Ολοκληρώνεται η 10η Διεθνής έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης

Κλείνει σήμερα τις πύλες της  η 10η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία άνοιξε την Πέμπτη 16 Μαΐου.

Στη διοργάνωση περιλαμβάνονται 220 εκδηλώσεις και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων ενώ υπάρχει ειδικό περίπτερο – αφιέρωμα για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΙΠΘΑ Κώστα Τζαβάρα στην κεντρική πλατεία της έκθεσης (Περίπτερο 15). Προηγήθηκε συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 30 μουσικών σε συνθέσεις βρετανών συνθετών προς τιμήν της Μεγάλης Βρετανίας.

Τιμώμενοι Ελληνες είναι οι θεσσαλονικείς δημιουργοί: Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (στη σχετική εκδήλωση το μεσημέρι της Κυριακής 19 Μαΐου θα μιλήσουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητές του ΑΠΘ, ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος κ.ά.), ο θεατρικός συγγραφέας Άκης Δήμου και ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος (οι δύο τιμητικές εκδηλώσεις έχουν ορισθεί για την ίδια ώρα: στις 7 το απόγευμα της Κυριακής σε διαφορετικά σταντ του περιπτέρου 13).

Τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση είναι η Μεγάλη Βρετανία – χώρα που ηγείται στην ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια βιβλιοπαραγωγή, λόγω της κυριαρχίας της γλώσσας της.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΕΒΙ που πραγματοποιήθηκε προ διετίας, στην Ελλάδα τα αγγλικά (βιβλία) κυριαρχούν με ποσοστό 52,9%.

Χαρακτηριστικό της κυριαρχίας της αγγλικής είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των υπόλοιπων τεσσάρων βασικών γλωσσών (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά) διαμορφώνεται μόλις στο 27,2% (με 13,9%, 5,2%, 4,3%, και 3,8% αντίστοιχα).

Από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προέρχεται και η πλειονότητα των μεταφρασμένων μυθιστορημάτων, με τη Γαλλία και τη γαλλική γλώσσα να ακολουθούν στην τρίτη θέση.

 



Το τοπίο στην Ελλάδα διαμορφώνεται ως εξής:

– Το 2006 τυπώνονταν 10.296 (το πρώτο οκτάμηνο του χρόνου και μη συμπεριλαμβανομένων των e-books) τίτλοι βιβλίων, ενώ το 2011 ο αριθμός των τίτλων έπεσε στους 8.333.
– Το 1990 υπήρχαν στη χώρα 374 εκδοτικοί οίκοι και το 2011 ο αριθμός εκτοξεύτηκε τριπλασιαζόμενος στους 927 (συμπεριλαμβανομένων πολλών εκδόσεων που ανέλαβαν οι εκδότες εφημερίδων με ειδικές τιμές ως προσφορές των ειδησεογραφικών εντύπων τους).
– Η βιβλιοπαραγωγή είναι απολύτως συγκεντρωτική στην πρωτεύουσα, καθώς το 82% των εκδοτικών οίκων βρίσκονται στην Αθήνα, το 11% στη Θεσσαλονίκη και μόλις το 7% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πηγή: Τα Νέα online

Σχετικά άρθρα