Γιατί να χειρουργήσω τους κιρσούς μου; thumbnail
Οι κιρσοί, εφόσον εμφανιστούν στα πόδια σας, σταδιακά θα επιδεινώνονται ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών όπως είναι η φλεβική ανεπάρκεια η οποία μπορεί και να είναι αρκετά επικίνδυνη για την υγεία σας. Επομένως θα πρέπει όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από κιρσούς να αναζητούν εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ροή του αίματος στις φλέβες τους.

Γιατί να χειρουργήσω τους κιρσούς μου;

Οι κιρσοί, εφόσον εμφανιστούν στα πόδια σας, σταδιακά θα επιδεινώνονται ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών όπως είναι η φλεβική ανεπάρκεια η οποία μπορεί και να είναι αρκετά επικίνδυνη για την υγεία σας. Επομένως θα πρέπει όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από κιρσούς να αναζητούν εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ροή του αίματος στις φλέβες τους.


Η συντηρητική θεραπεία των κιρσών περιλαμβάνει την χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης σε καθημερινή βάση. Η καθημερινή συμβίωση με τις ελαστικές κάλτσες μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη για την πλειοψηφία των ασθενών, γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται από όλους τους εξειδικευμένους αγγειοχειρουργούς που ασχολούνται σοβαρά με την φλεβολογία. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η συντηρητική θεραπεία των κιρσών με ελαστικές κάλτσες δεν είναι ριζική και μόνιμη θεραπεία αλλά διαρκεί μόνο για όσο καιρό τις φοράει ο ασθενής.


Γιατί να χειρουργηθώ;


Η ριζική θεραπεία των κιρσών είναι επεμβατική. Αν και ο κύριος λόγος για τον οποίο ο ασθενής με κιρσούς θα πρέπει να υποβληθεί σε επεμβατική θεραπεία είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής κυκλοφορίας του φλεβικού αίματος στο πάσχον κάτω άκρο, η ανάγκη για θεραπεία γίνεται ακόμη πιο επιτακτική για τους ακόλουθους λόγους:


Έντονα συμπτώματα


Οι ασθενείς με κιρσούς συχνά παραπονούνται για βάρος στα πόδια, κνησμό, καύσο και εμφάνιση οιδημάτων στα πόδια. Το χαρακτηριστικό είναι ότι το πρωί αισθάνονται τα πόδια τους σχετικά ανάλαφρα ενώ τα συμπτώματα εμφανίζονται και επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το καλοκαίρι είναι σχεδόν πάντα χειρότερα – αυτό σχετίζεται με την ζέστη, η οποία προκαλεί επιπλέον διάταση στις ήδη αυξημένης διαμέτρου φλέβες. Αρκετά συχνά, οι ασθενείς αναφέρουν νυχτερινές κράμπες, οι οποίες μπορούν να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές. Η θεραπεία των κιρσών οδηγεί σε πολύ γρήγορη υποχώρηση των συμπτωμάτων και αισθητή βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών.


Αποφυγή επιπλοκών


Μια από τις πιο σημαντικές επιπλοκές των κιρσών είναι η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα. Αυτή συμβαίνει όταν δημιουργηθεί θρόμβος μέσα σε κιρσό. Η επέκταση του θρόμβου είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακόμη πιο επικίνδυνες καταστάσεις όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Μια ακόμη σημαντική επιπλοκή είναι η κιρσορραγία – η αιμορραγία, δηλαδή, από κιρσό, λόγω τραυματισμού του ευαίσθητου δέρματος που τον καλύπτει. Η πιο σωστή θεραπεία αυτών των επιπλοκών, όπως ισχύει και γενικά στην ιατρική, είναι η πρόληψη με την έγκαιρη ριζική θεραπεία των κιρσών.


Προηγηθείσες επιπλοκές


Κιρσοί που έχουν ήδη δώσει επιπλοκές όπως η θρόμβωση, παρουσιάζουν αρκετά αυξημένες οι πιθανότητες να υποτροπιάσουν, εκθέτοντας τον ασθενή σε αδικαιολόγητους κινδύνους. Η θεραπεία των κιρσών, έστω και καθυστερημένα, οδηγεί σε αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος στο άκρο και σε σημαντική μείωση της πιθανότητας υποτροπής των επιπλοκών.


Αισθητική των ποδιών


Τα πόδια με κιρσούς είναι αντιαισθητικά. Αυτό είναι σημαντικό για τους άνδρες ασθενείς αλλά ακόμη περισσότερο για τις γυναίκες. Η παρουσία κιρσών στα πόδια επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση, προσαρμόζει συμπεριφορές (τρόπο ντυσίματος, συμπεριφορά στις παραλίες το καλοκαίρι) και γενικά έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η σύγχρονη θεραπεία των κιρσών με ενδοαυλικό Laser σε συνδυασμό με τις micro-φλεβεκτομές αποκαθιστούν πλήρως την αισθητική εικόνα των ποδιών καθώς έχουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς τομές και ράμματα και χωρίς σημάδια στο δέρμα.


Η σύγχρονη φλεβολογία έχει να προσφέρει λύσεις, με καλύτερη όλων την ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser, οι οποίες είναι ελάχιστα επεμβατικές, ανώδυνες, ιδιαίτερα αποτελεσματικές και με μεγάλη διάρκεια στο αποτέλεσμα. ethnos.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X