Εικαστικά: Έκθεση του Δημήτρη Αληθεινού

Καθημερινά αντικείμενα, κατασκευές που εκπέμπουν τον ήχο του δρόμου, ανθρώπινα σώματα και αρχειακό υλικό από τις εφήμερες παρεμβάσεις του καλλιτέχνη στον δημόσιο χώρο παρουσιάζονται στις αίθουσες του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην πρώτη αναδρομική έκθεση του σύγχρονου Έλληνα ζωγράφου και εικαστικού Δημήτρη Αληθεινού.

Το έργο του Αληθεινού που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, μια δεκαετία πολιτικού και κοινωνικού αναβρασμού, συνδέθηκε με την πρωτοπορία και την ριζοσπαστικότητα, τη διαμαρτυρία και την «αντί – τέχνη» θέτοντας ερωτήματα για το ρόλο του καλλιτεχνικού έργου σε περιόδους αμφισβήτησης.

Σύντομα βρέθηκε στην Ευρώπη, στη Ρώμη και το Παρίσι, όπου με τις εφήμερες παρεμβάσεις του στο δημόσιο χώρο (πάρκα, πλατείες, σταθμούς μετρό κ. α.) προσέγγισε το μοντερνιστικό αίτημα της σύζευξης τέχνης και ζωής.

«Στη ζωή μου δεν έκανα έργα. Περισσότερο μπορώ να πω ότι εξέφρασα απόψεις», είναι η θέση του καλλιτέχνη. «Ο ζωγράφος όπως και ο δάσκαλος πρέπει να έχουν άποψη. Τα υπόλοιπα που δίνουν είναι απλώς πληροφορίες».

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν η Τίνα Πανδή και ο Σταμάτης Σχιζάκης.

Μία πρόταση που θέτει το ζήτημα της οικουμενικής αντίληψης για την τέχνη.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 και Ρηγίλλης

Τηλ.: 210 9242111-2

Από 14/02 έως 26/05

Ώρες λειτουργίας: Τριτ.-Κυρ. 11:00-19:00, Πέμ. 11.00-22.00

(Οι ξεναγήσεις για το κοινό πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 19:00, όταν η είσοδος στο  Μουσείο είναι δωρεάν, και κάθε Κυριακή στις 12.00)

Σχετικά άρθρα