Κίνδυνος καρδιακής νόσου και διαβήτη για τους υπογόνιμους άνδρες thumbnail
Οι άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακή νόσο και διαταραχές χρήσης ουσιών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Κίνδυνος καρδιακής νόσου και διαβήτη για τους υπογόνιμους άνδρες

Οι άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακή νόσο και διαταραχές χρήσης ουσιών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στανφορντ, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Έισενμπεργκ, μελέτησε στοιχεία για περισσότερους από 100.000 άνδρες, την περίοδο 2001-2009. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 33 ετών.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους άνδρες ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους: διάγνωση υπογονιμότητας, χωρίς διάγνωση υπογονιμότητας και στείρωση.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι άνδρες με διάγνωση υπογονιμότητας είχαν 48% υψηλότερο ποσοστό καρδιακής νόσου και 30% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη, μετά από συνυπολογισμό της παχυσαρκίας και του καπνίσματος. Επίσης, είχαν υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών. Επιπλέον, όσοι είχαν σοβαρής μορφής γονιμότητα είχαν υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου και κατάχρησης αλκοόλ.

«Παρατηρήσαμε ότι οι υπογόνιμοι άνδρες εκδήλωσαν αρκετά χρόνια νοσήματα μετά τη διάγνωση του αναπαραγωγικού προβλήματος. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι επρόκειτο για νεαρούς υγιείς άνδρες. Και η μελέτη μπορεί να αποτελέσει βάση για ένα προγνωστικό εργαλείο της μετέπειτα υγείας του άνδρα ανάλογα με το επίπεδο γονιμότητας του καθενός» εξηγεί ο Δρ Έισενμπεργκ.

Επιχειρώντας μια ανάλυση του συσχετισμού, ο ερευνητής εικάζει ότι, τόσο ορμονικοί, όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους υπογόνιμους άνδρες ενδεχομένως να σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου και καρδιακής νόσου.

Επίσης, η έκθεση σε επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά το στάδιο της εμβρυϊκής ανάπτυξης είναι γνωστό ότι συντελούν, τόσο σε αναπαραγωγικά, όσο και σε γενικότερα προβλήματα υγείας στην ζωή του ανθρώπου. Και ίσως κάποιοι εξ αυτών των παραγόντων να σχετίζονται επίσης με την καρδιακή νόσο και τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

«Συνεπώς, όταν αξιολογούμε ένα ζευγάρι με προβλήματα γονιμότητας ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε τη συνολική υγεία του άνδρα και να εντοπίσουμε εγκαίρως πιθανά προβλήματα υγείας», σημειώνει ο Δρ Έισενμπεργκ.


health.in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X