Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος πέους ανά ηλικία (Πίνακας)
Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος πέους ανά ηλικία (Πίνακας)  thumbnail

Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος πέους ανά ηλικία (Πίνακας)


Από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων Θεσσαλονίκη 


Όταν σε ένα τεντωμένο πέος, το μήκος του είναι μικρότερο από 2,5cm –τυπικές αποκλίσεις (SDs) από το μέσο όρο για την ηλικία του άντρα-, αυτό ονομάζεται μικροφαλλία.Σε τελειόμηνα νεογνά, η μέση τιμή του μήκους του πέους είναι 3,5cm.Όταν σε ένα νεογνό το πέος του είναι μικρότερο από 2 έως 2,5 cm (2,5 SDs κάτω του μέσου όρου) θεωρείται ότι έχει μικροφαλλία. Η μέση τιμή του μήκους του πέους σχετίζεται με την ηλικία, και υπάρχουν ειδικοί πίνακες που το καθορίζουν.


Κλασικός πίνακας είναι αυτός των Feldmann και Smith.
ΗλικίαΜήκος Πέους (σε εκατοστά)


(μέσος όρος ± σταθερή απόκλιση)


Πίνακας 1: Πίνακας Feldmann και Smith για την σωστό μέγεθος του πέους

Νεογέννητα3,5±0,40-5 μήνες3,9±0,86-12 μήνες4,3±0,81-2 έτη4,7±0,82-3 έτη5,1±0,93-4 έτη5,5±0,94-5 έτη5,7±0,95-6 έτη6,0±0,96-7 έτη6,1±0,97-8 έτη6,2±1,08-9 έτη6,3±1,09-10 έτη6,3±1,010-11 έτη6,4±1,1Ενήλικες13,3±1,6Συχνά συμβαίνει τα αγόρια στην εφηβεία να ανησυχούν για το μήκος του πέους τους και να προσέρχονται στον γιατρό για αξιολόγηση.


Στην πλειονότητα, έχουν φυσιολογικό πέος, ενώ η παχυσαρκία, που συχνά συνυπάρχει, δίνει την ψευδαίσθηση του μικρού πέους, επειδή αυτό κρύβεται μέσα στο λίπος της ηβικής σύμφυσης (το τριχωτό τρίγωνο πάνω από το πέος).
Τι προκαλεί τη μικροφαλλία;


Εκτός από την ιδιοπαθή μικροφαλλία, την αιτία της οποίας δηλαδή δεν γνωρίζουμε, υπάρχουν και δύο σημαντικές ορμονικές διαταραχές που μπορεί να την προκαλέσουν και οι οποίες είναι:


Υπογοναδοτροπικός υπογοναδισμός
όπου υπάρχει μία ανεπάρκεια στην έκκριση της ορμόνης (GnRH) από τον υποθάλαμο
Υπεργοναδοτροφικός υπογοναδισμός
όπου λόγω βλάβης των όρχεων δεν παράγεται φυσιολογικά η τεστοστερόνη.


Πώς γίνεται η διάγνωση της μικροφαλλίας;


Ο γιατρός θα πρέπει να κάνει μία λεπτομερή κλινική εξέταση, ώστε να μετρηθεί σωστά το μήκος του πέους. Παράλληλα, θα αξιολογηθεί η μορφολογία του και θα αποκλειστούν πιθανές συγγενείς ανωμαλίες, όπως συγγενής κάμψη του πέους που δίνει την εντύπωση μικρού μεγέθους. Θα ακολουθήσει η εκτίμηση των όρχεων, η θέση τους, η σύσταση και το μέγεθός τους.


Αν η κλινική αξιολόγηση κρίνει ότι υπάρχει μικροφαλλία, θα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις αίματος, ώστε να διαγνωστούν πιθανές ορμονικές διαταραχές. Σε αγόρια στα οποία συνυπάρχει κρυψορχία, θα πρέπει να ακολουθήσει η κατάλληλη αντιμετώπιση.
Ποια είναι η θεραπεία της μικροφαλλίας;


Αν διαγνωστεί κάποια ορμονική διαταραχή, το παιδί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ειδικό παιδοενδοκρινολόγο. Με την κατάλληλη χορήγηση ορμονών, θα γίνει προσπάθεια διέγερσης της ανάπτυξης του πέους.


Επειδή η ορμονική θεραπεία συχνά δεν επιτυγχάνει να αυξήσει το μέγεθος του πέους, επινοήθηκαν και εκτελέστηκαν κατά το παρελθόν αρκετές χειρουργικές τεχνικές.


Τα αποτελέσματα δεν ήταν αναμενόμενα, και υπήρχαν αρκετές επιπλοκές, με αποτέλεσμα χειρουργικές αυτές τεχνικές να μην υιοθετηθούν ευρέως στην κλινική πράξη.


Συμπερασματικά, σήμερα δεν υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις που να συστήνονται τεκμηριωμένα για την αντιμετώπιση της μικροφαλλίας.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X