Χωριάτικη κότα αλανιάρα κοκκινιστή με μακαρόνια

<p> </p>
<ul class="ingredients">
<ul class="ingredients">
<li><span><strong>1</strong> <span>κότα ή ένα κοτόπουλο κομμένο σε 6 η 8 κομμάτια</span></span></li>
<li><span><strong>4 κ.σ. </strong><span>ελαιόλαδο</span></span></li>
<li><span><strong>2- 3 κ.σ.</strong> <span>αλεύρι</span></span></li>
<li><span><strong>1 κλωνάρι </strong><span>φρέσκο δεντρολίβανο</span></span></li>
<li><span><strong>1 κλωνάρι </strong><span>φρέσκο θυμάρι</span></span></li>
<li><span><strong>2 σκ.</strong> <span>σκόρδο</span></span></li>
<li><span><strong>1</strong> <span>δαφνόφυλλο</span></span></li>
<li><span><strong>1</strong> <span>μικρό κρεμμύδι</span></span></li>
<li><span><strong>1</strong> <span>καρότο</span></span></li>
<li><span><strong>1</strong> <span>κλωνάρι σέλερι</span></span></li>
<li><span><strong>2/3 φλ.</strong> <span>λευκό ξηρό κρασί</span></span></li>
<li><span><strong>2</strong> <span>συσκευασίες ολόκληρα ντοματάκια αποφλοιωμένα </span></span></li>
<li><span><strong></strong><span>τυρί τριμμένο για μακαρόνια</span></span></li>
<li><span><strong>1</strong> <span>πακέτο μακαρόνια</span></span></li>
<li><span><strong></strong><span>αλάτι</span></span></li>
<li><span><strong></strong><span>φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></span></li>
</ul>
</ul>
<div>
<div class="time"><span>Εκτέλεση</span></div>
<div id="fragment-1" class="news_body"><span>Αφήνουμε το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ταμπονάρουμε καλά να στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί. Το βάζουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε να πουδραριστεί η κότα. <br />Σε φαρδιά και ρηχή (πλασοτέ) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά θωρακίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Θέλουμε να κάνει ωραία κρούστα ρόδινη πρώτα από την πλευρά της πέτσας και έπειτα από την άλλη. <br />Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και κάνουμε χώρο στο κέντρο της κατσαρόλας. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να σοταριστούν ανακατεύοντας τα και να μαλακώσουν ελαφρά.<br />Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών κατά τα 2/3. Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και 1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1ώρα και 30' ή μέχρι να μαλακώσει, αν η κότα είναι αλανιάρα ή για περίπου 1 ώρα αν είναι κοτόπουλο εκτροφείου. <br />Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε θυμάρι, δεντρολίβανο και δαφνόφυλλο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αφήνουμε τα τελευταία 10' τα μυρωδικά να αρωματίσουν τη σάλτσα. <br />Αφού βράσει το πουλερικό με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. <br />Στην σάλτσα του , ρίχνουμε 2 ποτήρια βραστό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά την μακαρονάδα μέσα στη σάλτσα της κότας. <br />Θέλω σιγανή φωτιά αφενός γιατί τα υγρά είναι λίγα κι αφετέρου για να μην εξατμίζεται η σάλτσα αλλά να την ρουφήξουν όλη τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε συχνά τα μακαρονιών .<br />Σβήνουμε το φαγητό όταν πια τα μακαρόνια έχουν σχεδόν απορροφήσει την περισσότερη σάλτσα και αυτή η λίγη σαλτσούλα που έχει μείνει είναι πυκνή και δεμένη. <br />Σερβίρουμε αμέσως με ένα κομμάτι κότα και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι. </span></div>
<div class="news_body"><span><br /></span></div>
<div class="news_body"><span>argiro.gr</span></div>
<span><span><br /></span></span></div>
<div class="clear"> </div>

Σχετικά άρθρα