Η Άννα προτείνει το αφιέρωμα στον Θεοδωράκη!

Μην το χάσετε!

Η ιστορία του Μίκη Θεοδωράκη είναι η ιστορία του σύγχρονου Έλληνα. Mια πολύ προσεγμένη παράσταση που υπερασπίζεται την αξία και την ποιότητα ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες. Στα κείμενα της παράστασης (πολύ καλός ελληνικός λόγος) έχουν επιλεγεί προσεκτικά ημερομηνίες που καθόρισαν και διαμόρφωσαν το ύφος του μεγάλου συνθέτη, αλλά ταυτόχρονα ο θεατής παρακολουθεί την ιστορία της νεώτερης σύγχρονης Ελλάδας. Υπάρχει βέβαια μια μικρή αδυναμία στην επιλογή των τραγουδιών από το ρεπερτόριο του συνθέτη και αυτό για όλους εμάς που έχουμε μεγαλώσει με τον Μίκη δημιουργεί συναισθηματικό κενό.

Συναισθηματική κορύφωση η παράλληλη παρουσίαση των παραστάσεων Όμορφη Πόλη και Οδός Ονείρων του Μάνου Χατζηδάκη. Εντύπωση μου έκανε που το θέατρο ενώθηκε όπως παλαιότερα ακούγοντας, χειροκροτώντας και τραγουδώντας μαζί τους στίχους της Ρωμιοσύνης ”Σώπα όπου να ´ναι θα σημάνουν οι καμπάνες…” Όλοι οι ηθοποιοί και τραγουδιστές με μέτρο, ιδιαίτερα ξεχώρισε ο Άρης Λεμπεσόπουλος στο ρόλο του Μίκη και ο Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του πατέρα του και ο Μακεδόνας σε ερμηνείες τραγουδιών που δύσκολα κανείς μπορεί να ξεφύγει απο τις μοναδικές φωνές του Μπιθικώτση και Καζαντζίδη.

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι στη πλατεία του θεάτρου τιμώντας τον Μικη Θεοδωρακη ήταν παρούσες όλες οι τάσεις του ελληνικού τραγουδιού: Φαραντούρη, Νταλάρας, Σαββόπουλος, Μικρούτσικος, Νικολόπουλος,  Χατζηνάσιος, Πλέσσας, Θεοφάνους κα. Από τους πολιτικούς μας ηγέτες μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τελειώνοντας η βραδιά και βγαίνοντας  ξανά στην καλοκαιρινή νύχτα, σκέφτηκα ότι αυτός ο τόπος μπορεί να ήταν άτυχος τα τελευταία χρόνια που κυβερνήθηκε από τόσο αδέξια χέρια, αλλά είμαστε τόσο τυχεροί όλοι μας που ζήσαμε για να ακούσουμε τις μουσικές ιδιοφυΐες του Μίκη Θεoδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη. Μάλλον αυτή είναι η πατρίδα μας.

Άννα Δρούζα

Σχετικά άρθρα