Τι συμβαίνει όταν το παιδί ζητά πανάκριβα πράγματα από τους γονείς thumbnail

ΓΙΩΤΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΜΑΣ

Τι συμβαίνει όταν το παιδί ζητά πανάκριβα πράγματα από τους γονείς

Αναγνώστριά μας ρωτά: 

 

Με τον σύζυγό μου είμαστε γονείς 13χρονων τρίδυμων κοριτσιών πολύ διαφορετικών ως προσωπικότητες. Όλα αυτά τα χρόνια το μεγάλωμά τους ήταν μεν δύσκολο με πολλές όμως χαρές και πάντα έχουν την αγάπη το ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή μας Τον τελευταίο χρόνο η συμπεριφορά της μεσαίας έχει αλλάξει δραματικά. Παιδί ευαίσθητο και τρυφερό που όμως ξαφνικά απαιτεί αγορές πανάκριβων ηλεκτρονικών που δεν κάναμε ενός ζεύγους παπαγάλων που αποκτήσαμεή ταξιδιών στο εξωτερικό ενώ γνωρίζει ότι η παρούσα οικονομική μας κατάσταση δεν το επιτρέπει. Σημασία δεν φαίνονται να έχουν γιαυτή όσα προσφέρουμε με τον πατέρα της αλλά όσα θέλει και αδίκως κατά την άποψή της δεν έχει Συχνά απευθύνει το λόγο μόνο για να της πούμε πού κανονίσαμε να πάμε για διασκέδαση Η στενοχώρια όλων μας για τη βαριά ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο σπίτι φαίνεται να την αφήνει αδιάφορη. Δυστυχώς η ζωή δεν είναι μόνο διασκέδαση. Δοκιμάσαμε να εξηγήσουμε να συμβουλέψουμε για την σχολική της επίδοση που ακολουθεί πτωτική πορεία να μαλώσουμε να τιμωρήσουμε με στέρηση κάποιας εξόδου τίποτα δεν φέρνει αποτέλεσμα ικανό να απομακρύνει μια συνεχή γκρίνια κλάματα από μέρους της και εκνευρισμό για τη συμπεριφορά της από τα άλλα δύο κορίτσια. Θα εκτιμούσα πολύ μια απάντησή σας για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Η γκρίνια της είναι πλέον συνεχής είτε βγαίνουμε έξω είτε έχουμε κόσμο στο σπίτι Σας ευχαριστώ

 

Αγαπητοί γονείς, 

Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε το αντιμετωπίζουν συχνά πολλοί γονείς  που έχουν παιδιά στην εφηβεία. Κάποιες ευαισθησίες του χαρακτήρα τους εκφράζονται πιο έντονα αυτή την περίοδο. Οσον αφορά τώρα την κόρη σας, το πιο πιθανό είναι αυτή η συμπεριφορά της να  δείχνει μια μεγαλύτερη αγωνία, από ότι συνήθως δείχνουν όλα τα παιδιά, για το αν την αγαπάτε η οχι. Προσπαθεί να επιβεβαιώσει μέσα της την αγάπη σας ζητώντας όλο και περισσότερα υλικά αγαθά. Όμως η ικανοποίηση αυτών των επιθυμιών φερνει μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Έτσι ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται αυξάνοντας τις απαιτήσεις αλλά και τον εκνευρισμό και το θυμό όλων σας στο σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ψάχνει και τελικά αυτό που εισπράττει είναι απόρριψη.

 

Για να βγείτε από αυτόν το φαύλο κύκλο χρειάζεται πρώτα πρώτα να προσπαθήσετε να δείτε το όλο θέμα από την ψυχική και όχι την υλική  πλευρά. Τι γίνεται με τα συναισθήματα μέσα στο σπίτι; Πόσο όλη αυτή η γκρίνια της κόρης σας επηρεάζει το συναίσθημά σας και τελικά χάνετε την ψυχραιμία σας και εισπράττει λάθος απόρριψη;Ακόμη πρέπει να εξετάσετε και το ενδεχόμενο μήπως κάποια άλλα προβλήματα που αφορούν τους γονείς  σας κάνουν πραγματικά να είστε κάπως απόμακροι με τα κορίτσια σας, αλλά  τελικά αντιδρά σε αυτο μόνο η πιο ευαίσθητη κόρης σας? Έχοντας αυτά στο μυαλό σας εκείνο που χρειάζεται κυρίως είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να μην παρασειρεστε απο εκνευρισμό και θυμό. Παράλληλα μην ικανοποιείτε τις υπερβολικές υλικές απαιτήσεις αλλά προσπαθείςτε να καταλάβετε πως αισθάνεται οταν αντιδρά έτσι.

 

Απευθυνόμενος τώρα σε όλους τους γονείς μπορούμε να πούμε ότι όλη αυτή η αντιμετώπιση θα βοηθήσει σιγά σιγά να υποχωρήσουν οι εντάσεις και η ανασφάλεια. Όμως εάν αυτή η κατάσταση δεν υποχωρεί και συνεχίζει να εντείνεται τοτε χρειάζεται η παρέμβαση ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Μια τέτοια κίνηση δεν χρειάζεται να πανικοβάλει τους γονείς ενω είναι αλήθεια ότι πολλά τέτοια ψυχολογικά θέματα της εφηβείας δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν από αυτούς.    

 

Γενικότερα η εφηβεία προκαλεί  αναστάτωση και αλλαγές και στο σώμα και στην ψυχική ζωή των παιδιών και αλλαγές στην προσωπικότητά τους. Συνήθως η αναστάτωση αυτή υποχωρεί με το πέρασμα της εφηβείας. Σε κάποια παιδιά όμως το πρόβλημα τους δεν είναι απλώς η εφηβεία αλλά και κάποιες αδυναμίες η ευαισθησίες του χαρακτήρα τους. Αυτές οι ευαισθησίες υπήρχαν από μικρότερη ηλικία και με την ενταςη της εφηβείας βγαίνουν στην επιφάνεια και πολλές φορές χρειάζονται την παρέμβαση ενός ειδικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο οι ψυχικές δυσκολίες να αντιμετωπιστούν διότι διαφορετικά χρονίζουν και οργανώνονται σε νευρώσεις, που θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να θεραπευτούν σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

Δημήτρης  Τ. 

Παιδοψυχίατρος

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X