10 απλές διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος thumbnail
Από την “Δίαιτα των Σπηλαίων” έως τη “Διατροφή - Πρόκληση των 21 ημερών”, υπάρχει μια διατροφική μανία σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους. Αλλά όσο διασκεδαστικές μπορεί να φαίνονται αυτές οι νέες δίαιατες στην αρχή, είναι συχνά δύσκολο να κολλήσει κανείς μαζί τους για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, και ως εκ τούτου λίγοι άνθρωποι θα ωφεληθούν τελικά και θα δουν κάποια μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

10 απλές διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος


Από την “Δίαιτα των Σπηλαίων” έως τη “Διατροφή – Πρόκληση των 21 ημερών”, υπάρχει μια διατροφική μανία σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους. Αλλά όσο διασκεδαστικές μπορεί να φαίνονται αυτές οι νέες δίαιατες στην αρχή, είναι συχνά δύσκολο να κολλήσει κανείς μαζί τους για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, και ως εκ τούτου λίγοι άνθρωποι θα ωφεληθούν τελικά και θα δουν κάποια μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.


Αντί να προσπαθείτε να ακολουθήσετε μία νέα δίαιτα, λοιπόν,  εδώ είναι 15 σοβαρά επιστημονικά στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνες, με συνήθειες που μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσουν τροματικά στην απώλεια βάρους. 


Καταναλώστε τα τρόφιμα που απολαμβάνετε.


Μπορεί να φαίνεται ως μονόδρομος για να χάσετε βάρος να μην τρώτε πλέον τροφές, που θεωρουνται βλαπτικές για τη δίαιτά σας. Από την άλλη “κάτι τέτοιο μπορεί να είναι λάθος και στρέβλωση”, λέει η Lisa Sasson, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο περιοδικό Business Insider. "Αν επιλέξετε μία διατροφή με τροφές που δεν σας αρέσουν, είστε καταδικασμένοι να αποτύχετε", δήλωσε η L.Sasson. Το φαγητό είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Aν κόψετε όλες τις τροφές που σας αρέσουν, τότε μάλλον δεν θα έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. 


2. Το μυστικό κρύβεται στο μέγεθος των μερίδων.


Υπάρχει μια ψυχολογική συνιστώσα για το φαγητό, όταν έχετε στο μυαλό σας να χάσετε βάρος. “Αν επιμεινετε στην σκέψη να χάσετε κιλά και επιμείνετε παράλληλα και στα σωστά μεγέθη μερίδας, θα έχετε κερδίσει τη μισή μάχη”, λέει η καθηγήτρια L.Sassan. Οταν επιμείνετε στην τακτική να τρώτε μικρές μερίδες φαγητού, θα αποφύγετε σίγουρα την υπερκατανάλωση τροφής – η οποία προέκυψε από την δεκαετία του 1970, τότε που άρχισε να αυξάνεται το μέγεθος των μερίδων του φαγητού.  


3. Κοψτε το έτοιμο φαγητό και πάρτε ταπεράκι από το σπίτι.


Το μέγεθος των μερίδων του φαγητού στα αμερικανικά εστιατόρια, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και έχει πλέον αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων σχετικά με το ποιο είναι τελικά το κανονικό γεύμα. 
"Ένας τρόπος για να κρατήσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε υπό έλεγχο είναι να επιμείνετε σε μερίδες φαγητού όχι μεγαλύτερες από το μέγεθος της γροθιάς σας,” λέει η  Elizabeth G.Nabel, διευθύντρια του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος.
Για να ελέγχετε εσείς το μέγεθος της μερίδας σας, παρασκευάστε και πάρτε μαζί σας στη δουλειά το δικό σας φαγητό για το μεσημεριανό σας γεύμα, καθώς τα εστιατόρια θα σας σερβίρουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε.


4. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.


Φυτικές ίνες και πρωτεΐνες αποτελούν τα δύο βασικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να αισθάνεται “χορτάτος”. Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι οι σοκολάτες και τα μπισκότα, περιέχουν μικρές ποσότητες από αυτά τα δύο συστατικά κι έτσι δεν απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό, δήλωσε η διατροφολόγος Lisa Sasson. Αυτός είναι ο λόγος που παραμένετε πεινασμένοι μετά από την κατανάλωση μίας σακούλας τσιπς.
Σε μια παλιότερη μελέτη για την απώλεια βάρους με επίκεντρο τις φυτικές ίνες, τις πρωτεΐνες, και τον κορεσμό, οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Sussex επιχειρηματολόγησαν υπέρ της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που πρέπει να έχουν οι τροφές που καταναλώνουμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, λόγω του πλεονεκτήματος που έχουμε στο να νοιώθουμε “γεμάτοι”, προλαμβάνοντας έτσι την υπερκατανάλωση της τροφής για αντίστοιχα αποτελέσματα. 
Ετσι, σίγουρα η μεσογειακή διατροφή (ελαιόλαδο, ζυμαρικά, χούμους, σαλάτες με αγγούρι και τομάτα κλπ) μπορεί να βοηθήσει στις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και στη μνήμη, αλλά υπάρχει σύμφωνα με τους διατροφολόγους, και ένα άλλο αγνοημένο στοιχείο στη διατροφή αυτή: Δεν είναι τόσο το είδος της διατροφής που ακολουθούν οι άνθρωποι της Μεσογείου, όσο το τί δεν τρώνε. Δηλαδή δεν καταναλώνουν υπερμεγέθεις ποσότητες, αλλά και καθόλου τροποποιημένα γενετικά τρόφιμα. 


6. Πάρτε τις θερμίδες σας από τα τρόφιμα και όχι από τα υγρά.


Οι χυμοί και τα αναψυκτικά μπορεί να έχουν καλύτερη γεύση από το καλό απλό νερό, αλλά οι θερμίδες τους μπορεί να σας προσθέσουν κιλά.
Σε μια μελέτη που περιλάμβανε 173 παχύσαρκες γυναίκες από 25 έως 50 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση των αναψυκτικών με απλό νερό μπορεί να συνδεθεί με την απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από την διατροφή ή ακόμα και την άσκηση.
Η καθηγήτρια διατροφολογίας L.Sasson υποστηρίζει ότι ένα απλό ευέλικτο πρόγραμμα διατροφής και η κατανάλωση νερού αντί αναψυκτικών και χυμών, είναι το μυστικό. 
Σε μια μεγάλη μελέτη που έτρεξε από το 1979 μεχρι το 1996, οι ερευνητές διαπίστωσαν από ένα δείγμα σχεδόν 750 ανθρώπων ηλικίας από 65 ετών και άνω, ότι εκείνοι που έπιναν ποτά διαίτης καθημερινά είχαν 70% μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος της μέσης τους από αυτούς που έπιναν σπάνια ή καθόλου.


8. Φροντίστε τα…εντεροβακτήριά σας.


Τα μικρόβια που ζουν στο στομάχι σας και ονομάζονται μικροβίωμα (microbiome),  διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές στη Σουηδία ανακάλυψαν ένα μαθηματικό τύπο για να βοηθήσουν να βρει ο καθένας το σωστό πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει στο μικροβίωμα του. Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο τύπος αυτός, θα μπορούσε να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να χάσουν βάρος και ενδεχομένως ακόμη και να προλάβουν ορισμένες ασθένειες.
Θέλετε να διαφοροποιήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας; Καταναλώστε ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, και έλαια, προτείνουν οι συγγραφείς της μελέτης.


9. Το νερό είναι το κλειδί.


Το να τρώτε όταν πεινάτε πολύ, μπορεί να σας κάνει να τρώτε περισσότερο. Ένας πιθανός τρόπος για να αποφύγετε το πρόβλημα αυτό, μπορεί να είναι πολύ απλός: η κατανάλωση τουλάχιστον μισού λίτρου νερό, περίπου 30 λεπτά πριν από το κάθε γεύμα σας. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό, πριν από τουλάχιστον ένα ημερήσιο γεύμα τους, έχασαν περίπου 1,2 κιλό παραπάνω από τους υπόλοιπους της μελέτης, που δεν έπιναν νερό πριν από τα γεύματα. Καμία από τις δύο ομάδες δεν ανέφεραν κάποια αλλαγή στον τρόπο άσκησής τους.


10. Ποτέ μην πάτε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ όταν πεινάτε.


Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι πεινασμένοι αγοραστές, προσέφυγαν κατά το 1/3 στο να αγοράσουν πρόχειρο φαγητό από το σούπερ μάρκετ, από τους αγοραστές που έκαναν τα ψώνια τους όταν δεν πεινούσαν.  Έτσι, απλά βεβαιωθείτε ότι είστε ευαισθητοποιημένοι όχι μόνο στο τι τρώτε, αλλά και στο τί αγοράζετε. (koutipandoras.gr) 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X