Ζεστή σαλάτα με καπόνι

<p><strong><span>Υλικά</span></strong><br /><span>2 στήθη από καπόνι* ή κόκορα ή κοτόπουλο</span><br /><span>2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο </span><br /><span>3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη + 1 κ.γ. για τα συκωτάκια  </span><br /><span>1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο </span><br /><span>συκωτάκια από 1 καπόνι ή κόκορα, ψιλοκομμένα</span><br /><span>1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο </span><br /><span>1 κλωναράκι δεντρολίβανου, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο </span><br /><span>πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας (αντίδια, ρόκα, μαρούλι, ραντίτσιο κτλ.), πλυμένη και χοντροκομμένη </span><br /><span>ξίδι από κόκκινο κρασί </span><br /><span>αλάτι &amp; πιπέρι </span><br /><br /><span>*<span>Καπόνι:</span> Ευνουχισμένος κόκορας νεαρής ηλικίας που εκτρέφεται με σκοπό την πάχυνση (και φυσικά όχι την αναπαραγωγή). Διαθέτει μαλακό και ζουμερό κρέας και το βρίσκετε σε επιλεγμένα κρεοπωλεία. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε κόκορα ελευθέρας βοσκής ή κοτόπουλο, αλλά θα αυξήσετε τον χρόνο ψησίματος.</span><br /><br /><span><span><strong><br /></strong></span></span></p>
<p><span><strong>Εκτέλεση</strong> </span><br /><span>Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C (στον αέρα ή στις αντιστάσεις). Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια (κατάλληλη για φούρνο) ζεσταίνουμε το λάδι και 3 κ.σ. βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα (να θωρακιστεί). Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη. Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Ίσως χρειαστεί περισσότερο, δοκιμάστε τρυπώντας με ένα καλαμάκι μέχρι το κέντρο του ψαχνού, αν βγει ροζ υγρό σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο. Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά, βγάζουμε το ψαχνό από τα κόκαλα και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο (1 κ.γ.) σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε λίγο ακόμη. Σε μια πιατέλα στρώνουμε τις σαλάτες, από πάνω βάζουμε το κρέας και περιχύνουμε με τα συκωτάκια. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι, επιπλέον ελαιόλαδο (αν θέλουμε), αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε. </span><br /><br /><span><span><strong><br /></strong></span></span></p>
<p><span><strong>TIP:</strong> Αν δεν έχετε κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια, μπορείτε να σοτάρετε το κρέας σε μια απλή κατσαρόλα, να το μεταφέρετε σε ένα ταψί και στη συνέχεια να ψήσετε στον φούρνο.</span></p>
<p><span>www.alatikaipiperi.gr</span></p>

Σχετικά άρθρα