Diana Krall. Η ντίβα της τζαζ στο Ηρώδειο!

Η Νταϊάνα Κρόλ, έρχεται μία όμορφη καλοκαιρινή βραδιά, την Δευτέρα 1 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, για να αγγίξει μαζί μας τα άστρα, να μας κάνει να ονειρευτούμε, να μας μαγέψει, να μας χαρίσει την υπέρτατη πνευματική εμπειρία της μυσταγωγίας και την υπέρτατη χαρά της αληθινής απόλαυσης και διασκέδασης!

Τραγούδια μεστά, με όγκο και πλούσια ενορχήστρωση, ηχογραφημένα με μαεστρία και ερμηνευμένα ιδανικά από μία μεγάλη φωνή στη φάση της πλήρους ωρίμανσης της, αέρινη σαν χάδι, κοντράλτα, συγκινημένη και συγκινητική, πρόσφορη όσο ποτέ συναισθηματικά, αφού πλέον έχει ζήσει, έχει βιώσει, έχει να αφηγηθεί! Τραγούδια που αποδίδουν και αναδεικνύουν καθολικά και συμπυκνωμένα το μοναδικό φαινόμενο «Diana Krall», από τη δεινότητα στο πιο ροκ εν ρολ – παρά ποτέ – πιάνο της, ως την ξέχειλη από πυγμή και γνώση, εκφραστική – πλην όμως μινιμαλιστική – ερμηνεία της. Αυτό ακριβώς που την κάνει να ξεχωρίζει, που την τοποθετεί δίπλα στις ιστορικές μορφές της jazz και την ενσωματώνει στη μουσική μυθολογία.

Γεννημένη στο Καναδά, η Νταϊάνα Κρολ άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από τεσσάρων ετών σπουδάζοντας πιάνο, ενώ αργότερα συμμετείχε στην τζαζ μπάντα του σχολείου της. Η ίδια θυμάται να ακούει συνέχεια μουσική στο σπίτι με τους γονείς της και να τραγουδάει παίζοντας πιάνο μαζί με τη γιαγιά της.

Κέρδισε το πρώτο της χαρτζιλίκι παίζοντας τρία βράδια την εβδομάδα σ’ ένα εστιατόριο της γειτονιάς της. Το 1981 φεύγει για σπουδές με υποτροφία στο Berklee College of Music στη Βοστόνη. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα επιστρέφει στη γενέτειρα της, όπου ο διάσημος κοντραμπασίστας Ρέυ Μπράουν εντυπωσιάζεται από το ταλέντο της και την παίρνει υπό την προστασία του.
Ο ίδιος την πείθει να μετακομίσει στο Λος Άντζελες όπου της χορηγείται υποτροφία για ιδιαίτερα μαθήματα με τον Τζίμι Ρόουλς.

Μετά από τρία χρόνια στη Δυτική Ακτή και μία μικρή στάση στο Τορόντο, μετακομίζει πλέον το 1990 στη Νέα Υόρκη όπου παίζει και τραγουδάει μόνιμα με το δικό της τρίο. Το 1993 ξεκινάει τη δισκογραφική της καριέρα με το άλμπουμ «Stepping out» στο οποίο συνεργάζεται με τους μέντορες της Ρέι Μπράουν, Τζεφ Χάμιλτον και Τζον Κλέιτον. Αυτή ήταν η αρχή μίας λαμπρής καριέρας, με δύο βραβεία Grammy, πολλές διεθνείς συνεργασίες και βέβαια πολλές περιοδείες στην Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Σχετικά άρθρα