Art&Design: "100 καρέκλες σε 100 ημέρες"

 Martino Gamper

“100 καρέκλες σε 100 ημέρες”

Μια Πλατωνική ερμηνεία

Mουσείο Μπενάκη

Πώς μπορεί η κατασκευαστική μελέτη μιας καρέκλας να οδηγήσει στη Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνα; Ο Ιταλός σχεδιαστής Martino Gamper κατασκεύασε 100 μοναδικές καρέκλες σε 100 ημέρες χρησιμοποιώντας υλικά από παλιές εγκαταλελειμμένες καρέκλες. Ο λόγος που ο σχεδιαστής επέλεξε να δουλέψει με ταπεινά υλικά είναι ότι κάθε παλιό αντικείμενο έχει και μια αφηγηματική διάσταση. Η υβριδική μορφολογία των καρεκλών του Gamper, κρύβει συναρπαστικά στοιχεία γεωγραφικά, ιστορικά και κοινωνιολογικά.

Η έκθεση της Αθήνας έχει σκοπό να προσκαλέσει τον θεατή να ερμηνεύσει το συμπέρασμα του Gamper “η τέλεια καρέκλα δεν υπάρχει”, εισάγοντας τη Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνα. 

Ο Πλάτωνας γράφει στην Πολιτεία “Ο κατασκευαστής κατασκευάζει έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στην ιδεατή φόρμα … κανένας όμως κατασκευαστής δεν πλάθει αυτή καθεαυτήν την ιδεατή φόρμα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;” 

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Επιμέλεια έκθεσης: Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα