Ήταν καλή η ταινία για τον Hitchcock;

8 με άριστα το 10 , η βαθμολογία της ταινίας “Xίτσκοκ” από τον Βασίλη Γκάγκα. Ποιος ήταν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ; Ποιες πτυχές τη ζωής του και της δημιουργίας του φωτίζονται μέσα από την κινηματογραφική του βιογραφία; Καταφέρνουν οι πρωταγωνιστές να τις αποδώσουν με ερμηνευτική επιτυχία;

Hitchcock (2012)

Σκηνοθεσία:                Sacha Gervasi

Πρωταγωνιστές:          Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson

Σενάριο:                      John J. McLaughlin (σενάριο), Stephen Rebello (βιβλίο)

Διάρκεια:                    98’| κατάλληλο άνω των 13

Κατηγορία:                  Βιογραφική – Δραματική

Η υπόθεση της ταινίας μιλά για τα στάδια της σύλληψης και δημιουργίας της ταινίας Ψυχώ (1960) του Alfred Hitchcock, η οποία σημείωσε πρωτοφανή κινηματογραφική έκπληξη και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες όλων των εποχών.

Η κύρια ιδιότητα του Alfred Hitchcock ήταν αυτή της σκηνοθεσίας. Βέβαια δεν μπόρεσε να αντισταθεί και στη συγγραφή ιστοριών noir κάτι το οποίο εκτέλεσε με μεγάλη επιτυχία. Το 1960, επέλεξε να σκηνοθετήσει μια πρωτοφανή ταινία για τα τότε χρονικά δεδομένα. Μια ταινία στην οποία θα απεικονίζονταν – μεταξύ άλλων – μια ερωτική σκηνή όπου οι πρωταγωνιστές θα φιλιόντουσαν επάνω σε ένα κρεβάτι και μια σκηνή δολοφονίας μέσα σε μια μπανιέρα. Ο κύριος πρωταγωνιστής της ταινίας αυτής ήταν ένας ψυχασθενής δολοφόνος. Για τη τόλμη του αυτή, συνάντησε έντονες αντιδράσεις τόσο από τους τότε κριτικούς όσο και από την εγχώρια κινηματογραφική επιτροπή λογοκρισίας η οποία κατείχε την τεράστια εξουσία επιβολής των ηθών της κινηματογράφησης. Ακόμα και οι εταιρείες διανομής ήταν επιφυλακτικές και δε δέχτηκαν να βάλουν ούτε ένα δολάριο στο να γίνει η παραγωγή της ταινίας.

Τελικά ο Alfred Hitchcock (και η γυναίκα του) πήρε επάνω του όλο το οικονομικό ρίσκο της παραγωγής και τελικά αφού πέρασε μέσα από αμέτρητες δυσκολίες (ακόμα και υγείας) τα κατάφερε. Κατάφερε να δημιουργήσει ακόμα ένα αριστούργημα – μια ταινία σταθμό – στη παγκόσμια κινηματογραφική σκηνή και ήταν αυτή του η δημιουργία που έδειξε το δρόμο και σε άλλους σκηνοθέτες να τολμήσουν περισσότερο. Εξέπληξε και τρόμαξε το κοινό με έναν ιδιαίτερο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που πολλοί πλέον να γνωρίζουν τον Alfred Hitchcock μόνο μέσω αυτής της δημιουργίας του. Αυτό βέβαια είναι αρκετά άδικο για αυτόν, καθώς αρκετές από τις ταινίες που σκηνοθέτησε ήταν πραγματικά αριστουργήματα! Μερικές από αυτές φιγουράρουν άνετα στις πρώτες σειρές κάθε λίστας που αφορά στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών! Ήταν ο μοναδικός σκηνοθέτης ο οποίος κατείχε τόσο άψογα τη τεχνική δημιουργίας προσμονής για την έκβαση του αποτελέσματος της ιστορίας (suspense). Κατάφερνε να χειραγωγεί άριστα το μυαλό και τα συναισθήματα του θεατή, με εργαλεία τα οποία δεν περιείχαν ίχνος αίματος και βιαιότητας. Για εμένα μέχρι και σήμερα αποτελεί σίγουρα τον αξεπέραστο κορυφαίο σκηνοθέτη ταινιών noir καθώς τον δημιουργό των καλύτερων ταινιών που έχω ποτέ συναντήσει.

Ο Alfred Hitchcock σκηνοθέτησε συνολικά 67 ταινίες. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του από τον Βρετανικό ασπρόμαυρο κινηματογράφο τη δεκαετία του 1920 και λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου ωρίμασε και άνθισε σαν δημιουργός. Αν και ποτέ δεν απέσπασε κάποιο βραβείο Oscar, τιμήθηκε το 1968 για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη γυναίκα του αναγνωρίζοντας έτσι και δημόσια τη μεγάλη της συμμετοχή και στήριξη σε κάθε δημιουργία του.

 

Γιατί μου άρεσε η ταινία 

Στη ταινία αυτή το ρόλο του μεγάλου σκηνοθέτη ενσαρκώνει ο Antony Hopkins ο οποίος με μια ιδιαίτερη ερμηνεία και με τη βοήθεια των ειδικών εφέ κατάφερε να ενσαρκώσει αρκετά πειστικά τόσο σαν παρουσία όσο και σαν κινησιολογία και ομιλία τον μεγάλο σκηνοθέτη. Η Scarlett Johansson υποδύεται την πρωταγωνίστρια της ταινίας Psycho (Janet Leigh) και ενσαρκώνει πολύ επιτυχημένα τον ρόλο της. Στο ρόλο της γυναίκας του Alfred Hitchcock βρίσκεται η Helen Mirren η οποία δίνει μια εξίσου απολαυστική ερμηνεία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μια βιογραφική ταινία όπως και αυτή είναι καταδικασμένη να έχει ένα συγκεκριμένο κοινό απήχησης το οποίο μάλιστα στην περίπτωση μας είναι και κάποιας ηλικίας. Ελάχιστοι από τους σημερινούς εφήβους έχουν παρακολουθήσει έστω και μια ταινία του Alfred Hitchcock. Ίσως αυτή να είναι και η τελευταία τους ευκαιρία ώστε να γνωρίσουν και να εντυπωσιαστούν από τον δημιουργό και master του suspense, έστω και αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του.

 

Σχετικά άρθρα