Κάνουμε σεξ και «τελειώνει» πολύ γρήγορα! Πώς να τον… σταματήσω;

Με τον νέο μου σύντροφο γνωριζόμαστε λίγο καιρό. Ενώ επικοινωνούμε καλά και συνεννοούμαστε, είναι πολύ έξυπνος και αρκετά τρυφερός μαζί μου δεν ξέρω αν θέλω να συνεχίσω μαζί του.

Σχεδόν κάθε φορά που κάνουμε σεξ, «τελειώνει» πολύ γρήγορα. Από τη μια σκέφτομαι ότι μπορεί να έλκεται πολύ μαζί μου και ίσως γα αυτό εκσπερματώνει πολύ γρήγορα.

Ήθελα να σας ρωτήσω πού οφείλεται αυτό το πρόβλημα; Μπορεί να αντιμετωπιστεί; Φοβάμαι ότι αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα κρατήσει για πολύ η σχέση μας.

Στο ερώτημα απαντά ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ο… βιαστικός, ασύγχρονος οργασμός ή απλά πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας Στυτικής Δυσλειτουργίας (ΣΔ) ή να είναι η αιτία για τη στυτική δυσλειτουργία.

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα απλής άγνοιας, κόπωσης, βιολογικής, φοβίας, προκατάληψης, νευρολογικών διαταραχών, έντονου στρες ή ακόμη επίδρασης κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Tο βέβαιο όμως είναι, πως η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια σοβαρή αιτία η οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει το ζευγάρι σε σύγκρουση, απογοήτευση, θυμό, εσωστρέφεια, ενοχικά σύνδρομα και πιθανότατα στον χωρισμό.

Πόσο συχνό είναι το πρόβλημα;

O λόγος που η πρόωρη εκσπερμάτιση υποβαθμίστηκε μέχρι σήμερα, τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπισή της είναι διότι ενώ για τη στυτική δυσλειτουργία υπάρχουν αίτια που τη δικαιολογούν (διαβήτης, υπέρταση, ηλικία κλπ) για την πρόωρη εκσπερμάτιση τα αίτια είναι ασαφή και αφορά όλες τις ηλικίες, συνοδεύοντας τον άνδρα σε όλη του τη ζωή.

Περίπου 3 στους 10 άνδρες που παραπονιούνται για σεξουαλική δυσκολία έχουν πρόωρη εκσπερμάτιση. Σήμερα στη χώρα μας υπολογίζουμε ότι 300.000 άνδρες υπομένουν σιωπηλά και ενοχικά αυτή την αδυναμία του «δεν μπορώ να ικανοποιήσω τη σύντροφό μου».

H έλλειψη πληροφόρησης και η απουσία ειδικών Kέντρων ενημέρωσης τους αναγκάζουν να ζουν στην άγνοια, την προκατάληψη και την απογοήτευση.

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη μορφή της πρόωρης εκσπερμάτισης;

Αρχικά σαν πρόωρη εκσπερμάτιση είχε ορισθεί η αδυναμία του άνδρα να συντονίσει τον οργασμό του με αυτόν της γυναίκας που συνήθως είναι πιο αργός. H πιο συνηθισμένη μορφή είναι η εκσπερμάτιση αμέσως μετά τη διείσδυση, ενώ ακραία μορφή θεωρείται πριν ακόμη και την επαφή.

Στις περισσότερες σύγχρονες μελέτες πραγματικού χρόνου φαίνεται ότι το 10% των ανδρών αυτών ολοκληρώνει μεταξύ 1 και 2 λεπτών, το υπόλοιπο 90% σε λιγότερο από 1 λεπτό, από τους οποίους το 60% εκσπερματίζει σε 30 δευτερόλεπτα ενώ το υπόλοιπο 30% σε 15 δεύτερα.

Πάντως, η διεθνής Iατρική Eπιτροπή για τη μελέτη της πρόωρης εκσπερμάτισης συμφωνεί ότι η πρόωρη είναι θέμα δευτερολέπτων, ενώ η γρήγορη αφορά σε 1 λεπτό τουλάχιστον.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Με την πολύ σημαντική εξέλιξη της ιατρικής για τη θεραπεία της ΣΔ με τη χρήση των φαρμάκων, σε συνδυασμό με μια σειρά από κεντρικώς δρώντα φάρμακα, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη, η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Oι άνδρες αυτοί μπορούν να βγουν από το… σκοτάδι και την άγνοια αρκεί να παλέψουν τις γνωστές προκαταλήψεις των προηγούμενων δεκαετιών. Οι πιο συνηθισμένοι… μύθοι στη σκέψη των ανδρών για την πρόωρη εσκπερμάτιση είναι πως δεν είναι σημαντικό πρόβλημα καθώς και πως η γυναίκα έχει δύσκολο οργασμό, άρα αυτή ευθύνεται.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άνδρες και πληρωμένο σεξ: Το απολαμβάνουν πιο πολύ; Αν ναι, γιατί;

Ο αυνανισμός μπορεί να μου κάνει κακό;

Στυτική δυσλειτουργία: Πρόβλημα οργανικό ή ψυχολογικό;

Πόσο… πρέπει να διαρκεί η σεξουαλική πράξη;

Τι δείχνουν τα δάχτυλα του άνδρα για το πέος του;

Γιατί στους άνδρες δεν αρέσουν τα προκαταρκτικά;

Σχετικά άρθρα