Παστίτσιο με ραγού και blue cheese

<div class="ingredients">
<div class="title"> </div>
<div class="title"> </div>
<div class="title"> </div>
<div class="title">Συστατικά</div>
</div>
<div class="text">
<ul>
<li><span>100 </span>γρ. πανσέτα καπνιστή κομμένη σε κύβους 0,5 εκ.</li>
<li><span>1 </span>κρεμμύδι ψιλοκομμένο</li>
<li><span>1 </span>καρότο κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.</li>
<li><span>1 </span>στικ σέλερι κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.</li>
<li><span>1 </span>σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο</li>
<li>μοσχοκάρυδο τριμμένο</li>
<li><span>300 </span>γρ. μοσχαρίσιο κιμά</li>
<li><span>200 </span>γρ. χοιρινό κιμά</li>
<li>2<span> </span>φύλλα δάφνης</li>
<li>2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο</li>
<li><span>200 ml</span> λευκό κρασί</li>
<li><span>3 </span>κ.σ. πελτέ ντομάτας</li>
<li>200 ml γάλα 3,5% λιπαρά</li>
<li><span>500 </span>γρ. ριγκατόνι βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή</li>
<li>300 ml νερό</li>
<li>1 κύβο ζωμό βοδινό</li>
</ul>
<p><strong>Για τη μπεσαμέλ</strong></p>
<ul>
<li><span>1 </span>λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά</li>
<li><span>100 </span>γρ. αλεύρι</li>
<li><span>100 </span><span>γρ. </span> βούτυρο</li>
<li>150 γρ. blue cheese</li>
<li>μοσχοκάρυδο</li>
<li>αλάτι</li>
<li>πιπέρι</li>
</ul>
<p> </p>
<p>Μέθοδος Εκτέλεσης</p>
<div class="text">
<ul>
<li>Σε μια πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουμε την πανσέτα μέχρι να γίνει τραγανή και να έχει βγάλει το λίπος της. </li>
<li>Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και ρίχνουμε τα λαχανικά μας (κρεμμύδι, καρότο, σέλερι). Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.</li>
<li>Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για ένα λεπτό και αυτόν.</li>
<li>Προσθέτουμε τους κιμάδες, και σοτάρουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.</li>
<li>Ρίχνουμε μέσα και το ζωμό κοτόπουλο και σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. </li>
<li>Αλατιπιπερώνουμε ελαφρά.</li>
<li>Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μια ώρα ανακατεύοντας κατά διαστήματα.</li>
<li>Τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο και αν δούμε ότι εχει σωθεί το υγρό βάζουμε μερικές κ.σ. νερό αλλά να έχουμε υπόψη μας ότι θα βάλουμε και το γάλα μετά αλλά να έχουμε υπόψη μας ότι θα βάλουμε και το γάλα μετά. </li>
<li>Τέλος, μετά τη 1 ώρα προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά.</li>
<li>Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μπόλικο νερό με αλάτι τα ζυμαρικά σύμφωνα με το χρόνο που ορίζει ο κατασκευαστής. Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη.</li>
<li>Ετοιμάζουμε τη <a href="http://akispetretzikis.com/el/categories/saltses-marinades/mpesamel">μπεσαμέλ</a> όπως βλέπουμε στο αντίστοιχο link.</li>
<li>Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το ροκφόρ (κρατώντας λίγο από το τυρί για να το ρίξουμε από πάνω στο τέλος) και 1 μεγάλη κουταλιά από τη μπεσαμέλ, ώστε να βοηθήσουμε το τυρί να σπάσει. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.</li>
<li>Στη συνέχεια το ρίχνουμε όλο πίσω στην κατσαρόλα, με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.</li>
<li>Σε ένα πυρέξ βουτυρώνουμε λίγο τον πάτο και τα πλάγια του.</li>
<li>Ρίχνουμε τα ριγκατόνι και το 1/5 από τη μπεσαμέλ. Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω το ραγού και το πιέζουμε καλά. </li>
<li>Τέλος από πάνω σκορπίζουμε μερικά μικρά κομματάκια βούτυρο και το υπόλοιπο τυρί που κρατήσαμε.</li>
<li>Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο χρόνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει καλό χρώμα.</li>
<li>Αφήνουμε εκτός φούρνου για 20 λεπτά πριν σερβίρουμε.</li>
</ul>
<p> </p>
<p><a href="http://akispetretzikis.com/">http://akispetretzikis.com/</a></p>
<p> </p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα