τάξης που υιοθετούν τον τρόπο ντυσίματος και την επιτήδευση Tns μεσοαστικής τάξης, να παντρεύονται άντρες υψηλότερου οικονομικού κι επαγγελματικού επιπέδου.


Οι Udry και Eckland χρησιμοποίησαν το μορφωτικό επίπεδο του συζύγου σαν κριτήριο για την κοινωνική άνοδο των γυναικών μέσω του γάμου τους, και περιέλαβαν στο δείγμα τους και γυναίκες που δεν είχαν παντρευτεί. Ανακάλυψαν ότι η εξωτερική εμφάνιση είχε διαφορετική, ακόμα και αντίστροφη, επίδραση στην κοινωνική άνοδο των αντρών και των γυναικών μέσω του γάμου τους, όπως και στις ευκαιρίες που είχαν για να παντρευτούν. Όσο πιο ελκυστική ήταν μια γυναίκα στο σχολείο, τόσο πιο μορφωμένος ήταν ο άνδρας που πήρε.Όσο πιο ελκυστικός ήταν ένας άντρας στο σχολείο, τόσο λιγότερο μορφωμένη ήταν η γυναίκα του. Η λιγότερο ελκυστική γυναίκα ήταν δέκα φορές πιο πιθανό από την πιο εκλυστική γυναίκα να μην παντρευτεί ποτέ. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X