Θες το παιδί σου να γίνει αθλητικός τύπος; Ιδού οι οδηγίες  thumbnail
Μέσα σε αυτό το κλήμα γενικής κρίσης, έχουμε όλοι αισθανθεί ότι αυτή η κρίση δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως. Σε αυτό το άρθρο θα σταθούμε και σε δύο άλλες εκφράσεις της, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να δούμε αν μπορούν πραγματικά να είναι και αλληλένδετες μεταξύ τους. Ως παιδαγωγός και γυμναστής λοιπόν αναφέρομαι στην κρίση σχέσεως μεταξύ γονέων και παιδιού και την "κρίση φυσικής κατάσταση", φτιάχνοντας έναν καινούριο όρο μιας και η λέξη κρίση κυριαρχεί στα χείλια μας αυτόν τον καιρό.

Θες το παιδί σου να γίνει αθλητικός τύπος; Ιδού οι οδηγίες


Μέσα σε αυτό το κλήμα γενικής κρίσης, έχουμε όλοι αισθανθεί ότι αυτή η κρίση δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως. Σε αυτό το άρθρο θα σταθούμε και σε δύο άλλες εκφράσεις της, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να δούμε αν μπορούν πραγματικά να είναι και αλληλένδετες μεταξύ τους. Ως παιδαγωγός και γυμναστής λοιπόν αναφέρομαι στην κρίση σχέσεως μεταξύ γονέων και παιδιού και την "κρίση φυσικής κατάσταση", φτιάχνοντας έναν καινούριο όρο μιας και η λέξη κρίση κυριαρχεί στα χείλια μας αυτόν τον καιρό.


Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου ΕΥάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr 
Συγκρίνοντας το πρόσφατο παρελθόν των παππούδων μας, βλέπουμε μια καθημερινότητα, το κυριότερο μέρος της οποίας έχει να κάνει με σκληρή φυσική δραστηριότητα γύρο από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Δουλειές οι οποίες από πλευράς γυμναστικής δραστηριότητας περιείχαν σχεδόν καθημερινά άρση βαρών (πχ από σήκωμα βαριών αντικειμένων,) αερόβια άσκηση, από κάλυψη μεγάλων αποστάσεων με τα πόδια(πχ βοσκή κοπαδιών,) ή αναερόβια άσκηση (πχ ανέβασμα λόφου). Η καθημερινότητα πάλι των παιδιών ήταν αρκετά η ίδια, μιας και συμμετείχαν σε αρκετές από τις δουλειές του σπιτιού (συνδυάζοντας δουλειά και παιχνίδι μαζί ) με συνέπεια να γυμνάζονταν και συγχρόνως το σημαντικότερο, μάθαιναν από τους γονείς τους, κάτι το οποίο ήταν και είναι τρομερά σημαντικό για το δέσιμο μεταξύ γονέα και παιδιού. Ερχόμενοι τώρα στα δευτερόλεπτα που τρέχουν αυτήν την στιγμή, οι πραγματικότητες διαφέρουν τρομερά.


Οι γονείς συνήθως εργάζονται σε κάποιον χώρο μακριά από το παιδί τους, χωρίς συνήθως κάποια αξιοσημείωτη φυσική δραστηριότητα στην μέρα τους και η διαπαιδαγώγηση του παιδιού αφήνεται σε χέρια άλλων (ειδικών ; ).Η πληροφορίες που θα μαζέψει το παιδί είναι εντελώς άγνωστες στον γονέα καθώς και οι τρόποι που θα μάθει να αντιμετωπίζει τα πράγματα. Έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα τα παιδιά θα αρχίσουν να μιλάνε διαφορετική "γλώσσα" από τους γονείς με πιθανό αποτέλεσμα το γνωστό χάσμα γενεών το οποίο είναι υγειές από εξελικτικής πλευράς, αλλά είναι όμως και από συναισθηματικής ; …


Στο τέλος μιας τυπικής ημέρας, στα παλιά τα χρόνια φανταζόμαστε όλη την οικογένεια με την φυσική κούραση της ημέρας που έφυγε, να κάθονται μαζί και να συζητάνε. Ενώ μια τυπική μέρα στον παρόντα χρόνο φαίνεται να κλείνει με φαγητό μπροστά στην tv, τρώγοντας μουγκοί, βλέποντας άνοστα τηλεοπτικά σήριαλ. Έτσι χάνεται και το τελευταίο οχυρό διαπαιδαγώγησης να να παλεύει παίζοντας με τα μικρά της μετά το δείπνο και την μητέρα φάλαινα να μαθαίνει στο μικρό της να αναδύεται και να καταδύεται παίζοντας με την θάλασσα. Ένας σημερινός όμως γονιός, με ποίον τρόπο καταφέρνει να μάθει και να παιδέψει τα παιδιά του;


Μια απάντηση που μπορεί να δοθεί μέσα από αυτό είναι το παιχνίδι μέσα από την γυμναστική.


Μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα μιας οικογένειας, σύμμαχος μας μπορεί να γίνει μεταξύ άλλων, το πρωινό βάδισμα, συνοδεύοντας τα παιδιά στο σχολείο. Εάν το σχολείο είναι αρκετά κοντά στο σπίτι μπορούμε εναλλακτικά να προσθέσουμε επιπλέον ένα οικοδομικό τετράγωνο στην διαδρομή μας προς το σχολείο. Αυτό θα μας δώσει χρόνο με το παιδί μας, ο πρωινός περίπατος θα μας τονώσει και θα βοηθήσει το σώμα των παιδιών να ξυπνήσει από τον πρωινό ύπνο και να αποδώσει στα μαθήματα του καλύτερα. Άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι ο αγώνας δρόμου ανεβαίνοντας τα σκαλιά της πολυκατοικίας που μένουμε ( παιδιά από 4-9 ετών ). Ο αγώνας μπορεί να γίνει με στόχο την κατάκτηση κάθε ορόφου, εκεί να κάνουμε ένα διάλλειμα και μετά συνεχίζουμε τον αγώνα παρακινώντας τα παιδιά μας. Αυτό είναι κάτι που θα τονώσει το καρδιοαναπνευστικό μας, θα μας δυναμώσει και θα βοηθήσει το παιδί να προτιμάει την μετακίνηση με φυσική δραστηριότητα και όχι την εύκολη λύση του ασανσέρ ή του αυτοκινήτου.


Στα πλαίσια μετάδοσης ενός πιο αθλητικού τρόπου ζωής, τεράστιο ρόλο παίζουν οι βόλτες στην εξοχή. Μπάλες, ρακέτες, λάστιχα, φρίσμπι, μπούμερανγκ είναι ένα πολύ καλό και φθηνό οπλοστάσιο στον αγώνα κατά της σωματικής αδράνειας. Βασιλιάδες όμως όλων αυτών, τόσο στα ερεθίσματα όσο και στην καρδιά των παιδιών είναι η βόλτα στην εξοχή με ποδήλατο και η κολύμβηση. Ένα σακίδιο με ελαφριά σνακ, φρούτα, χυμούς και νερό και ένα μικρό φαρμακείο είναι ότι χρειαζόσαστε για την πιο απολαυστική και αναζωογονητική στιγμή της εβδομάδας. Όσο για την κολύμβηση μια βόλτα στην θάλασσα ή στο κολυμβητήριο τον χειμώνα είναι άλλη μια πολύ φθηνή και παντοδύναμη λύση με κόστος μόνο τα μαγιό αντηλιακά και πιθανών κάποια πλευστικά βοηθήματα. Μην μείνετε όμως αμέτοχοι σε αυτό! Μην αφήσετε τα παιδιά σας μόνα τους στο ποδήλατο ή στην πισίνα, επιλέξτε ώρες για το κοινό και βουτήξτε μαζί τους στην πισίνα, το παιδί σας θα το λατρέψει ξέροντας ότι μοιράζετε αυτήν την χαρά με κάποιον που αγαπάει!


Υπάρχουν επίσης πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και στο σπίτι σας. Βάλτε μουσική στο ραδιόφωνο και χορέψτε μαζί με τα παιδιά σας μέχρι εξάντλησης!!! Ορίστε μια μέρα χορού την οποία θα τηρείτε κάθε εβδομάδα. Αγοράστε το γνωστό από τα παιδικά μας χρόνια σχοινάκι, ένα για εσάς και ένα για τα παιδιά, τα παιδιά θα ξετρελαθούν παίζοντας μαζί σας και βλέποντας σας να χοροπηδάτε!! Γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο μαζί, σε ένα πρόγραμμα yoga, σε προγράμματα αεροβικής γυμναστικής ή προσλάβετε έναν προσωπικό γυμναστή να αναλάβει το γυμναστικό σας πρόγραμμα τόσο εντός σπιτιού όσο και σε εξωτερικούς χώρους.


Θυμηθείτε, τα παιδιά σήμερα έχουν ευτυχώς ή δυστυχώς να αντιμετωπίσουν και την γοητεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που τρώνε πολύ από τον χρόνο τους και την ενέργεια τους. Είναι στο χέρι κάθε γονέα να μην αφήσει τα παιδιά να αδρανοποιηθούν μπροστά τους και η λύση είναι η φυσική αγωγή και η επαφή με τα παιδιά. Σκεφτείτε αν είναι πιο χρήσιμο στα παιδιά, ένας γονέας που πίνει τον καφέ του στο κυλικείο του γηπέδου ή ένας γονιό που επικοινωνεί παίζοντας αθλούμενος με τα παιδιά του. Μείνετε συντονισμένοι με τα παιδιά σας μέσο της αθλητικής δραστηριότητας!! Περάστε τους τα πανέμορφα μηνύματα του αθλητισμού και θυμηθείτε πάντα!


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X