Σημάδια ότι κάποιος σε ζηλεύει και πώς να του φερθείς  thumbnail

Σημάδια ότι κάποιος σε ζηλεύει και πώς να του φερθείς

Η ζήλεια σε διαφορετικούς τομείς της ζωής μας.


Από την ψυχολόγο Πουλίδη Παυλίνα Πώς εκδηλώνεται η ζήλεια στον ερωτικό τομέα;


Η ζήλεια πολλές φορές λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας προς τον φόβο μην χάσουμε αυτό που έχουμε και πιο συγκεκριμένο στις ερωτικές σχέσεις φόβος μην χάσουμε το αντικείμενο του πόθου. Η ζήλεια που εκδηλώνεται στις ερωτικές σχέσεις πηγάζει από την έλλειψη αυτοπεποίθησης, το αίσθημα ανασφάλειας και κατωτερότητας που μπορεί να χαρακτηρίζει τον ερωτικό μας σύντροφο.


Για παράδειγμα ένας άντρας ζηλεύει ότι έχει να κάνει με το παρελθόν της γυναίκας του και διαρκώς προσπαθεί να αντλήσει πληροφορίες για αυτό. Ένας τρόπος αντιμετώπισης σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να είναι η αποφυγή πληροφόρησης σχετικά με το ερωτικό μας παρελθόν έτσι ώστε να μην πυροδοτήσουμε αισθήματα ζήλειας στο έτερον μας ήμισυ. Αν μπούμε στην διαδικασία να απολογηθούμε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν σκέψεις και συναισθήματα ζήλειας στον σύντροφο μας. Έτσι αναπαράγεται ένας φαύλος κύκλος με βάση την απολογία και δίνονται δικαιώματα στον σύντροφο σας να διαιωνίσει τέτοιες συμπεριφορές.


Πώς εκδηλώνεται η ζήλεια στον χώρο εργασίας;


Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν αισθήματα φθόνου και ζήλειας από έναν κατεξοχήν ανταγωνιστικό χώρο όπως είναι το εργασιακό περιβάλλον. Πολλές φορές παρατηρούμε συγκρουσιακές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων που εργάζονται στην ίδια επιχείρηση και αναρωτιόμαστε γιατί να συμβαίνει αυτό αφού θεωρητικά ο στόχος είναι κοινός. Και όμως μπορεί ο συλλογικός στόχος να είναι κοινός  σε δύο υπαλλήλους που εργάζονται στην ίδια εταιρεία αλλά ο ατομικός στόχος πάντα διαφέρει. ΄Έτσι τα άτομα που κατέχουν ανώτερη θέση θα μπορούσαν να πυροδοτούν αισθήματα ζήλειας και φθόνου προς τους κατώτερους τους μόνο και μόνο λόγω θέσης ισχύος. Έχει παρατηρηθεί πως τα άτομα με υψηλές θέσεις διακατέχονται από αλαζονεία και έπαρση, πιστεύουν ότι είναι μοναδικοί και πολλές φορές απαιτούν από τους άλλους να υποτάσσονται  στην επιτυχία και την δύναμη τους. Αδιαφορούν για τις δυσκολίες των “κατωτέρων” και δεν διατίθενται να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων. Με λίγα λόγια δεν είναι η θέση που κατέχουν αλλά η συμπεριφορά αλλάζει κατακτώντας αυτή την θέση. Έτσι προκαλούν την εκδήλωση φθονερών συναισθημάτων από τους κατώτερους συναδέλφους λόγω του μη συνεργατικού μοντέλου που πρώτοι εκείνοι δεν ακολούθησαν.


Ένας τρόπος λοιπόν για να προλάβουμε τα συναισθήματα ζήλεια αλλά και για να τα αντιμετωπίσουμε είναι η συνεργασία και ο σεβασμός. Βοηθώντας τον άλλον να επεξεργαστεί νέα δεδομένα και να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε ένα κοινό εργασιακό περιβάλλον κερδίζουμε την συμπάθεια του και δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να αναπτυχθεί μια υγιής εργασιακή σχέση και πάνω απ’ όλα μια σχέση χωρίς ζήλεια.


Πως εκδηλώνεται η ζήλια σε μια φιλία;


Η ζήλια και ο φθόνος είναι συναισθήματα που δηλητηριάζουν τις ψυχές των ανθρώπων. Σύμφωνα με τον Φρόιντ όμως υπάρχει και φυσιολογική ζήλεια που λίγο πολύ κάποια στιγμή εμφανίζεται στην ζωή όλων μας. Η ζήλεια δημιουργείται από συμπεριφορές τρίτων. Η φυσιολογική ζήλεια εμφανίζεται και εκλείπει χωρίς να γίνετε ορατή στην συμπεριφορά των ανθρώπων. Έτσι θα μπορούσε να κάνει και την εμφάνιση της μέσα σε μια φιλία. Για παράδειγμα σε μια στιγμή προσωπικής ανέλιξης και επαγγελματικής επιτυχίας αν ο φίλος μας δεν βρίσκετε στην ίδια φάση θα μπορούσε να αισθανθεί ζήλια για αυτά που κατέχουμε και εκείνος όχι.


Αν και εφόσον γίνουν ορατά τα αισθήματα ζήλιας καλό θα ήταν πριν τον απομακρύνουμε να προσπαθήσουμε να ακούσουμε προσεκτικά τους προβληματισμούς του. Βοηθώντας τον να νιώσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να προσπαθήσει να επιτύχει τους προσωπικούς του στόχους. Σημαντικό είναι να του επισημάνουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν βοηθά η σύγκριση με τους φίλους του. Αυτό που έχει σημασία είναι να βελτιωνόμαστε καθημερινά και να εξελισσόμαστε όλο και περισσότερο σε όλους τους τομείς της ζωής μας.


 


Πώς εκδηλώνεται η ζήλια στην οικογένεια;


Πολλές φορές οι άνθρωποι ζηλεύουν την οικονομική επιφάνεια και τα υλικά αγαθά που έχουν οι άλλοι σε αντίθεση με εκείνους. Μέχρι ένα σημείο θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό είναι αυτό που λέμε ζήλια με την «καλή έννοια» αν όμως η ζήλεια αυξηθεί και εκδηλωθεί με συμπεριφορές φθόνου τότε μιλάμε για παθολογική κατάσταση. Μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να διαφοροποιηθούν τα κοινωνικό οικονομικά επίπεδα των μελών της καθώς  μεγαλώνοντας τα παιδιά και γινόμενοι πια ενήλικες εξελίσσονται σε όλους τους τομείς της ζωής τους ο καθένας με διαφορετικό τρόπο.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μπορούσε αναφερθεί για την ζήλια στην οικογένεια είναι η διαχείριση της κληρονομίας μεταξύ δύο αδερφιών. Η έντονη επιθυμία για την κατάκτηση της περιουσίας και ο φόβος ότι θα χάσουν χρήματα που τους ανήκουν  οδηγεί στην ρήξη. Αναδύονται αισθήματα ζήλειας προς τα αδέρφια μας τα οποία πυροδοτήθηκαν από ένα εξωτερικό ερέθισμα όπως είναι  «το χρήμα».


Για αυτό λοιπόν πριν ζηλέψετε τα ίδια σας  τα αδέρφια  καλό θα ήταν να αναλογιστείτε ότι κάποτε μοιραστήκατε τα πρώτα σας βήματα μαζί τους και ήταν εκείνοι που σας έδωσαν το χέρι για να στηριχτείτε πάνω τους. Η αγάπη και το μοίρασμα που βιώσατε από τα πρώτα χρόνια της ζωής σας είναι ένας πολύ καλός λόγος για να το ξανά σκεφτείτε πριν συμπεριφερθείτε με ζήλια στα ίδια σας τα αδέρφια. Το βίωμα που είχατε από μικρά παιδία μοιράζοντας τα παιχνίδια σας ήρθε η ώρα να το εφαρμόσετέ και σαν ενήλικες κληρονόμοι, των  ίδιων  σας των γονέων.


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X