Κινδυνεύω από βουλιμία; Κάνε στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις thumbnail
Όλοι έχουμε περάσει από εκεί: πέφτουμε στο φαγητό όταν αισθανόμαστε μόνοι, βαριεστημένοι, ή αγχωμένοι. Αλλά όταν πρόκειται για βουλιμία η υπερφαγία μοιάζει περισσότερο με καταναγκασμό. Και αντί να τρώει κανείς κανονικά για να νιώσει καλύτερα, τιμωρεί το εαυτό του με εμετούς, δίαιτα ή άσκηση για να απαλλαγεί από θερμίδες.

Κινδυνεύω από βουλιμία; Κάνε στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις

Όλοι έχουμε περάσει από εκεί: πέφτουμε στο φαγητό όταν αισθανόμαστε μόνοι, βαριεστημένοι, ή αγχωμένοι. Αλλά όταν πρόκειται για βουλιμία η υπερφαγία μοιάζει περισσότερο με καταναγκασμό. Και αντί να τρώει κανείς κανονικά για να νιώσει καλύτερα, τιμωρεί το εαυτό του με εμετούς, δίαιτα ή άσκηση για να απαλλαγεί από θερμίδες.


Ο φαύλος κύκλος υπερφαγίας και εμετών είναι βαρύ τίμημα για το σώμα και την συναισθηματική υγεία. Αλλά ο κύκλος μπορεί να σπάσει. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να αναπτύξει κανείς υγιέστερη σχέση με το φαγητό και να ξεπεράσει τα συναισθήματα άγχους, ενοχής και ντροπής.


Από την ψυχολόγο, Ειρήνη Παταργιά selfcare.grΤι είναι ψυχογενής βουλιμία


Η ψυχογενής βουλιμία (συνήθως χρησιμοποιούμε απλά τον όρο «βουλιμία» είναι μία ανωμαλία της διατροφής που χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια υπερφαγίας, που ακολουθούνται από τις λεγόμενες «αντισταθμιστικές συμπεριφορές», συμπεριφορές δηλαδή για την αποφυγή προσθήκης βάρους (όπως είναι ο εμετός, η λήψη καθαρκτικών, κλπ). Προσβάλλει γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών.


Οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές είναι δύο τύπων:


α) οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές καθαρκτικού τύπου που περιλαμβάνουν τα καθαρκτικά, την πρόκληση εμετού, τα διουρητικά, την κατάχρηση της ινσουλίνης, και τη λήψη σιροπιού που προκαλεί εμετό


β) οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές μη καθαρκτικού τύπου που περιλαμβάνουν την νηστεία, την υπερβολική άσκηση ή τις διάφορες εντατικές δίαιτες.
Τα διαγνωστικά κριτήρια της βουλιμίας είναι τα ακόλουθα τρία:


Το άτομο πρέπει να σημειώνει επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας όπου καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού με την ταυτόχρονη αίσθηση της απώλειας του ελέγχου.


Το άτομο πρέπει να υιοθετεί μία ή περισσότερες αντισταθμιστικές συμπεριφορές για να ελέγξει το βάρος του.


Υπερβολική ενασχόληση με τη σημασία της εικόνας του σώματος και του βάρους


Έχω βουλιμία;Κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις.


Όσες περισσότερες θετικές απαντήσεις σημειώσεις, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχεις να υποφέρεις από βουλιμία ή κάποια άλλη διατροφική διαταραχή.


• Έχεις έμμονη ιδέα με το σώμα σου και το βάρος σου?


• Το φαγητό και η δίαιτα «κυριαρχούν» την ζωή σου?


• Φοβάσαι ότι όταν θα αρχίσεις να τρως δεν θα μπορείς να σταματήσεις?


• Τρως καμιά φορά έως ότου αισθανθείς «άρρωστος» από το πολύ φαγητό?


• Αισθάνεσαι ένοχος, ντροπιασμένος ή καταθλιμμένος μετά το φαγητό?


• Κάνεις εμετούς ή παίρνεις καθαρκτικά για να ελέγξεις το βάρος σου?
Ο κύκλος της υπερφαγίας και αποβολής τροφής


Η δίαιτα πυροδοτεί τον καταστρεπτικό βουλιμικό κύκλο της υπερφαγίας και αποβολής τροφής. Όταν λιμοκτονείτε το σώμα σας αποκρίνεται με ισχυρή ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό – είναι ο τρόπος του για να ζητήσει την απαιτούμενη τροφή.


Καθώς η ένταση, η πείνα και τα αισθήματα αποστέρησης δημιουργούνται, ο καταναγκασμός για τροφή γίνεται πολύ ισχυρός για να αντισταθεί κανείς: τρώει ένα "απαγορευμένο" φαγητό και σπάει ένα διαιτητικός κανόνας. Με μία νοοτροπία του «όλα ή τίποτε», αισθάνεται ότι κάθε «παραστράτημα» είναι πλήρης αποτυχία. Μετά από μια μπουκιά παγωτό, μπορεί για παράδειγμα να σκεφτεί κανείς "τα έκανα μαντάρα, ας το φάω όλο και μετά θα πάω να κάνω εμετό».


Δυστυχώς η ανακούφιση που φέρνει ο εμετός διαρκεί ελάχιστα. Αμέσως μετά, έρχεται η ενοχή και η σιχαμάρα.


Ο εμετός το μόνο που κάνει είναι ότι ενισχύει την υπερφαγία. Αν και μπορεί να πει κάποιος στον εαυτό του, καθώς ξεκινά μία νέα δίαιτα, ότι αυτή είναι η τελευταία φορά, στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει μια φωνή που του λέει ότι πάντα θα μπορεί να κάνει εμετό ή να πάρει καθαρκτικά εάν ξαναχάσει τον έλεγχο.


Αίτια
• Χαμηλή αυτοπεποίθηση


• Κατάθλιψη


• Στρεσσογόνες καταστάσεις (πχ. διαζύγιο, μετακόμιση, θάνατος κάποιου αγαπημένου ανθρώπου, κλπ)


• Στοιχεία της προσωπικότητας (πχ. τελειομανία)


• Άλλα ψυχολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα μετατραυματική διαταραχή, ψυχαναγκαστική διαταραχή κλπ.


• Κοινωνικές πιέσεις


• Εφηβεία


• Γενετική προδιάθεση


• Ιστορικό διαταραχών διατροφής μέσα στην οικογένεια
Ο εμετός ΔΕΝ εμποδίζει την αύξηση του βάρους


Ο εμετός δεν είναι αποτελεσματικός για να απαλλαγεί κανείς από θερμίδες, πράγμα που είναι η αιτία που οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από βουλιμία καταλήγουν στο να βάλουν βάρος με τον χρόνο. Ο εμετός αμέσως μετά το φαγητό θα μειώσει στο 50% τις θερμίδες που καταναλώθηκαν στην καλύτερη περίπτωση και συχνά ακόμη λιγότερο. Αυτό οφείλεται στο ότι η απορρόφηση θερμίδων αρχίζει την στιγμή που μπαίνει το φαγητό στο στόμα. Τα καθαρκτικά και διουρητικά είναι ακόμη λιγότερο αποτελεσματικά. Τα καθαρκτικά αποβάλλουν μόνο το 10% των θερμίδων που έχουν φαγωθεί, και τα διουρητικά δεν κάνουν τίποτε απολύτως. Μπορεί να ζυγίζει κανείς λιγότερο αφού τα πάρει, αλλά ο μικρότερος αριθμός στην ζυγαριά οφείλεται στην απώλεια νερού, όχι σε πραγματική απώλεια βάρους.
Ενδείξεις και Συμπτώματα Βουλιμίας


Εάν υποφέρει κανείς από βουλιμία, πιθανότατα να έχει προσπαθήσει να κάνει τα πάντα για να κρύψει τις βουλιμικές του συνήθειες. Είναι φυσικά ανθρώπινο να αισθάνεται κανείς ντροπή για την αδυναμία του να μην ελέγχει τον εαυτό του στο φαγητό, έτσι κατά πάσα πιθανότητα καταλήγει να τρώει μόνος του. Εάν φάει για παράδειγμα ένα κουτί λουκουμάδες, θα τους αντικαταστήσει έτσι ώστε οι φίλοι του ή η οικογένειά του να μην το καταλάβουν. Όταν αγοράζει φαγητό για βουλιμία, πιθανόν να αγοράζει σε τέσσερα διαφορετικά καταστήματα έτσι ώστε ο πωλητής να μην υποψιαστεί. Αλλά παρά την μυστική ζωή του, αυτοί που ζουν κοντά στο άτομο αυτό θα αισθάνονται ότι κάτι πάει στραβά.


νδείξεις Βουλιμίας και Συμπτώματα


• Έλλειψη ελέγχου για το φαγητό- Ανικανότητα να σταματήσεις να τρως. Τρως έως ότου φτάσεις στο σημείο φυσικής δυσφορίας και πόνου.


• Μυστικότητα γύρω από το φαγητό – πηγαίνεις στην κουζίνα αφού όλοι έχουν πάει στο κρεβάτι τους. Πηγαίνεις έξω μόνη για απρόσμενη ζήτηση φαγητού. Θέλεις να τρως μόνος σου.


• Τρως ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς να έχεις εμφανή αλλαγή βάρους


• Εξαφάνιση φαγητού, πολλές άδειες συσκευασίες ή δοχεία φαγητού στα σκουπίδια, ή κρυμμένα πρόχειρα φαγητά


• Εναλλαγή μεταξύ υπερφαγίας και διαίτης – σπάνια τρως κανονικά γεύματα. Είναι όλα ή τίποτε όταν πρόκειται για το φαγητό


Ενδείξεις αποβολής φαγητού και συμπτώματα


• Πηγαίνεις στο μπάνιο μετά από γεύματα – Συχνά εξαφανίζεσαι μετά από γεύματα ή πας μια βόλτα στο μπάνιο για να κάνεις εμετό. Μπορεί να τρέχει το νερό για να κρύβει το θόρυβο του εμετού.


• Χρησιμοποιείς καθαρκτικά, διουρητικά, σιρόπι που προκαλεί εμετό μετά το φαγητό. Μπορεί επίσης να παίρνεις χάπια διαίτης ή να χρησιμοποιείς σάουνα για "να βγάλεις με ιδρώτα" βάρος από νερό.


• Μυρωδιά εμετού -Το μπάνιο ή ο άνθρωπος μπορεί να μυρίζει σαν εμετό. Προσπαθούν να καλύψουν την μυρωδιά με στοματικό υγρό, άρωμα, ανανεωτικό χώρου, τσίχλα ή μέντες.


• Εξοντωτική άσκηση
Αποτελέσματα βουλιμίας


Όταν ζεις με βουλιμία, βάζεις το σώμα σου- και ακόμη και την ζωή σου- σε κίνδυνο. Η πιο επικίνδυνη παρενέργεια της βουλιμίας είναι η αφυδάτωση που οφείλεται στην αποβολή τροφής. Εμετός, καθαρκτικά και διουρητικά, σιρόπια που προκαλούν εμετό μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία ηλεκτρολυτών στο σώμα, συχνότερα υπό την μορφή χαμηλών επιπέδων καλίου. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου πυροδοτούν ένα ευρύ φάσμα από συμπτώματα που κυμαίνονται από λήθαργο και νεφελώδη σκέψη έως ανώμαλο καρδιακό ρυθμό και θάνατο. Με τον χρόνο χαμηλά επίπεδα καλίου μπορούν να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.


 [fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X