Ποια ταινία να δω το σαββατοκύριακο;

 

4 καινούργιες ταινίες αλλά και 2 επανεκδόσεις. Μας τις παρουσιάζει ο Δημήτρης Μπούρας στο ρεπορτάζ του στην Καθημερινή…

“Τα ζόμπι δίνουν ρυθμό στη νέα κινηματογραφική μας εβδομάδα. Ο «Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ» τα μεταφέρει από τη μυθολογία του σπλάτερ και των b movies του τρόμου σε μια mainstream, θεαματική ταινία. Το σενάριο βασίζεται στο μετα-αποκαλυπτικό βιβλίο του Μαξ Μπρουκς (ο γιος του Μελ Μπρουκς και της Αν Μπάνκροφτ). Ο Τζέρι Λέιν, υπάλληλος του ΟΗΕ, βρίσκεται σε απεγνωσμένο αγώνα δρόμου με τον χρόνο προσπαθώντας να σταματήσει την εξάπλωση ενός ιού που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι. Ο κόσμος βυθίζεται στα τάρταρα. Γυρίστηκε από τον Μαρκ Φόρστερ με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ. Δεν διατυπώνουμε γνώμη για την ταινία, γιατί δεν έγινε κατορθωτό να τη δούμε στη δημοσιογραφική της προβολή”.

 

Παραπλεύρως της δυστοπικής φαντασίας συνωστίζονται επτά ταινίες, δύο εκ των οποίων είναι επανεκδόσεις. Φινέτσα, αν μη τι άλλο, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της δραματικής κομεντί «Δύο για το δρόμο» (***), που προβάλλεται σε επανέκδοση. Δύο πρώην παθιασμένοι εραστές και νυν κουρασμένοι σύζυγοι διασχίζουν τη Γαλλία με προορισμό τη Ριβιέρα. Στον ρόλο της Τζοάνα η εύθραυστη Οντρεϊ Χέμπορν και σε αυτόν του Μαρκ ο Αλμπερτ Φίνεϊ, ο οποίος μεταφέρει σε μια στιλάτη κοσμοπολίτικη ταινία κάτι από την αγριάδα του εγγλέζικου φρι σίνεμα. Το μοντάζ της ταινίας στήνει ένα εξαιρετικό παιχνίδι με τον χρόνο μπλέκοντας το παρόν με το παρελθόν. Ο χολιγουντιανός μετρ του μιούζικαλ, ο Στάνλεϊ Ντόνεν, γύρισε το «Δύο για το δρόμο» το 1967, τρία χρόνια μετά το «Ραντεβού στο Παρίσι», στο οποίο παρτενέρ της Χέπμπορν ήταν ο Κάρι Γκραντ.

Η δεύτερη επανέκδοση της εβδομάδας είναι το ψυχολογικό δράμα του Κάρλος Σάουρα «Θρέψε κοράκια», που πρωτοπροβλήθηκε το 1975 μετά τον θάνατο του Φράνκο. Αινιγματική ταινία, ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, με κεντρικό πρόσωπο ένα κορίτσι που επικοινωνεί με το φάντασμα της μητέρας του. Με την Αννα Τόρεντ και την Τζέραλντιν Τσάπλιν.

Στο «Δύο και δύο» (**), σεξοκωμωδία με εξαιρετικές επιδόσεις στο box office της Αργεντινής, απ’ όπου και προέρχεται, δύο φιλικά ζευγάρια, ακολουθώντας τις φαντασιώσεις τους, αποφασίζουν να ανταλλάξουν μεταξύ τους συντρόφους. Η «ελεγχόμενη» απιστία, που τρέφει τη φαντασίωση, δίνει οξυγόνο στην ελεύθερη και μοντέρνα σχέση τους. Κάποια στιγμή, το συναίσθημα, που θα εμφανιστεί απρόσκλητο, θα περιπλέξει τα πράγματα. Ο Ντιέγκο Κάπλαν σκηνοθέτησε μια εμπορική ταινία-υβρίδιο κινηματογραφικής και τηλεοπτικής αισθητικής. Σε θερινό σινεμά και με καλή παρέα σκοτώνεις ευχάριστα δύο ώρες μαζί της. Τίποτα περισσότερο.

Η «Υψηλή μαγειρική», εμπορική επιτυχία στη Γαλλία, βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Ντανιέλ Ντεπλές, προσωπικής μαγείρισσας του Φρανσουά Μιτεράν. Γυρίστηκε από τον Κριστιάν Βενσάν. Παίζουν: Κατρίν Φρο, Ζαν Ντ’ Ορμεσόν, Ιπολίτ Ζιραντό.

Γαλλική κομεντί και το «Γάμος με δόσεις». Μια τριαντάρα θέλει να κάνει έναν εικονικό γάμο με οποιονδήποτε άντρα ως γαμπρό, πριν παντρευτεί τον αγαπημένο της. Ετσι θα ξεφύγει από μια παλιά κατάρα. Γυρίστηκε από τον Πασκάλ Σομέιγ. Με τον Ντάνι Μπουν και την Νταϊάν Κρούγκερ.

Προβάλλονται επίσης η χολιγουντιανή κωμωδία «Οι καταφερτζήδες» με τον Οουεν Ουίλσον και τον Βινς Βον και το «Τακούνια… σε μυστική αποστολή» (x) με τη Μάιλι Σάιρους (η Χάνα Μοντάνα).

Σχετικά άρθρα