Ηδονοβλεψία: Είναι παθολογική νόσος και γιατί;

Σεξουαλικές διαταραχές: Τι είναι η ηδονοβλεψία;
Οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η ηδονοβλεψία θεωρείται ως διαταραχή της σεξουαλικής προτίμησης.

Τι είναι η ηδονοβλεψία;
Η ηδονοβλεψία αφορά την παρακολούθηση σεξουαλικής δραστηριότητας που διαδραματίζεται μεταξύ άλλων ατόμων με συνοδό σεξουαλική διέγερση. Προκειμένου η παρακολούθηση αυτή να χαρακτηριστεί ως παρεκκλίνουσα θα πρέπει να αφορά παρακολούθηση ανυποψίαστων ατόμων, συνήθως ξένων, που είναι γυμνά ή επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα, και να αποσκοπεί στη σεξουαλική διέγερση. Ο ηδονοβλεψίας συνήθως δεν επιζητά σεξουαλική επαφή με το άτομο το οποίο παρακολουθεί.
Ποια είναι τα διαγνωστικά της κριτήρια;
Για μια περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών, εμφανίζονται επανειλημμένες έντονες διεγερτικές φαντασιώσεις, σεξουαλικές παρορμήσεις ή συμπεριφορές που αφορούν την πράξη της παρατήρησης. Το γυμνό άτομο που παρακολουθείται μπορεί να μην επιδίδεται αναγκαστικά σε σεξουαλική πράξη αλλά μπορεί απλά να ξεντύνεται.
Οι φαντασιώσεις, οι σεξουαλικές παρορμήσεις  και συμπεριφορές στην ηδονοβλεψία, προκαλούν κλινικά σημαντική υποκειμενική ενασχόληση που έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζει και τις κοινωνικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες ως προς την λειτουργικότητα του ηδονοβλεψία. Όπως και στην πλειοψηφία των διαταραχών της σεξουαλικής προτίμησης δεν υπάρχουν ακριβή και αξιόπιστα στοιχεία για την εμφάνισή της. Φαίνεται πάντως ότι το 50% των παραφιλιών εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 18 ετών ενώ οι καταστάσεις αυτές είναι χρόνιες. Για την εμφάνισή τους έχουν ενοχοποιηθεί ψυχοδυναμικοί συμπεριφορικοί και βιολογικοί-γενετικοί παράγοντες καθώς και το θετικό ιστορικό παιδικής κακοποίησης. Η θεραπεία είναι αιτολογική, δηλαδή προσαρμόζεται με το προσωπικό ιστορικό και την αιτία που την έχει προκαλέσει. Η ψυχανάλυση και η ατομική θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να αναγνωρίσει παιδικές συγκρούσεις αλλά και τα συναισθήματα και τις φαντασιώσεις ενώ το άτομο ενισχύεται για να ελέγξει τη συμπεριφορά του.

Σχετικά άρθρα