Διαπαιδαγώγηση: Οι 7 βασικοί κανόνες για κάθε μαμά thumbnail

Διαπαιδαγώγηση: Οι 7 βασικοί κανόνες για κάθε μαμά

Γράφει για το boro.gr η Δρ Λίζα Βάρβογλη, η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)1. Πέστε «μπράβο» στοχευμένα. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι συγκεκριμένο έπαινο, για συγκεκριμένη συμπεριφορά, γιατί έτσι είναι πιθανότερο να ξαναεπιδείξουν τη θετική συμπεριφορά που μόλις επαινέσατε! Έτσι, αντί να πείτε γενικά και αόριστα «μπράβο, είσαι πολύ καλό παιδί», είναι προτιμότερο να πείτε «μπράβο, σήμερα έπαιξες πολύ ωραία με το αδερφό σου και συνεργαστήκατε καταπληκτικά για να φτιάξετε το κάστρο με τα τουβλάκια».


2. Μη σκάτε για ψιλοπράγματα. Αν το παιδί σας κάνει κάτι που σας ψιλοενοχλεί, αλλά δεν είναι ούτε επικίνδυνο ούτε αντίθετα σε κάποιον βασικό σας κανόνα, αποφασίστε να αγνοήσετε τη συμπεριφορά του.


3. Αλλά ‘τσακώστε το’ να κάνει κάτι θετικό. Πρώτα αγνοείτε μια συμπεριφορά που δε σας αρέσει (πχ το μικρό παιδί πετάει τα διακοσμητικά μαξιλάρια από το κρεβάτι του στο πάτωμα, ο έφηβος κλείνει μια πόρτα με δύναμη) αλλά αμέσως μόλις δείτε ότι το παιδί κάνει κάτι θετικό το επαινείτε (τι όμορφα που κάθεσαι και ζωγραφίζεις, ευχαριστώ που θυμήθηκες να βάλεις τα ρούχα σου στα άπλυτα).


4. Αντί να δώσετε στο παιδί τάιμ-άουτ κάνετε το αντίθετο και δώστε του τάιμ-ιν! Αυτό σημαίνει ότι αντί να απομονώσετε το παιδί και να του ζητήσετε να σκεφτεί τι έκανε λάθος, είναι προτιμότερο να καθίσετε μαζί του και να αφιερώσετε λίγο χρόνο να καταλάβετε τι συνέβη, γιατί συνέβη, να του δώσετε ιδέες πώς να το διαχειριστεί σωστά και να γίνετε οι ίδιοι παράδειγμα θετικής συμπεριφοράς.


5. Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για την κακή συμπεριφορά. Παρατηρήστε τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας κουράστηκε, πεινάει, είναι εκνευρισμένο και προσπαθήστε να παρέμβετε σε αυτό το επίπεδο, πριν ξεσπάσει η κακή συμπεριφορά.


6. Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας σε καθημερινή βάση. Ακόμα και 10 λεπτά ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας είναι αρκετά για να γεμίσουν τις ψυχολογικές μπαταρίες του παιδιού! Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ποιοτικό χρόνο (πχ παίζετε ή συζητάτε) ή ακόμα και να μην κάνετε τίποτα αλλά να κάθεστε αγκαλίτσα, εκφράζοντας θετικά συναισθήματα και σκέψεις (και να μην τους κάνετε κήρυγμα, προσπαθείτε να εκμαιεύσετε πληροφορίες, τα διορθώνετε, κλπ κλπ!).


7. Φροντίστε τον εαυτό σας. Ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύνδεσμος σε έρευνα του 2010 έδειξε ότι τα παιδιά επηρεάζονται αρνητικά από το στρες των γονιών τους. Ένα συντριπτικό 86% των παιδιών δηλώνει ότι τα ενοχλεί το στρες και το άγχος των γονιών τους. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε, να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και τη σχέση σας με το παιδί σας!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X