Τα χαρακτηριστικά των άπληστων ανθρώπων: Γιατί μαζεύουν χρήμα;  thumbnail
Η απληστία εξ'ορισμού σημαίνει η ακόρεστη επιθυμία κάποιου για κάτι, η λέξη αυτή χωρίζεται σε δύο μέρη στο Α το στερητικό και το πληστός, που σημαίνει γεμάτος. Κάποτε ο Αινστάιν είχε πει χαρακτηριστικά πως οι τρεις δυνάμεις που οδηγούν τον κόσμο είναι η ανοησία, ο φόβος και η απληστία. Στις μέρες μας είναι αποδεδειγμένο ότι μεγαλύτερη μερίδα του πλούτου μαζεύεται στα χέρια των πολύ λίγων και οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η τεχνολογία τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει ακόμα περισσότερο χρήμα στους λίγους ενός στους πολλούς θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια ξυπνώντας δυστυχώς σε κάποιους ανθρώπους την σκέψη, για παιχνίδια Συνομωσίας που παίζονται στις πλάτες των πολλών και σε άλλους την ανάγκη να γίνουν και εκείνοι αρκετά άπληστοι ως αξία και ιδανικό για να πετύχουν τους στόχους τους, λανθασμένες δηλαδή εντυπώσεις που έχουν την βάση τους στον ανθρώπινο φόβο.

Τα χαρακτηριστικά των άπληστων ανθρώπων: Γιατί μαζεύουν χρήμα;

Είναι αλήθεια: 62 άνθρωποι κατέχουν όσο πλούτο έχει ο μισός πληθυσμός της Γης,(3.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή). Οι περιουσίες τους δε έχουν αυξηθεί κατά 44% από το 2010 μέχρι σήμερα ενώ την ίδια στιγμή οι φτωχότεροι έχουν απολέσει το 41% της περιουσίας τους σύμφωνα με έρευνα της Oxfam International, οργανισμού που εδρεύει στην Αμερική και μάχεται κατά της φτώχειας και του υποσιτισμού.   Oι «εξουσιαστές» προέρχονται από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τη  Σαουδική Αραβία.


«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή» δηλώνει η διευθύντρια της Oxfam, Γουίνι Μπιάνιμα.  Χρήμα και αριθμοί. Μπερδευτήκατε; Ίσως όχι μιας και το θανάσιμο αμάρτημα της απληστίας δε βρίσκεται πάντα τόσο μακριά μας. Δεν είναι μόνο οι δισεκατομμυριούχοι που το διαπράττουν: Πόσες φορές δεν έχετε συναντήσει στον ευρύτερο κοινωνικό σας κύκλο τον τύπο του ανθρώπου που συσσωρεύει χρήματα, αρνούμενος όχι να προσφέρει αλλά ακόμα και να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις; Η απληστία διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα. Γιατί κάποιοι άνθρωποι συσσωρεύουν χρήμα με τόση μανία; Ο λαός συνηθίζει να εμπαίζει αυτή τη συμπεριφορά με τη φράση «Μα καλά, στον τάφο του θα τα πάρει»; Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει στην ψυχή των ανθρώπων αυτών με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή Νίκου Βαμβακάρη. Νικόλαος Βαμβακάρης


 "Η απληστία εξορισμού σημαίνει η ακόρεστη επιθυμία κάποιου για κάτι, η λέξη αυτή χωρίζεται σε δύο μέρη στο Α το στερητικό και το πληστός, που σημαίνει γεμάτος. Κάποτε ο Αϊνστάιν είχε πει χαρακτηριστικά πως οι τρεις δυνάμεις που οδηγούν τον κόσμο είναι η ανοησία, ο φόβος και η απληστία. Στις μέρες μας είναι αποδεδειγμένο ότι μεγαλύτερη μερίδα του πλούτου μαζεύεται στα χέρια των πολύ λίγων και οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η τεχνολογία τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει ακόμα περισσότερο χρήμα στους λίγους ενός στους πολλούς θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια ξυπνώντας δυστυχώς  σε κάποιους ανθρώπους την σκέψη, για παιχνίδια Συνομωσίας που παίζονται στις πλάτες των πολλών και σε άλλους την ανάγκη να γίνουν και εκείνοι αρκετά άπληστοι ως αξία και ιδανικό  για να πετύχουν τους στόχους τους, λανθασμένες δηλαδή εντυπώσεις που έχουν την βάση τους στον ανθρώπινο φόβο.


Μία πολύ ωραία επεξήγηση για το φαινόμενο της ανθρώπινης  απληστίας έρχεται μέσα από την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον Αριστοτέλη, σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του, οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζουν την τάση τους για πλούτο, κατανοώντας ότι  τα χρήματα είναι ενα μέσον για την επίτευξη των στόχων μας, άρα όταν κάποιος κάνει μια αγορά θα πρέπει το αντικείμενο που επιλέγει να έχει μεγαλύτερη αξία από το ποσόν το οποίο δαπανήθηκε , αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα το έχει πραγματική ανάγκη.Με τον ίδιο τρόπο αν σκεφτούμε το σήμερα και την εποχή της απληστίας στην οποία ζούμε, καταλαβαίνουμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του να είναι κάποιος ελεύθερος, από την ανάγκη του για πλούτο είναι η ίδια του η τάση για απληστία και " ασφάλεια".


Είτε λοιπόν η απληστία αναφέρεται στην ύλη, είτε αναφέρεται στο πνεύμα το κύριο γνώρισμα της είναι κάτι παραπάνω απο την ανάγκη του ανθρώπου να είναι ασφαλής.


Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την ασφάλεια και αυτό είναι φυσιολογικό, αν σκεφτεί κανείς  τον τρόπο και τις αξίες με τις οποίες έχουμε μεγαλώσει, από την άλλη όμως πλευρά το να είναι κάποιος εφησυχασμένος στις δάφνες του άθελα του διογκώνει το αίσθημα της απληστίας και έτσι τον διαφθείρει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί άνθρωποι γύρω μας, ίσως και εσείς οι ίδιοι που διαβάζετε αυτό το άρθρο σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής, όπως για παράδειγμα ένα πρόβλημα υγείας, αναθεωρείται συνολικά την στάση σας απέναντί στο χρήμα και τον πλούτο, αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να μας κρατήσει μακριά από την απληστία, διότι πολύ σύντομα επανέρχεται η ανησυχία και ανασφάλεια για το ίδιο μας το μέλλον.


Όλα τα παραπάνω δείχνουν τον φόβο των ανθρώπων απέναντι στον θάνατο και κυρίως τον αποπροσανατολισμό τους από τις αξίες, μέσω του υπέρμετρου εγωισμού και της κουφόηχης φιλοδοξίας. Οι άνθρωποι λοιπόν μπερδεμένοι δεν θέτουν όρια σε αυτό που ονομάζουμε ανάγκη για επιβίωση, δεν καθορίζουν δηλαδή μία ευρύτερη σκέψη αλλά και γνώση της παρούσας κατάστασης της ζωής τους.


Αν λοιπόν κάποια στιγμή στη ζωή σας πέσετε στην παγίδα της απληστίας, να θυμάστε  ότι στο βάθος της ψυχής ελλοχεύει η άγνοια και ο φόβος, τα οποία προκαλούν σύγχυση ανεβάζοντας τον πήχη των ανεκπλήρωτων επιθυμιών ψηλά, ρίχνοντας έτσι την ουσία των ανθρώπινων ονείρων".


 


 


Δημοσιογραφική επιμέλεια Κολέτσος Γιώργος 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X