Ψυχοσωματικά συμπτώματα λόγω χρόνιου άγχους; 3 tips για να τα αντιμετωπίσετε!

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και πιο συχνά ο όρος «ψυχοσωματικά συμπτώματα», ως επακόλουθο του χρόνιου άγχους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι μια προσπάθεια του σώματός μας να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Γράφει η Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου

Όταν βιώνουμε έντονο άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν το αντιλαμβανόμαστε ή πιστεύουμε πως το έχουμε υπό τον έλεγχό μας, το σώμα μας έχει αντίθετη άποψη και καταβάλλει προσπάθειες να μας αφυπνίσει ώστε να βρούμε ένα διαφορετικό τρόπο διαχείρισης.

Ταυτόχρονα, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν τον συσχετισμό μεταξύ των συμπτωμάτων αυτών και του άγχους, η εμφάνισή τους πυροδοτεί κι άλλο το άγχος κάνοντας καταστροφικά σενάρια σχετικά με το τι μπορεί να πηγαίνει στραβά με την υγεία τους.

Ο φαύλος κύκλος του άγχους

Το σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας για πολύ, εάν στη ζωή μας συμβαίνουν γεγονότα που μας φέρνουν στρες και εμείς καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει όπως είπαμε κάποια συμπτώματα στον οργανισμό μας (φαγούρα, τριχόπτωση, εφίδρωση, κόπωση, απώλεια μνήμης κ.α), για τα οποία ανέκαθεν προσπαθούσαμε πρώτα να δώσουμε μια λογική εξήγηση ως προς το τι μπορεί να συμβαίνει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αναζήτησης της αιτίας, το άγχος μας όλο και αυξάνεται μιας και δεν βρίσκουμε τι τα προκαλεί, και μαζί του αυξάνεται και η ένταση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων (αφού το άγχος τα προκάλεσε και από αυτό εξαρτάται και η πορεία τους).

Παλαιότερα χρειάζονταν αρκετές επισκέψεις σε γιατρούς μέχρι να αντιληφθεί κάποιος ότι το άγχος προκαλεί αυτές τις αλλαγές στο σώμα, στις μέρες μας όμως είναι πιο διαδεδομένο και πιο εύκολο να εντοπιστεί. Και θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όσο αφήνουμε το άγχος, τόσο πιο έντονα θα γίνονται και τα συμπτώματα.

Το άγχος αντιμετωπίζεται ποτέ 100%;

Το άγχος είναι ένα από τα αρνητικά συναισθήματά μας, όπως ο θυμός, η θλίψη, ο φόβος κ.α. Ο μόνος τρόπος να μην έχουμε επαφή με τα συναισθήματά μας είναι να μην αλληλεπιδρούμε με τους άλλους ανθρώπους και με καταστάσεις που προκύπτουν, κάτι που καταλαβαίνουμε ότι είναι αδύνατον.

Συνεπώς, η σωστή λέξη για το πώς μπορούμε να έχουμε το άγχος υπό μερικό έλεγχο, είναι η διαχείριση. Διαχειριζόμαστε το άγχος και τις καταστάσεις που μας το προκαλούν, και όταν εκτιθέμεθα ξανά σε αυτές είμαστε πιο προστατευμένοι και όχι ευάλωτοι. Το άγχος κάνει κύκλους…

Αν λοιπόν, ξέρουμε τα δυνατά μας σημεία και έχουμε έναν τρόπο διαχείρισης που μας βοηθάει, δεν έχουμε λόγο να το φοβόμαστε και να το αποφεύγουμε.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι αρνητικές μας σκέψεις είναι αυτές που φέρνουν το άγχος στο σώμα μας, και εάν αλλάξουν θα μπορέσει και το άγχος να γίνει πιο διαχειρίσιμο και να αντιμετωπιστούν σιγά σιγά και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να νιώθει αγχωμένος, όταν όμως νιώθει και φοβισμένος εξαιτίας του άγχους, όλο αυτό γίνεται δυσβάσταχτο.

Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Απόφοιτος Παντείου
Facebook: Marilenagrammatikopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες! Πώς επηρεάζει την υγεία της καρδιάς;

«Μπορεί μια ασθένεια να προκαλέσει μετατραυματικό στρες;»

Πώς η online yoga βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες από τον κορωνοϊό; Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις!

Σχετικά άρθρα