Μέτρα για την πρόληψη της γρίπης από το υπ. Υγείας thumbnail
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ασθενών που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές της γρίπης, αλλά εξαιτίας των αυξημένων αναγκών για κρεβάτια ΜΕΘ που είναι πλέον δυσεύρετα.

Μέτρα για την πρόληψη της γρίπης από το υπ. Υγείας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ασθενών που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές της γρίπης, αλλά εξαιτίας των αυξημένων αναγκών για κρεβάτια ΜΕΘ που είναι πλέον δυσεύρετα.


Σύμφωνα με τα στοιχία, μέχρι σήμερα 34 άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους σε ηλικία κάτω των 60 ετών, έχουν πεθάνει από επιπλοκές κυρίως του ιού Η1Ν1, ενώ τουλάχιστον 80 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.


Όπως έγινε γνωστό είναι πολύ μικρό το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί για γρίπη, με αποτέλεσμα να μεταδίδεται πιο γρήγορα ο ιός και να μην προστατεύονται επαρκώς οι ευπαθείς ομάδες από τις επιπλοκές της γρίπης.


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος είπε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας διαχειρίζεται τα περιστατικά χωρίς προβλήματα και ότι έχει εκδοθεί εγκύκλιος στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η ανάγκη για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.


Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.


Σύμφωναμε τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και είναι πολύ πιθανό τα περιστατικά να αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και να κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.


Επιθετικό στέλεχος του ιού


Καθώς το στέλεχος της γρίπης που ενδημεί φέτος στη χώρα μας είναι πιο επιθετικό και ευθύνεται για αρκετές από τις επιπλοκές των ασθενών, αλλά και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, έχει προταθεί και η χρήση κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ.


Επίσης, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου.


Μέτρα πρόληψης


Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων. Για τον λόγο αυτό υπενθυμίζει τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης:


1) Τήρηση των μέτρων υγιεινής: συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.


Τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, πρέπει να απομονώνονται οικειοθελώς και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.


2) Συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.


Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.


Ομάδες υψηλού κινδύνου


Ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες: άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:


- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες


- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές


- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).


- Μεταμόσχευση οργάνων


- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)


- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα


- Χρόνια νεφροπάθεια


Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από νευρομυϊκά νοσήματα, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες, οι θηλάζουσες.


Επίσης τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)>40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.


Σχολεία και νοσοκομεία


Προσεκτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών, ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.


Επαγρύπνηση χρειάζεται και από τους κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.), και από τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).


Φαρμακευτική αγωγή


Επίσης αναφέρεται ότι η «έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης» είναι σημαντική σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο υπενθυμίζει ότι η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμα και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές.


Τέλος, έπειτα από πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος του τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς και στη δωρεάν διάθεση των αντιικών φαρμάκων tamiflu και relenza από τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά φαρμακεία.
efsyn.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X