Χαμηλή αυτοεκτίμηση και καταθλιπτικά συμπτώματα στο παιδί  thumbnail

ΓΙΑΝΝΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Αν όντως ισχύει ο εθισμός το φαγητό (υπάρχει επίσημη διάγνωση από ειδικό;), και σε συνδυασμό με την ζήλια που εμφανίζει προς την αδερφή της, τότε πολύ πιθανώς η κόρη σας να παρουσιάζει χαμηλή αυτοεκτίμηση και καταθλιπτικά συμπτώματα. Ως γονείς της, μπορείτε να μεριμνήσετε ώστε να την ενισχύετε όσο το δυνατόν περισσότερο, δίνοντας έμφαση στα κατορθώματα και τα προτερήματα της. Δείξτε της εμπιστοσύνη και αγάπη, προσφ

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και καταθλιπτικά συμπτώματα στο παιδί

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Το παιδι μου εχει εθισμο στο φαγητο εχει φτασει 65κιλά. Βλεπει πορνο και ζηλευει την αδερφη της, τι να κάνω;


Απαντά η Μαρκέλλα Καπλάνη


M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής
B.Sc. Ψυχολογίας


http://www.normavitae.com/ 

Αν όντως ισχύει ο εθισμός το φαγητό (υπάρχει επίσημη διάγνωση από ειδικό;), και σε συνδυασμό με την ζήλια που εμφανίζει προς την αδερφή της, τότε πολύ πιθανώς η κόρη σας να παρουσιάζει χαμηλή αυτοεκτίμηση και καταθλιπτικά συμπτώματα. Ως γονείς της, μπορείτε να μεριμνήσετε ώστε να την ενισχύετε όσο το δυνατόν περισσότερο, δίνοντας έμφαση στα κατορθώματα και τα προτερήματα της. Δείξτε της εμπιστοσύνη και αγάπη, προσφέροντας της ένα ασφαλές περιβάλλον όπου να νιώθει ότι μπορεί να στηριχτεί. Πολλές φορές, οι γονείς, μέσα στο άγχος τους να βοηθήσουν το παιδί τους (και χωρίς ίχνος κακής πρόθεσης), επικεντρώνονται στα αρνητικά, μιλώντας μόνο για αυτά που χρειάζονται βελτίωση. Προσπαθήστε να αντιστρέψετε την προσοχή προς τα επιτεύγματα για να της ανεβάσετε την ψυχολογία – μόνο έτσι θα ενδυναμωθεί ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει και πιθανές αδυναμίες της.

 

Αν όμως, όντως μιλάμε για εθισμό, τότε η συμβολή ενός ειδικού είναι απαραίτητη. Πιο συγκεκριμένα, θα σας πρότεινα να δείτε μία οικογενειακή σύμβουλο πριν στραφείτε προς παιδοψυχολόγο, διότι είναι προφανές ότι η δυναμική της οικογένειας συμβάλει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κόρη σας. Αυτό δε σημαίνει πως η οικογένεια είναι δυσλειτουργική, αλλά πως μπορεί η κόρη σας να αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον με αρνητικό η διαστρεβλωμένο τρόπο ο οποίος να της δημιουργεί αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό της. Εν τούτης, είναι σημαντικό όλα τα μέλη της οικογένειας να εξετάσουν τα πρότυπα που χρησιμοποιούνται και να συμμετέχουν στην θεραπεία διότι μόνο έτσι θα επιτευχθεί ουσιαστική βελτίωση.


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X