Ποιες ταινίες προτείνει ο κριτικός Χρήστος Μήτσης;

Αν δεν έχετε κανονίσει τίποτα για αυτό το Σαββατοκύριακο μία καλή επιλογή είναι ο κινηματογράφος. Πόσο μάλλον όταν προβάλλονται στις αίθουσες πολύ καλές ταινίες τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει όλη η οικογένεια.

Ο κριτικός κινηματογράφου του Αθηνοράματος, Χρήστος Μήτσης μας προτείνει δύο ισπανικές ταινίες που αξίζει να δούμε αυτήν την εβδομάδα.

“Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι”

“Η ισπανική ταινία «Η Χιονάτη»  είναι μία από τις πιο πρωτότυπες ταινίες των τελευταίων ετών. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και κατά τη γνώμη μου μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Είναι το ισπανικό «The artist». Πρόκειται για μία ταινία που παίρνει τον μύθο της Χιονάτης όπως ακριβώς τον ξέρουμε από τους αδερφούς Γκριμ και το μεταφέρει στην Ισπανία, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μέσα στον χώρο των ταυρομαχιών και του φλαμένγκο. Η ταινία είναι ασπρόμαυρη και βουβή. Είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα η μεταφορά ενός μύθου του ευρωπαϊκού βορρά στον ευρωπαϊκό νότο. Η μεταφορά αυτή έχει γίνει πάρα πολύ έξυπνα, με κινηματογραφικά μέσα που ανήκουν στην εποχή του βουβού σινεμά και καταφέρνουν να δώσουν ένα πάρα πολύ σύγχρονο και πάρα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Είναι ταυτόχρονα μία ερωτική ιστορία, ένα θρίλερ πολύ αγωνιώδες, μία πολύ ωραία ιστορία για το πώς η Χιονάτη μεγαλώνει, γίνεται γυναίκα και ερωτεύεται. Είναι μία ταινία για το ευρύ κοινό. Πολύ ωραία, πολύ έξυπνη, πήρε δέκα βραβεία Goya στην Ισπανία, ενώ ο Αλμοδόβαρ είπε ότι είναι η καλύτερη ταινία της χρονιάς. Νομίζω πως είναι μία κινηματογραφική έκπληξη που αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Θα της έβαζα 4/5 αστεράκια”.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ο σκηνοθέτης Πάμπλο Μπέργκερ όμως, οραματίστηκε μια διαφορετική εκδοχή ενός κλασικού παραμυθιού. Μετέφερε την ιστορία της Χιονάτης στη χώρα του και συγκεκριμένα στην Σεβίλλη του 1920. “Έχτισε” μια καινούρια Χιονάτη, επιλέγοντας ως κέντρο της ταινίας του ένα κορίτσι, την Καρμενσίτα, με μια δραματική ιστορία την οποία σκιαγράφησε σε μαύρο και άσπρο, χωρίς λόγο, αλλά με εκπληκτική μουσική επένδυση – εδώ φαίνεται το παρελθόν του σκηνοθέτη ως μουσικός παραγωγός- μοναδική φωτογραφία και φυσιογνωμίες που, αν μη τι άλλο “γράφουν” στην ασπρόμαυρη κινηματογραφική εκδοχή.

Ted, ο χαμένος εξερευνητής

Άλλη μία ισπανική ταινία είναι το «Tad, ο χαμένος εξερευνητής», ένα κινούμενο σχέδιο. Λαμβάνει χώρα στην Ισπανία και είναι στα χνάρια του Ιντιάνα Τζόουνς, ο ήρωας μάλιστα λέγεται Ταντέο Τζόουνς.  Είναι ένας νεαρός που δουλεύει σε εταιρεία κατασκευών, ο οποίος θέλει να γίνει αρχαιολόγος και κατά λάθος βρίσκεται σε μία αρχαιολογική αποστολή στο Περού. Είναι μία καταπληκτική ιστορία με την χαμένη πόλη των Ίνκας. Περιπετειώδης, φαντασμαγορική και πολύ αστεία. Θα έβαζα 3/5 αστεράκια και για το παιδικό κοινό πολλά παραπάνω.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Έπειτα από ένα τυχαίο μπέρδεμα, ο εργάτης κατασκευών Ταντέο Τζόουνς φεύγει για μια αρχαιολογική αποστολή στο Περού. Εκεί θα μπλέξει σε μια απίστευτη περιπέτεια και, με τη βοήθεια της γοητευτικής Σάρα, του καταφερτζή Φρέντι, ενός βουβού παπαγάλου και του αχώριστου σκύλου του Τζεφ, θα προσπαθήσει να σώσει τη Χαμένη Πόλη των Ίνκας από μια ομάδα αδίστακτων κυνηγών θησαυρού.

 

 

Σχετικά άρθρα