6 τρόποι να γιορτάσεις την Ημέρα Μουσικής!

Την πανευρωπαϊκή… ημέρα της γιορτάζει στις 21 Ιουνίου η μουσική. Για μία ακόμη χρονιά, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις, οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται είναι ικανές να ανταποκριθούν σε κάθε ξεχωριστή επιθυμία προσφέροντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα και σε νέους καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή με το ευρύ κοινό.

1. Η αρχή γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στον κήπο του οποίου θα στηθούν δύο σκηνές: το πρόγραμμα, με δωρεάν είσοδο για τον κόσμο, αρχίζει στις 20.00 με τους Helvetic Fiddlers, ένα νεανικό γκρουπ που δημιουργήθηκε με σκοπό να αναβιώσει την ξεχασμένη λαϊκή ελβετική μουσική του 18ου και του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου, θα ερμηνεύσει σε ύφος μπαρόκ αγαπημένα τραγούδια του Ελβις Πρίσλεϊκαι των Beatles, έτσι όπως ο συνθέτης και μαέστρος Πέτερ Μπράινερ τα μετέγραψε στα έργα του «Elvis go Baroque» και «Beatles go Baroque». Στη βραδιά θα συμμετάσχουν επίσης το συγκρότημα χάλκινων πνευστών Melos Brass, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (σε τζαζ διάθεση), ενώ στο αποκορύφωμα της γιορτής, στις 23.00, η Ιντρα Κέιν – μία από τις πολλά υποσχόμενες ερμηνεύτριες της εγχώριας τζαζ και σόουλ  σκηνής – και η μπάντα της θα ερμηνεύσουν δικά της τραγούδια, αλλά και διασκευές.

2. Η Εθνική Λυρική Σκηνή  παίρνει επίσης μέρος στον εορτασμό, με δύο εκδηλώσεις εκτός του θεάτρου «Ολύμπια»: τη συναυλία των σπουδαστών του Opera Studio στην ταράτσα του Bios, αλλά και το δημοφιλές «Λυρικό Λεωφορείο» που θα κάνει μελωδικές βόλτες στους κοντινούς δήμους του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» (Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα κ.ά.), ενώ θα περάσει και από το κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα, Μοναστηράκι).

 

3. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από τις 11.00 και μετά, στο αίθριο του μουσείου, το συγκρότημα, που εφέτος συμπληρώνει τα 20 χρόνια του, θα παρουσιάσει αποσπάσματα από την τελευταία δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Musica Poetica» (2012). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Βιβάλντι, Πέρσελ, Οφενμπαχ κ.ά.

4. Τέλος με ξενάγηση στους χώρους του, με μουσικά δρώμενα, αλλά και με μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού και κρουστών στις αίθουσες συναυλιών, στον αύλειο χώρο και στο καλλιτεχνικό καφενείο Concerto, στην έδρα του επί της οδού Μάγερ 18, στο κέντρο της Αθήνας, γιορτάζει εξάλλου την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής το Εθνικό Ωδείο. Την ίδια ημέρα ξεκινά εκεί και το Μουσικοπαιδαγωγικό Καλοκαίρι 2013 με δωρεάν προγράμματα γνωριμίας με τη μουσική για βρέφη, νήπια και παιδιά ως οκτώ ετών.

5. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, ωστόσο, θα γιορταστεί με ποικιλία εκδηλώσεων και στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναυλίες του συνόλου βιολοντσέλων Violoncelissimo, του ορχηστρικού σχήματος Orpheus Soloists σε σύμπραξη με τους νικητές του 1ου ομώνυμου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου, αλλά και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Δρώμενα, ωστόσο, διοργανώνονται από το πρωί σε διάφορα σημεία της πόλης (Σιδηροδρομικός Σταθμός, πλατεία Αριστοτέλους, Εμπορικό Κέντρο «Πλατεία», Λευκός Πύργος, Πάρκο Ανθοκομικής κ.ά.).

6. Την Ημέρα της Μουσικής γιορτάζει, μεταξύ πολλών ακόμη πόλεων, και η Πάτρα, με τη Φιλαρμονική Εταιρεία – Ωδείο Πατρών να διοργανώνει μουσικό χάπενινγκ έξω από την είσοδο του κτιρίου της, επί της οδού Ρήγα Φεραίου 7.

Σχετικά άρθρα