Θέατρο. Ο Θανάσης Λάλας σου προτείνει

Ένα σχόλιο για τον μονόλογο “Ο διάδρομος” 

 Ερμηνεύει η Μάνια Παπαδημητρίου

“Πήγα να την δω γιατί τον τελευταίο καιρό κυνηγώ την Μάνια Παπαδημητρίου ό,τι κι αν κάνει. Μου αρέσει πολύ αυτό το ανήσυχο μυαλό. Μου αρέσει που το θέατρο, η παράσταση, η σκηνή, είναι για την Μάνια Παπαδημητρίου, πάνω από όλα τρόπος ζωής, μια δημιουργική καθημερινότητα, μια φωτοβολίδα ενδιαφέροντος για τον κόσμο που μέσα του ζει, μια συνεχής δήλωση ανησυχίας και αγωνίας.

Την είδα στη μουσική παράσταση που ετοίμασε για να διηγηθεί με έναν άλλο τρόπο την ζωή της, την είδα και προχθές στον μονόλογο “Ο Διάδρομος”. Ο,τι κι αν κάνει είναι ολόκληρη  σαν να ματώνει  σαν να είναι η πρώτη της φορά. Δεν έχει σημασία για αυτή ο χώρος και ο χρόνος.Για την Μάνια Παπαδημητρίου σημασία έχει η δυνατότητα να είναι η εκπομπή του μηνύματος  Την νοιώθω πολιτικά πολύ ώριμη, κάνει θέατρο όχι για να φανεί  για να κάνει καριέρα αλλά για να πει αυτό που σκέφτεται και αισθάνεται. Είναι καλλιτέχνης. Τολμάει χωρίς να χτυπάει κουδούνια να πηδάει από την μια πέτρα στη άλλη προκειμένου να δει από μια άλλη μεριά τον κόσμο μας.

“Ο διάδρομο;” με εξαιρετική άνεση και ευστοχία επιτίθεται σε ό,τι μας βύθισε στην κοινωνική παρακμή και στη απαξία. Τρέχει να φύγει από ένα εαυτό που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάθλιψη. Εμπιστεύεται ένα ολόφρεσκο γράψιμο και σαν έφηβη το ερμηνεύει  Η Μάνια κινείται με εξαιρετική φυσική κατάσταση στα όρια και αυτό την κάνει να κλέβει την προσοχή μας. Είναι παρούσα τώρα που έχουμε ανάγκη παρουσίας.

Θανάσης Λάλας

Ιnfo! 

“Ο Διάδρομος” παρουσιάζεται στο θέατρο Eνδορφίνη, Βιργινίας Μπενάκη 7,  στο Μεταξουργείο (κοντά στη στάση μετρό- Μεταξουργείο) κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00.

Μέσα σε ένα περιβάλλον μεταμοντέρνου φασισμού, μια γυναίκα (Μάνια Παπαδημητρίου) τρέχει πάνω σε ένα διάδρομο γυμναστικής. Ιδρώνει, σκέφτεται και ζει σαν ένα χαμστεράκι που τρέχει μοιρολατρικά στον τροχό του. Το  industrial σκηνικό συμπληρώνει η μουσική της μοναδικής Λένας ΠλάτωνοςΗ Ευσταθία, ήδη δημοφιλής ως τραγουδοποιός κυκλοφόρησε πέρσι, από τις Eκδόσεις “Ιανός”, το βιβλίο “Τέρμα για σήμερα ο μύθος”, με τους στίχους της, πλαισιωμένους από ολόφρεσκα ανατρεπτικά κείμενα. Φέτος δοκιμάζεται σε ένα νέο πεδίο δημιουργίας, παρουσιάζοντας το πρώτο της θεατρικό έργο.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα