Η "κατάθλιψη" του χειμώνα: Γιατί αισθάνομαι άσχημα;  thumbnail
Η εποχική συναισθηματική διαταραχή, ή ΕΔΕ, επίσης γνωστή ως κατάθλιψη του χειμώνα, είναι μια συναισθηματική διαταραχή ή διαταραχή της διάθεσης.

Η "κατάθλιψη" του χειμώνα: Γιατί αισθάνομαι άσχημα;

ΕΠΟΧΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 


Η εποχική συναισθηματική διαταραχή, ή ΕΔΕ, επίσης γνωστή ως  κατάθλιψη του χειμώνα, είναι μια συναισθηματική διαταραχή ή διαταραχή της διάθεσης.


Οι περισσότεροι πάσχοντες από ΕΔΕ έχουν φυσιολογική ψυχική υγεία κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους,   βιώνουν όμως συμπτώματα κατάθλιψης  το χειμώνα ή το καλοκαίρι.


Η ΕΔΕ είναι σπάνια, ίσως και ανύπαρκτη, στης τροπικές ζώνες, αλλά η ύπαρξη της  είναι υπολογίσιμη στα γεωγραφικά πλάτη των 30° Βόρεια (ή Νότια ) και υψηλότερα.


Θεωρείται, ότι οι εποχικές διακυμάνσεις της διάθεσης σχετίζονται ως επί το πλείστον με το φως της ημέρας και όχι με την θερμοκρασία.


Για το λόγο αυτό, η ΕΔΕ είναι διαδεδομένη ακόμα και σε μέρη μεσαίου  γεωγραφικού πλάτους με ήπιους χειμώνες, όπως το Σιάτλ και το Βανκούβερ. Οι άνθρωποι που ζουν στις αρκτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς  στην επίδραση των πολικών νυχτών.


Οι  παρατεταμένες περίοδοι συννεφιάς μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της  ΕΔΕ. Η ΕΔΕ είναι μια σοβαρή διαταραχή, που μερικές φορές προκαλεί  δυσθυμία ή κλινική κατάθλιψη.


Υπάρχουν μια σειρά από θεραπείες για την αντιμετώπιση της ΕΔΕ. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι φωτοθεραπείες, οι θεραπείες με φάρμακα, με ιονισμένο αέρα όπως και  η γνωσιακή ψυχοθεραπεία.


Νικόλαος Βαμβακάρης


M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Πιστοποίηση ΓΣΘ
B.Sc. Ψυχολογίας

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X