Αρχική / Πολιτισμός / City life / Art&Design: "100 καρέκλες σε 100 ημέρες"

Art&Design: "100 καρέκλες σε 100 ημέρες"

 Martino Gamper

«100 καρέκλες σε 100 ημέρες»

Μια Πλατωνική ερμηνεία

Mουσείο Μπενάκη

Πώς μπορεί η κατασκευαστική μελέτη μιας καρέκλας να οδηγήσει στη Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνα; Ο Ιταλός σχεδιαστής Martino Gamper κατασκεύασε 100 μοναδικές καρέκλες σε 100 ημέρες χρησιμοποιώντας υλικά από παλιές εγκαταλελειμμένες καρέκλες. Ο λόγος που ο σχεδιαστής επέλεξε να δουλέψει με ταπεινά υλικά είναι ότι κάθε παλιό αντικείμενο έχει και μια αφηγηματική διάσταση. Η υβριδική μορφολογία των καρεκλών του Gamper, κρύβει συναρπαστικά στοιχεία γεωγραφικά, ιστορικά και κοινωνιολογικά.

Η έκθεση της Αθήνας έχει σκοπό να προσκαλέσει τον θεατή να ερμηνεύσει το συμπέρασμα του Gamper “η τέλεια καρέκλα δεν υπάρχει”, εισάγοντας τη Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνα. 

Ο Πλάτωνας γράφει στην Πολιτεία “Ο κατασκευαστής κατασκευάζει έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στην ιδεατή φόρμα … κανένας όμως κατασκευαστής δεν πλάθει αυτή καθεαυτήν την ιδεατή φόρμα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;” 

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Επιμέλεια έκθεσης: Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X